Need toidud mõjutavad inimese bioloogilist vanust

Need toidud mõjutavad inimese bioloogilist vanust

Teadlased leidsid, et töödeldud lihas ja piimatoodetes sisalduvad ained kiirendavad vananemisega seotud protsesse. Töödeldud lihas sisalduvad fosfaadid mõjutavad inimese bioloogilist vanust ning piimatooted ja töödeldud liha suurendavad organismis põletiku taset.

Kronoloogiline vanus on inimese vanus aastates, aga keha bioloogiline vanus peegeldab seda, kuidas on inimese elustiil mõjutanud tervist. Kehva elustiili toimel võib organism elatud aastatest sõltumatult kiiremini vananeda. Faktorid, mis mõjutavad bioloogilist vanust, on alkohol, suitsetamine, vähene uni, pikaajaline stress, vähene füüsiline aktiivsus ja ebatervislik toitumine. Bioloogilise vanuse määramiseks uuritakse inimeste geenide olukorda ning telomeeride – kromosoome säilitavad ja kaitsvad DNA ahela osad – pikkust.

Bioloogilist vanust mõjutavad töödeldud lihas sisalduvad fosfaadid ehk maitse ja tekstuuri parandajad (leidub ennekõike juustudes, sinkides ja vorstides). Fosfaadid suurendavad organismis põletiku taset ning kiirendavad seetõttu vananemist ning kahjustavad nahka. Samuti on kindlaks tehtud, et suures koguses fosfaate võib põhjustada neerupuudulikkust.

Töödeldud liha sisaldab küllastunud rasvu ja transrasvu, mis suurendavad kolesterooli sisaldust veres ning suurendavad seeläbi südamehaiguste ja vähi riski. Kõrge kolesterooli sisaldus suurendab samuti organismi põletiku taset ning kehakaalu. Ülekaal kiirendab vananemist ja kurnab organismi, suurendades mitmete tervisehädade ja krooniliste haiguste riski.

Samuti leiti, et piimatooted suurendavad organismi põletiku taset ning seeläbi süvendavad oksüdatiivset stressi, mis on üks peamisi vananemise põhjuseid. Piimas sisalduv laktoos võib tekitada kollageeni kahjustust ning vähendada toidust saadavate antioksüdantide aktiivsust organismis, suurendades seeläbi vabade radikaalide hulka organismis. Vabad radikaalid põhjustavad rakukahjustusi ning suurendavad südamehaiguste, dementsuse ja autoimmuunhaiguste riski. 

Teadlased soovitavad tarbida piisavas koguses antioksüdante sisaldavaid toiduaineid – puu- ja juurvilju, pähkleid, roheline tee ja lehtsalateid –, mis aeglustavad vananemist ja kaitsevad organismi mitmete krooniliste haiguste eest.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada