Kahtlus kassiallergiale 12.02.15 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Kas on võimalik, et lapsele (5a) tehtud kassiallergia test (käe pealt), mis näitas negatiivset tulemust ei tuvastanud allergiat? Lapsele tehti kassi/koera allergiatest ja tolmulestatest ning mõlemad testid olid negatiivse tulemusega, st. allergiat ei tuvastatud. Kogu tegevus on toimunud ühe nädala jooksul, kas on võimalik, et allergia tuvastamiseks liiga lühike aeg? Kui tundlik ja usaldusväärne antud test on? Kas see näitab kohe sümptomite ilmumisel tulemusi või 4 päevane kokkupuude on liiga lühike aeg?

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Kui varem ei ole kassikontaktil olnud kaebusi ei välista see olukorda, et nüüd on laps sellele siiski reageerinud. Võib olla nii, et on vaid ärritusreaktsioon karvadele, kuid võib olla ka esimeste ülitundlikkuse nähtudega tegemist. Muidugi ei ole välistatud ka viirusinfektsioon või hoopiski kahe põhjuse koosesinemine. Sudafed teeb ninahingamist vabamaks, kuid seda üle nädala kindlasti kasutada ei soovita. Allergia ja/või ärritusreaktsiooni võimalust toetab lapsel esinev rohke aevastamine, mis viirusinfektsioonile väga iseloomulik ei ole. Ülitundlikkuse võimalust toetaks see kui nohu väheneks antihistamiinikumi (nt Zyrteci, Aeriuse siirup on ka käsimüügis saadav) kasutamisel. Järgmise etapina on käsimüügist võimalik saada Flixonaset, mis on tursega kulgeva allergilise ninapõletiku puhul hea efektiga ja seda võib kasutada 3-4 nädalat järjest. Nahatest ja ka mitte verest IgE antikehade määramine ei tarvitse nii kiiresti positiivseks muutuda. Võimalikud on mõlemad variandid - test juba reageerib, kuid haigusnähte veel ei ole (küllalt sagedasti on see nii õietolmude puhul) ja vastupidi on ka võimalik - haigusnähud on juba olemas, aga allergia test veel ei reageeri. Kui asi piirdub ainult ärritusreaktsiooniga, jäävadki allergia testid negatiivseks.
Heade soovidega, Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Allergia või midagi muud

Tere. Mul on alates 2006 aastast olnud kodus kass. 2009-2014 elasin teises kohas, ka seal oli kass (teine). Ka nüüd on. 2013 märts-aprill oli mul parempoolne põskkopapõletik. 2014 veebruar-aprill oli ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kirjeldus ei ole iseloomulik ei allergiale ega infektsioossele nohule.
1) Allergianähud haaravad reeglina mõlemat ninapoolt. Kassiallergiale on väga iseloomulik lisaks riniidile ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: