Porgandite söömine võib pikendada eluiga

Porgandite söömine võib pikendada eluiga

Porgandite ja teiste alfakarotiini sisaldavate juur- ja puuviljade söömine võib USA-s korraldatud uuringu andmeil pikendada eluiga.

Antioksüdanti alfakarotiini on ka oranžides ja kollastes, aga samuti rohelistes juur- ja puuviljades, vahendas ERR Soome YLE uudiseid

13 aastat kestnud uuringu ajal oli inimese risk surra seda väiksem, mida rohkem alfakarotiini tal veres oli. Kõige rohkem alfakarotiini söönud inimeste suremus oli umbes 40% madalam, kui nendel, kes said alfakarotiini vähem.

Uuringus osales 15 000 täiskasvanut, kellest uuringu ajal suri 3800.

Alfakarotiini on varemgi seostatud väiksema suremusega, kuid uuringute alusel on raske öelda, kas mõjub alfakarotiin või ka puu- ja juurviljade tervislikud omadused. Igal juhul näitavad aga tulemused köögi- ja puuviljade söömise tähtsust mitmete haiguste vältimisel.

Uurimus avaldati ajakirjas Archives of Internal Medicine.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada