Kas puu- ja köögiviljad aitavad kopsuvähki ära hoida?
Euroopas läbiviidud värske uurimuse kohaselt võib paljude erinevate puu- ja köögiviljade söömine suitsetajaid teatud juhtudel kopsuvähi eest kaitsta.
Kuid teadlased rõhutasid, et suitsetamisest loobumine alandab seda riski oluliselt rohkem kui „üks õun päevas“ või salatiports lõunaks, kirjutab Businessweek.
Teadlaste sõnul näitas uurimus, et osalejatel, kelle söögisedel hõlmas mitmekesist puu- ja köögiviljavalikut, oli 27% väiksem risk üldlevinud kopsuvähitüüpi haigestumiseks.
„Kõige parem viis kopsuvähi riski vähendamiseks on muidugi suitsetamisest loobumine. See on kõige tähtsam,“ märkis uuringut juhtinud teadlane ja Hollandi riikliku rahvatervise ja keskkonnainstituudi vähiepidemioloogia professor dr H. Bas Bueno-de-Mesquita.
Tasub ka meeles pidada, et mitmekesine valik tähendab enamat kui üht banaani hommikusöögiks ning portsu porgandeid ja herneid õhtusöögiks. Sööma peaks lehtkapsast ja spinatit, marju ja melonit, kapsast, lillkapsast ja baklažaani ehk pommut – kokku enam kui 40 erinevat puu- ja köögivilja.
Teadlased analüüsisid andmeid, mis oli kogutud 10 Euroopas korraldatud uuringu käigus, mis hõlmasid kokku üle 450 000 täiskasvanu. Osalejad täitsid küsimustiku oma toitumisharjumuste ja eluviisi kohta, lisades sealjuures andmeid elukutse, haigusloo, kehalise aktiivsuse ning tubaka ja alkoholi tarvitamise kohta.
Üheksa aasta jooksul diagnoositi neist 1613 inimesel kopsuvähk.
Suitsetajatel, kelle puu- ja köögiviljade valik oli kõige mitmekesisem, oli võrreldes suitsetajatega, kelle valik oli kõige kehvem, 27% väiksem risk lamerakulise kopsuvähi tekkimiseks, mis moodustab 25–30% kõikidest kopsuvähi juhtudest.