Kaedad punetavad laigukesed 01.07.19 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Kolmeaastasel lapsel alates käesoleva aasta märtsikuust põsel ühes kohas ja käel mitmes kohas karedad punetavad laigud. Käe peal need on ka justkui edasi levinud - kui enne oli vaid paar laigukest, siis tänaseks on vahel terve käsi ja isegi ranne selline. Mõnel päeval on mõlemast kohast laigud peaaegu et kadunud, aga seda juhtub harva.
Perearst tegi tsöliaakia testi - tulemus oli negatiivne. Lisan foto, aga see on tehtud heal päeval. Mõnel päeval on käte peal ka kärnad ja ta tahab neid sügada.

Poolõde väidab, et temal olevat lapsepõlves täpselt samasugune asi nahal olnud, aga ikka korralikult üle kere. Kuna see oli aastakümneid tagasi, polnud tal kahjuks mingit adekvaatset diagnoosi. Teadis vaid, et ei tohi süüa eriti midagi muud peale banaani. Samas aeg teeb oma töö ja õde võib ka valesti mäletada...


1) Kas oskate fotode järgi pakkuda, millest võivad tekkida need laigukesed?

2) Lugesin kusagilt, et nahahädade puhul tasub lapsele kandmiseks anda vaid puuvillaseid rõivaid. Võibolla on see juuksekarva lõhki ajamine, aga kas näiteks sellised rõivad, milles on 95% puuvilla ja siis ülejäänud näiteks kas spandeks või lükra või mingi muu materjal, on ka okeid või kehtib siiski selline reegel, et asi peab olema 100% naturaalsest materjalist?

3) Olen proovinud erinevaid baaskreeme, mõned neist kipitavad. Ainuke kreem, mida ta ise vabatahtlikult on nõus kätele määrima, on hoopis doTerra käte- ja kehakreem, aga ma ei tea, kas see on äkki sellepärast, et see on emme kreem ja seetõttu kuidagi sümpaatsem. Kas seda kreemi võib minu lapse mure puhul kasutada? See kreem sisaldab järgmisi koostisosi: Aqua, Capric Triglyceride, Glycerin, Cetearyl Alcohol, päevalilleseemne õli, Pentylene Glycol, Microcrystalline Cellulose, Diheptyl Succinate, Glyceryl Stearate,Potassium Olivoyl Hydrolyzed, Oat Protein, Behenyl Alcohol, Coconut Oil, makadaamia pähkli õli, Olive Fruit Oil, Seed Butter, Aleurite Moluccana (Kukui) Seed Oil, Inca Inchi Seed Oil, Olive Fruit Unsaponifiables, Jojoba Oil/Macadamia Seed Oil esters, Jojoba Seed Oil, Squalane, Tocopherol, Tomato Fruit extract, Argania Spinosa Leaf Extract, Jojoba Leaf Extract, Phytosteryl Macadamiate, Phytosterols, Sodium Phytate, Daisy Flower Extract, Hydroxyacetophenone, Xanthan Gum, Cellulose Gum, Glyceryl Oleate, Sodium Hyaluronate, Benzyl Alcohol, Capryloyl Glycerin/Sebacic Acid Copolymer.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Kirja ja lisatud pildi alusel ei ole võimalik öelda, millega tegemist. Vaja on minna kas nahaarsti või allergoloogi vastuvõtule. Vaja on vastuseid lisaks veel paljudele küsimustele, last näha kogu keha ulatuses ning teha ka uuringuid.
Seda kreemi, mida kirjeldate, ma kasutada ei soovita.

Head abi leidmist!
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Nõgeslööve

Tere! Olen 28aastane noor naine. Alustuseks ütlen, et varem ei ole mul allergiatega probleeme olnud (kui võib-olla ainult see, et viimase 5 aasta jooksul ei saa ma enam pikalt kanda kõrvarõngaid mis ei ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Kirjelduse järgi on tegemist nõgeslööbega, mille põhjus ei tarvitse olla otseselt allergiaga seotud. Samas on õige kasutada antihistamiinikumi (Lorano toimeaineks on loratadin, Eestis müügil Claritine, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: