Kipsis käsi 21.05.18 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Kukkusin paremale küljele ja toetudes vasaku käega,tekkis randme piirkonnas turse.Traumapunktis selgus,et tegemist on luumurruga nimetissõrme ja randme vahelisel alal.KT vasakust käest näitas vasaku triquetrumi olulise nihketa avulsioonfaktuuri-kirjutasin nii,nagu tervisekaardil oli.soovitati kipsi või langetti.Kuna Paldiski mnt.EMOs puudub võimalus,siis saadeti edasi PERHi traumatoloogiasse,kus pandi käsi kipsi sõrmeotstest küünarnukini....Käsi ei valuta ja saan ka sõrmi liigutada,aga kipsi teravad ääred tungivad lihasse ja süda läheb pahaks.Tahaksin minna uuesti EMOsse ja lasta kogu see krempel eemaldada...Kas praegusel juhul ei võiks kasutada ainult ortoosi? või midagi kergemat....Aitäh,et ära kuulasite.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Kui kipsi servad hõõruvad, peaks igal juhul kipsi korrigeerima. Soovitaksin helistada PERH-i polikliinikusse - neil on korduv vastuvõtt traumahaigete jaoks. Ise ortoosile üle minna ei soovita, kuna kipsi immobiliseeriv toime on siiski ortoosist erinev.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Näputraumast taastumine

Tere ja häid lähenevaid pühi Eesti meditsiinisektorisse

Sporditrauma tagajärjel sai viga parema käe väike sõrm (1. ja 2. lüli nihestus ja kusagil 1. lüli ülaosas murd).

Lülid ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ega peale füsioteraapia midagi muud teha olegi. Treening ja veelkord treening. Mõningane liikuvuse piiratus võib jäädagi.

Loe edasi

Näpuluu murru paranemine

Jõudu,

spordiõnnetuse tagajärjel (korvpall) sai viga parema käe väike sõrm (jäi konksu, valutas, tekkis paistetus), mis EMO-s sirgeks tõmmati ja diagnoositi sõrme alumise lüli nihestus ja ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui 4 nädalat kipsis hoida ja seejärel kasutada muud fiksatsiooni peaks see olema OK. Igal juhul peaksite vältima mingit juhuslikku vale liigutust. Sõrmed fikseeritakse tavaliselt nn. füsioloogilises asendis ...

Loe edasi

opereeritud haav mädaneb

Tehti operatsioon 20.04.16 mille käigus eemaldati implantaadid käest.
Kuna ilmselt organism ei talunud impla......... ja eritas vedeliku ja ka aegaajalt mäda.Tänaseks käsi kipsis kuna luu pole 100% ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Probleem ortopeediline, mina vaid üldkirurg.
Kas antibiootikumiravi on piisav, saab otsustada vaid röntgenpilti ja kätt vaadates. vahel on vajalik ka luukolde puhastus.

Loe edasi

käsi ei lähe sirgeks ega kokku

Tervist

mure siis selline, et murdsin luu kahest kohast õlavarre ja randmeluu ja kasi oli kaelabast kuni olani kipsis kuu tagasi voeti uks osa kipsist ara nii et jai olavarrele kips ja nuud ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Teid aitab ainult ravikehakultuur. Peate küsima ka oma ortopeedi käest, kes käe kipsi pani, millises ulatuses harjutused on lubatud.

Loe edasi

käetrauma

Tere. Mul on selline probleem, et mul on juba 5. korda käsi kipsis viimasesel ajal ja koguaeg lihaserebend samas kohas. Äkki on võimalus seda kuidagi ravida, et ei oleks enam sellist asja.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ilmselt on lihasrebendi põhjuseks see, et alustate liiga vara uuesti liiga intensiivse treeninguga. Ega traumat olematuks teha pole võimalik ja ka piirangud peale seda on paratamatus.

Loe edasi

Kipsi teist korda panemine

Tere!
Mul on probleem seoses arsti külastamisega. Nimelt viiibin hetkel Venemaal, kus 6. jaanuaril murdsin jääl libastudes ja käe kogemata selja taha pannes randmeluu. Esmaabis pandi käsi kipsi ja ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ma arvan, et sellise probleemiga võiksite pöörduda haigla EMO-sse küll. Kui ka samal päeval jutule ei võeta, peaks määratama uus aeg mõni päev hiljem. Mõni päev siia- sinna, sellise trauma korral tähtsust ...

Loe edasi

Metakarpaalluu murd

Tere, 5.märtsil 2010 kakluse käigus murdus mul parema käe väikse sõrme metakarpaaluu, mis pandi kipsi (kipsis oli 1.kuu). Luu kasvas kinni (pidevalt valutades), oli ka peopesas verevalum ja väikse sõrmenukk ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ammendava vastuse andmiseks oleks vaja näha nii kätt kui rõ-pilti. See, et vana trauma veel pool aastat hiljem tunda annab, ei ole midagi erilist. Hästi või halvasti kokkukasvamist ei oska kommenteerida ...

Loe edasi

kipsis jalg

4 päeva tagasi vigastasin kannakõõlust (osaline rebend), traumapunktis pandi jalg kipsi. Üritan nüüd kohaneda selle kõigega, tuttavalt sain tugikepid, millega kodus ringi käisin. Praeguseks on kaenla alt ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sporditegemine küll aitab karkudega hakkamasaamisel aga karkudega kõndimist Te vaevalt treeninud olete. kargud koormavad käsi kindlast vähem kui küünarkepid. Peale rahu ja täisväärtusliku toitumise polegi ...

Loe edasi

Luumurru järgne paistetus

Tere
Minu emal oli jalatalla all mingi väikese luu murd. Jalg oli 4 nädalat kipsis. Nüüd on kuu aega kips juba ära, aga jalg ikka paistes. Ta määrib Lioton geeliga, teeb soolavanne ja ka viinakompresse. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peale kipsis olekut jäeseme paistetus on kaunis tavaline, kesta võib see paar kuud. Lisaks juba tehtule soovitaksin kanda survesukki - saab apteekidest ja tervisepoodidest.

Loe edasi

kipsis käsi valutab

Kukkusin 3.aprillil käeluu katki, käsi pandi traumapunktis kipsi. 13. aprillil käisin kontrollis, kõik oli korras, käsi ka ei valutanud enam. Pühapäeva õhtul trükkisin ühte esseed, kasutasin ka kipsis ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

See, et vigastatud käsi koormuse järel valutab on kaunis ootuspärane. 2 nädalat peale traumat dislokatsiooni tekkimise tõenäosus on kaunis väike, kuid mitte võimatu. Kahtluse korral pöörduge uuesti oma ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: