Organismi arengus ja tervise tugevdamisel on igal vitamiinil oma ülesanded. - Vitamiin tugevdab luid.
- Vitamiini üleküllus kahjustab tervist.
- Vitamiini tuleb tarvitada haavade ja traumade puhul.
- Vitamiin on vanemas eas oluline immuunsüsteemi tugevdaja.
- Vitamiin pehmendab ja silub nahka.
- Selle grupi vitamiinid soodustavad toidu omandamist ja muutmist energiaks, kalorite kulutamist ja ainevahetust.
-
D-vitamiin Selle päikeseeliksiiri peamine ülesanne on aidata organismil omandada kaltsiumi ning kaltsiumisooli ning kasutada neid luude ja hammaste arenguks. D-vitamiin toetab luude vastupidavust ja skeleti püsivust. Parim allikas päike. Nägu ja käed peaksid iga päev vähemalt 10 minutit saama päikest või päevavalgust, kuid liialdamisel on päikesekiirgus tervisele kahjulik. D-vitamiini poolest on rikkad kalad (heeringas, sardiinid, makrell, forell), maks, õli, piim, munad. -
A-vitamiin mõjutab nägemisteravust. Kui A-vitamiini hulk organismis ületab normaalvajaduse 10 15 korda, tekib loidus, unisus, peavalu, nahasügelus. Spetsialistide arvates pole mõtet kokku arvutada toiduks kasutatud beetakarotiinirikkaid (A-provitamiin) porgandeid, kollaseid ja punaseid aed- ning tumerohelisi lehtköögivilju, kuid maksa võiks süüa mitte rohkem kui kord-paar nädalas. Ettevaatlik peaks olema toidulisandite ja kompleksvitamiinide tarvitamisega. -
K-vitamiin parandab vere hüübimist, soodustab haavade kokkukasvamist. Sel vitamiinil on tähis roll luude ja sidekoe ainevahetuses ning neerude töös. K-vitamiini sisaldavad rohkesti lehtköögiviljad, kähar- ja lillkapsas, maks, sojauba, oliiviõli. -
E-vitamiin kaitseb gripi, seedeorganite põletike ja südamehaiguste eest, mis vanemas eas võivad saada eluohtlikuks. Hea ateroskleroosi profülaktikaks. E-vitamiini leidub taimeõlis, mandlites, kreeka pähklites, nisuidandites. -
C-vitamiin on asendamatu kollageeni ehitaja. See imepärase toimega aine aitab nahal säilida elastse, pehme, õrna ja siledana. C-vitamiini sisaldavad tsitrusviljad, paprika, kiivi, peet, sibul jt. puu- ning aedviljad. -
B-grupi vitamiinid tiamiin, riboflaviin, niatsiin. Nende varumiseks võtke oma menüüsse rohelised lehtköögiviljad, toidud lihast ja ubadest, tangupuder, täisteraleib, maksavorst, lahja juust, päevalilleseemned, arahhiis, kuivatatud aprikoosid. |
Lisa kommentaar