roidemurrud 02.11.17 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere
Kukkusin 3 kuud tagasi 2,5 m kõrguselt. Tagajärjeks ajuvapustus, õhkrind ja 5 kuni 12 roide hulgimurrud. 5 ja 6 roie olid murdunud 2 st kohast ja dislokatsioonidega. Piltidelt näha, et 5 ja 6 roide otsad ei ole vastamisi vaid üksteise peal. Kas selline roiete asetus vôib edaspidi probleeme tekitada ? Hetkel teevad roided veel valu ja teatud liigutustel on kulda kuidas ribid naksuvad. Sooviksin teada, millal võin jälle füüsiliselt aktiivne olla ja raskusi tõsta.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Nii Teiega juhtunud trauma kui ka saadud vigastused olid tõsised. Mingid jääknähud sellest võivad jääda kogu eluks. Kui roideotsad pole kohakuti, võib roideotste vahel tekkida ebaliiges, kuid seda juhtub harva. Roided tavaliselt paranevad hästi. Kuna roiete vahel kulgevad roietevahelised närvid, siis luumurru paranemise käigus tekkiva luumõhna poolt võivad saada need saada komprimeeritud, mistõttu võib tekkida valuaisting. Füüsilise aktiivsuse suhtes peaksite jälgima oma enesetunnet. Valu endale tekitada ei tohiks. Peale poole aasta möödumist traumast peaksid kõik võimalikud ohud olema juba möödas.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

põlve kohta

põlves kerged valud ja on õrnalt paistes vahest ka torgib kestab juba kaks nädalat nüüd avastasin et põlve tagant jalg sinine mida peaksin tegema

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kõigepealt perearstile. Tema siis otsustab, kas probleem ortopeediline või tuleks uurida reumaaatlise haiguse suhtes.

Loe edasi

Ülakõhuvalu

Ülakõhuvalu, algab kolmnurgast ja mis kiirgab paremale poole roiete alla,tugevad valud õhtuti.Palavikku, oksendamist vms pole.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Võiks olla tegu sapivoolmetega. Vajalik oleks ultraheli uuring ja gastroskoopia.

Loe edasi

Jalasäärte veenilaiendite operatsioon

Veenilaiendid mõlemal jalasäärel, ultraheliuuringu järgi 08.2017 pindmised, apteegiuuringu järgi 11.2017 vasakul jalal veeniklapid ei tööta piisavalt.
Operatsiooniaeg määratud veebruari 2018, kuid ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Haigekassa finatseerib praeguse seisuga veenioperatsioone, sõltumata meetodist. Määravaks on siin see, kas tegijal on haigekassaga leping või mitte.

Loe edasi

Narkoos

Tere!

Küsimus seoses narkoosiga. Kevadel oli mul elus esimene operatsioon, milleks oli üldnarkoosis mandlioperatsioon, tagant järgi mõtlen sellele, et kas see tunne on normaalne või mitte, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Inimeste reaktsioonid narkoosiravimitele võivad olla erinevad. Südamepekslemine võib olla seotud nendega, aga ka stress operatsiooniga seoses mängib siin oma osa. Midagi väga eriskummalist selles ei ole ...

Loe edasi

Küünte kohta

Tahaks teada kas see on loomulik,et kõik küüned on punaseks läinud.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Arvan, et see päris loomulik ei ole. Kirurgine ei oska sellega midagi peale hakata, soovitan pöörduda dermatoloogi poole.

Loe edasi

Osgood-schlatteri tõbi

Tere, minu pojal diagnoositi schlatteri tõbi 13-aasta vanuselt. Raviks määrati põlveortoos, mida esialgu pidi vaid pool aastat kandma. Tänaseks on poiss 17-aastane ja kokku ligi neli aastat ortoosi kandnud, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Reeglina sellest haigusest kasvatakse välja, vaid erandkorras rakendatakse kirurgilist ravi. Kuna tegu kaunis spetsiifilise ortopeedilise probleemiga ja mina üldkirurg, siis operatsiooni näidustusi konkreetsel ...

Loe edasi

Ülakõhus ebamugavustunne

Tere!

Alates septembrist on paremal pool roidekaare all (pisut roidekaarest alla naba suunas) esinenud valu (hooti, lühiajaline, pigem kramplik valu kui terav). Käisin novembri keskel UH-s. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Rasvmaks vaevalt Teie kirjeldatud kaebusi põhjustab. Kuna Omeprazoliga olete vaevustest vabanenud, ei pruugi ka gastroskoopia selgitust anda - väike haavand võib paari nädalaga paraneda. Carsili toime ...

Loe edasi

RANNE HAIGE

Tervitus!
Nimelt on lugu järgmine, et parema käe ranne valutab, ning lootus kunagi veel normaalset elu elada hakkab kaduma. Nimelt vigastasin rannet tehes enesekaitse harjutusi, ning harjutades kukkumist ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaksite hoiduma traumadest, mis juba vigastatud koht saab. Ortoosi kandmine oleks üks võimalus. Soovitaksin pöörduda käekirurgiaga tegeleva ortopeedi poole - sellised on olemas Tartu Ülikooli Kliinikumis ...

Loe edasi

Magu

Tere
Mida teha ,kui rinnus valud ja arstid ei leidnud midagi.Analüüsid korras.Valud tulevad ootamatult ja,siis hakkan röhitsema.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaks edasi uurima. EMO-s välistati erakorralist abi vajav patoloogia. Arvan, et gastroskoopiat Teile ei tehtud - peaks tegema.

Loe edasi

Mingi muna põlve.

Kas selline asi on ka ohtlik?? Valutab meeletult ja sain ainult antibiootikume. Käies teeb eriti suurt valu. On olnud selline juba 5 päev.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Minu silmale paistab see olevat mädanik, mis vajaks avamist. Soovitan pöörduda EMO-sse.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: