Uuring: nende jookide tarbimine tõstab oluliselt vähiriski

Uuring: nende jookide tarbimine tõstab oluliselt vähiriski

Värskelt ilmunud uuringu kohaselt suurendab argiselt väikse klaasitäie magustatud joogi tarbimine 18 protsendi võrra üldist vähiriski ja 22 protsendi võrra rinnavähi tekkimise tõenäosust.

Väikese klaasitäie all mõeldaks 100 ml limonaadi või muud magustatud jooki, näiteks mahla. Uurijaid üllatas, et vähirisk tõusis isegi naturaalset puuviljamahla tarbides. Peamine riskitegur mahlades oli nende suhkrusisaldus. Uurijad käsitlesid magustatud jookidena neid, mille suhkrusisaldus oli suurem kui viis protsenti, vahendab CNN.

Eelnevate teadusuuringute põhjal on teada, et vähirakud saavad arenemiseks ja vohamiseks energiat suhkrutest ja nende tarbimise vähendamine kahandab ka üleüldist vähki haigestumise riski.

Samuti panustab suhkrute tarbimine rasvumisse, mis on juba omaette vähi riskitegur. Võimalik vähiriski suurendav tegur magustatud jookides on veel sinna lisatud ained nagu 4-metüülimidasoolina, mis annab joogile karamellpruuni värvi.

Teadlased ei leidnud aga seost dieetjookide ja kõrgema vähiriski vahel, kuid hoiatavad, et kuna neid tarbinud uuritavate osa oli teadusuuringus üsna väike, ei tasuks teha selle kohta kaugeleulatuvaid järeldusi.

Uuringus osales rohkem kui 100 000 Prantsusmaal elavat täiskasvanut. Analüüsis võeti arvesse ka teisi riskifaktoreid nagu iga, füüsiline aktiivsus, ülekaal, vähi esinemine perekonnas.

Uuring ilmus teadusajakirjas British Medical Journal.

Kui palju on jookides suhkrut?

Coca Cola (100 ml) - 10,6 grammi

Fanta (100 ml) - 10,9 grammi

Sprite (100 ml) - 8,6 grammi

Red Bull (100 ml) - 11 grammi

Lipton Ice Tea (100 ml) - 5,6 grammi

Allikas: Rethink Sugary Drink



Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada