Tsüklotüümia 26.02.18 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere, mul diagnoositi hiljuti tsüklotüümia ja öeldi, et on võimalus, et sellest võib areneda bipolaarne meeleoluhäire II. Kuidas ma seda ennetada saan, või kas saab?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Kes diagnoosis?
Kuidas rohud mõjuvad?
Mis toimub ilma rohuta?
Millised on eluviisid: tervislikud või mitte?
Kas uni-puhkus piisav? jne
Õpetussõnad.
Vajalik on omapoolne kehaline-, vaimne-, hingeline-, sotsiaalne- ja religioosne (väärtushinnangute-maailmavaate) muutmine ravi, ennetamise ning treeninguga, enda kujundamine, arendamine. See aga vajab tahtejõudu, sihikindlust. Muidu jäämegi tablettide peale lootma.
Seega - iga tera tervise varasalve tuleb kasuks. Siit tulebki ennetamne!
Diagnoos (kui mingi häire ongi) selgub ja täpsustub aja jooksul.
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Munajuhade taastamine?

2.a ragasi sai tehtud munajuhade läbilõikamise. Nüüd aga on hoopis muud mõtted. Kas on võimalik taastada ja mis selleks tegema peaks? Kas ja kuidas protseduur tehakse?
Kas on üldse mingit võimalust ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Te olete andnud allkirja, et protseduur on tagasipöördumatu ja seetõttu me ei taasta enam munajuhasid.Arvestades, et kunstlik viljastamine(IVF) on kogu maailmas (ka Eestis) hästi arenenud, siis ...

Loe edasi

Depresioon

Tere,

Olen kahe lapse ema, 3kuune ja 2aastane. Vahel on mul tunne et ma lihtsalt ei suuda kodus olla,et vajan aega endale,lihtsalt üksi olemiseks et end inimesena tunda. Mees muidugi minust ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kas ta lapsi armastab?
Lastest hooliv mees hoolib ka laste ema heaolu eest, tervise eest, turvatunde eest. Mees peab igapäevaselt kodutöödes aitama, puhkehetki teile tagama. Laupäevast ja pühapäevast ...

Loe edasi

Ärevushäired?

Tere!
Olen hädas pidevate muremõtete ja stressiga. Mul on tekkinud igapäevaselt hooti südamekloppimised, õhupuuduse tunne, käed kisuvad värisema ja lähevad nõrgaks, silme ees hakkab virvendama. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Vererõhku võib aegajalt kontrollida ja ka veresuhkrut - madala rõhu korral ka teile iseloomulikud kaebused.
Tehke nn "lapsesiputuse harjutust" - selili ja siputage lae suunas ühte kätt ja siis teist, ...

Loe edasi

Paranoiline skisofreenia

Lugupeetud Dr. Ennet,

soovin nõu kuidas oleks võimalik aidata 39-aastat meest, kellel on paranoilise skisofreenia diagnoos. Ravimeid pole ta peaaegu kunagi võtnud. Ise ta oma haigust ei tunnista. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ikka koostöö psühhiaatriga. Kui varem psühhiaatri jutul käidud, siis on psühhiaatril mingi ülevaade olemas ja vajadusel kirjutab ka kohe ravimi. Suure tõenäosusega soovib ta ikka ka patsienti näha.
Loe edasi

Imelik tunne peas

Tere, mureks on ligi aasta aega olnud pea tuim olek, reageerin kõigele kuidagi uimaselt ja apaatselt. Peas justkui nagu pistaks. Viimasel ajal kui keskendun millegile siis peale selle tegevuse tegemist ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ühest AD-st aitab, kahte-kolme ei ole vaja. Diazepam´i võtta nö kiirabikorras, mitte regulaarselt.
Tabletist üksi ei aita - vaja on teha harjutusi. Eriti kasulikud on nö ortostaatilised harjutused ...

Loe edasi

amitryptilliin

Võtan arsti poolt kirjutatatud kroonilise valu vastu amitryptilliin,i.
Olen 20 a unega hädas,ilma tabletita ei maga.
2018 hakkas seljavalu,2019 tehtud pilt diagnoosis lulisamba lüli libisemise.op ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Amitryptilliiniga saab magada ja valu leeveneb, aga väga halva enesetunde tõttu ei saa enam võtta.
Ei saa enam võtta, seega - ärge seda AD-d enam võtke. Ravimi võtmisel peab seisund-enesetunne paranema. ...

Loe edasi

kaalulangus

3 aastat tagasi käisin kaaluväenduse operatsiooni.Kehakaal ol 98 aga põhjus miks läksin oli diabeet.Selles osas sain abi ja kehakaal langes kenasti.Nüüd aga olen mures ,et kehakaal langeb veel ja veel ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Naistearsti konsultatsioon, uuringu kasvajate aspektist.
Diabeedi ravi sõltub ju V/suhkru näitudest, söögist ka. Sealt siis olulisi sekkumisi teha ei saa.
Depressiooni korral võib olla ka ...

Loe edasi

Kanep

Tere,mul on mure oma 19a poja pärast.Juba nädal aega on ta kodus,suitsetab kanepit iga päev ja päevas mitu korda.Välja läheb vaid süüa ostma.Muidugi tohutu söögiisu.Ta töötab toidukullerina,aga nüüd mitte.Isegi ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kanep on psühho- aktiivne aine, sõltuvust tekitav aine, närvisüsteemi (eelkõige psüühikat kahjustav aine.
vt otsinguga Kanep. Paljude psüühikahäirete eelsoodumus on inimestel olemas ja kanep aktiveerib ...

Loe edasi

kas olen liiga elava ettekujusega?

Tere. suure kõhuvaluga ise näost hallikaskollane, pöördusin möödunud asstal perearsti vastuvötule, kes keeldus mind vastu võtmast, ega hoolinud mu seletusest, et olen suuhingaga ning vasak ninapool pole ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kivi-valu korral ikka kiirabi. Tänapäeval on kivipurustus jõukohane (vajadusel lõikus-operatsioon kivide eemaldamiseks). kirurgidele. Kui see kivide probleem kõrvaldatud, siis muud kaebused ka taanduvad. ...

Loe edasi

Lein ja emotsionaalne tühjus

Peale väga lähedase inimese surma olen kaotanud võime nutta ja ennast välja elada. Olen alati olnud väga empaatiline ja emotsionaalne inimene. Esimesel päeval sain kohati nutta, aga mida aega edasi, seda ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Inimesed ja olukorrad on erinevad, erinevates helistikes on ka depressioon-lein. Mõnel läheb aega kuni kaks kuud, et aru saada juhtunust, mõnel sellist ooteaega ei ole.
Päevikusse pihtimine - see ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: