Vein võib olla diabeetikutele kasulik

Vein võib olla diabeetikutele kasulik

Uue uuringu järgi võib klaas veini päevas teise tüübi diabeeti põdevatele inimestele kasuks tulla. 

Iisraeli teadlased võtsid vaatluse alla 224 patsienti, kellel oli hästi kontrolli all hoitud teise tüübi diabeet ning kes ei tarbinud muidu alkoholi, kirjutab well.blogs.nytimes.com.

Juhuvaliku alusel jaotasid nad vaatlusalused gruppidesse, kes pidid õhtusöögi kõrvale jooma kas 150 ml vett või sama palju valget või punast veini. Seejuures järgisid kõik katsealused Vahemere dieeti ning nende päevane kaloraaž ei olnud piiratud.

Kaks aastat hiljem selgus, et võrreldes veejoojatega oli punast veini joonud diabeetikute nn. hea ehk HDL-kolesterooli tase 10 protsendi võrra tõusnud ning nende üldkolesterooli ja HDL-kolesterooli suhe vähenenud. Valge veini joojate puhul ei täheldatud samasuguseid positiivseid muutusi.

Samas märgati kõigi veinijoojate puhul kaht positiivset toimet: võrreldes veejoojate grupiga vähenes neil triglütseriidide ja paastu-plasmaglükoosi suhe märkimisväärselt.

Ajakirjas Annals of Internal Medicine esmaspäeval avaldatud uuringus ei leitud veini puhul mingeid kõrvaltoimeid, samuti magasid veinijoojad paremini kui need, kes jõid vaid vett. Siiski manitses uuringu juhtivautor, Negevi Ben-Gurioni ülikooli toitumise ja epidemioloogia professor Iris Shai ettevaatlikkusele.

“Need inimesed olid üle 40-aastased, nad ei olnud varem joonud, ja mis kõige tähtsam, nad järgisid tervislikku eluviisi – Vahemere dieeti koos veiniga,” ütles ta. “Nii et kui kaalute tervislikku toitumist koos mõõduka koguse punase veiniga, peaksite seda tegema ettevaatlikult ning laskma arstil endal silma peal hoida.”

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada