Raseduse planeerimine 08.11.20 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere

Olen 31aastaseks saav naine, lapsi veel pole.
Selle aasta alguses sain partnerilt HPV viiruse (tüved 53 ja 66), kolposkoopias vastas leid CIN 1-le, jäeti jälgimisele, aasta pärast uus kontroll.
Umbes 2 aastata tagasi oli munasarja tsüstide kahtlus, kuid 6 kuu pärast uuesti kontrolli minnes ultrahelis neid enam ei tuvastatud.
Nüüd käisin uuesti kontrollis, üks munasari on üleni tsüstidega kaetud, lisaks diagnoositi sadulemakas 47x36x48,3 mm, mida arst pidas ka väga valulike menstruatsioonide põhjuseks.
Viimasel ajal esineb paari päevase vahega enne menstruatsiooni pruunikas voolus ja ka paar päevase vahega pärast selle lõppemist on voolus pruunikas.
Kas selliste asjaolude esinemisel on mõistlik rasedust planeerima hakata kohe või peaksin ootama? Kuidas kõik see võib mõjutada rasedaks jäämist ja raseduse kulgu? Kas peaksin tegema veel mingeid uuringuid?

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere. Emakakaela muutuste osas on mõistlik jääda jälgimisele, suure tõenäosusega muutus võib kaduda. Kuna tegemist emaka väikese omapäraga, mida ei peeta väärarenguks, siis seda ei peeta oluliseks ebasobivaks faktoriks edaspidise rasestumise osas. Arvestades teie vanust, siis rasestuda soovitaks ikkagi enne 35 aastat. Peale seda võivad tekkida muud probleemid, et teil ei ole lihtne rasestuda. Kõik on muidugi väga individuaalne. Munasarja tsüstid on suure tõenäosusega mööduvad.(funktsionaalsed). Kui teil menstruaaltsükkel korras, siis ei ole sellega probleemi. Kontroll 1 pärast igati vajalik. dR Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Rasedus ja etoricoxib põhinev rohi

Tere!

Kuna käe randmel on korduv valu (sundasendist), siis perearst kirjutas teistkordsel visiidil (valu tuli peale paari kuud tagasi) välja rohu toimeainel etoricoxib (90mg) kuuri 7 päeva ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere , seda ravimit (arcoxiat) ei soovitata raseduse ajal kasutada. See peaks olema kirjas ka ravimi infolehel. DRKadastik

Loe edasi

raseduse planeerimine peale antibiootikume

Tere,
Planeerime perre esimese lapse. Käisin tarkusehamba eemaldamisel ja peale võtsin nädal aega antibiootikumi Klindamütsiini 2 korda päevas ja valuvaigisteid. Antibiootikumite kuuri lõpetamisest ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 34-aastane

Ei pea "vahet pidama", vaid püüdke rasestuda, naise (munaraku) vanuse tõustes muutub see keeruliseks, sest ovulatsioonide arv ...

Loe edasi

Kuna ma jäin lapse ootele ?

Tere, sooviksin väga teada et kui suur mu rasedus hetkel on , kas on vōimalik et jäin rasedaks enne päevi , päevad olid mul 15 oktoober ja siis 12 november , Nyyd detsembris jäid mul päevad ära , uudishimust ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane

Raseduse aja määramisel on maailmas kokku lepitud objektiivne daatum, see on viimase menstruatsiooni 1. päev, mis tuleb üles ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: