valu labajalgades 11.06.20 / Veresoontekirurgia

Külastaja küsib:

Tere!
Millest võib olla tingitud valu labajalgades. Jalga maha pannes tugev valu jala peal, hommikuti astumine kange. Jalg pealt tuim, õhtuks paistes kuni sääre alaosani. Kuna mul on probleem lülisambas, siis perearst arvab, et see põhjustab ka valu jalas. Arvan, et need on siiski kaks erinevat asja. Sooviksin teada, kas võib olla tegemist veresoontega või liigesega. Mis arstile peaksin abi saamiseks pöörduma? Valu läheb päevadega suuremaks ja öösiti häirib magamist. Olen väga mures.
Parimat soovides,

Arst vastas:

Veronika Palmiste-Kallion

dr Veronika Palmiste-Kallion

Kardiovaskulaarkirurg

Tere!

Verevarustushäire välistamiseks on vaja reeglina ainult labajalal pulsse katsuda. Seda teeb tavaliselt perearst oma esmasel vastuvõtul - patsient on sellel ajal lamavas asendis. Ise patsient labajalal pulssi endal leida ei saa, asend on selleks vale.
Kui verevarustushäire on välistatud, otsitakse järgmiseid põhjuseid, miks jalg valutab ning mida ravides saaks olla jälle ilma valuta. Siis mõeldakse liigesehaigustele ning lülisamba probleemidele, mis samuti võivad labajala valu põhjustada. Sageli tuleb patsiendile üllatusena, et ka lülisamba haigused võivad avalduda valuna jalas, kuid nii see kahjuks kipub olema.
Pikk jutt lühidalt - Teie õige arst on perearst. Kui tehtud on esmane hinnang, et verevarustushäiret ei ole, siis ei olegi ning põhjust otsite koos perearstiga mujalt. Kui jääb kahtlus eelkõige lülisamba patoloogiale, jätkab patsient kas siis taastusraviarstiga või suunab perearst ta ise taastusravile. Kui kahtlus on liigespatoloogiale, ka siis võib perearst suunata esmalt taastusraviarsti juurde. Ortopeedi juurde soovitan pöörduda eelkõige patsientidel, kes ise ja kellel on vaja kirurgilist lähenemist.

Veronika Palmiste

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Veresoontekirurgia

VALUD JALASÄÄRTES JA LABAJALGADES

JALAD , JUST SÄÄRED JA LABAJALAD KIPUVAD PÄEVA PEALE VALUTAMA.
Jalad hakkavad kergesti külmetama.

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!


Diabeedi puhul on ootuspärane mitmete erinevate organsüsteemide kahjustus. Kuna varasemad haavandid on ära paranenud, nahaplastika jäi peale, siis tõenäoliselt ei ole tegemist ...

Loe edasi

varikoos

Täpselt aasta tagasi algasid valud päraku piirkonnas, mida pidasin hemorroididest põhjustatuks (mul on nii välimised kui sisemised, aga nad pole mulle kunagi varem häda teinud). Valutav ala oli algul selgelt ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!



Aitäh, et selle küsimuse oma kaebuste näitel esitasite. Vast saab mõni teinegi lisaks Teile natuke selgust.
Sünnitamata ja raseduse läbi elamiseta väikevaagna varikoos ...

Loe edasi

Veenilaiendid ja saun

Tere!

Viimase kuu jooksul on tekkinud mure, et saunas käies veenid säärtel ja labajalgades suurenevad silmnähtavalt ning muutuvad valusaks. Valu takistab seejuures ka kõndimist. Mul on diagnoositud ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Soojas ning pingutusel on füsioloogiliselt määrtud et nahaalused veenid laienevad ning on rohkem nähtaval - see on üks osa meie termoregulatsioonist.
Teine asi on valusündroom ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: