Vereanalüüsist 19.01.11 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Soovin pöörduda allergoloogi juurde seoses sellega, et viimase kuu jooksul on mul olnud väga tugevad ja äkilised allergilised reaktsioonid erinevatele ainetele (olen atoopik) ning perearst lasi teha ka vereanalüüsi. Muud näitajad on korras, kuid suurenenud on eosinofiilide tase ning pisut ka lümfotsüüdid. Vastavalt siis: EOS 9,6 (norm 0,5-6%) ja EOS 0,6 (norm 0,04-0,4 10*9L), LYM 40,2 (norm 20-40%). Mida selle põhjal üldse öelda saaks? Ehk on tegemist hoopis mingi muu haigusega? Küsin sepärast, et ooteaeg arsti juurde on pikk ning sooviks kasvõi mingit kommentaari.
Tänan vastuse eest.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Kas lisaks allergiale on veel mingeid terviseprobleeme, saab öelda ikkagi vaid täpsema anamneesi ja uuringute alusel. Enne allergoloogi vatsuvõtule jõudmist oleks tingimata vaja vältida kokkupuudet nende ainetega, milles suhtes juba praegu teate end allergiline olevat. Soovitan vältida toidus kakaod, aedmaasikaid, tsitruseid, viinamarju, kiivit, hallitusjuustu, värv-, säilitus- ja maitseaineid. Regulaarsest antihistamiinikumi kasutamisest võiks ka abi olla, kuid selle võtmine tuleks võimalusel lõpetada nädal enne allergoloogi konsultatsioonile minekut. Siis on võimalik teha ka nahateste. Allergiavastaste antihistamiinsete tablettide võtmisel jääb võimalus täpsustada allergia põhjust vaid vereproovist. Teie viimane vereproov, milles eosinofiilia, toetab allergia olemasolu, kuid midagi täpsemalt selle analüüsi alusel öelda ei saa.
Parimate soovidega,
Kaja Julge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Eo% töus

Tere!
Minu lapse vereanalüüsist selgus, et Eo% on 5.5 ja Eo 4.9.
Millest see tõus võib olla tingitud ning kas see vajab edasisi uuringuid?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Eosinofiilia põhjuseks on allergia ja/või parasiidid.

Selline eosinofiilide arvu suurenemine ei ole suur. Kui see leiti vaid rutiinse uuringu käigus, mingeid kaebusi lapse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: