Psühhoosi kahtlusega täiskasvanu 30.01.17 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Kuidas saada abi ja nõustamist, kui lapsevanemal on tekkinud kahtlus, et täiskasvanud lapsel võib olla tegemist tõsise psüühikahäirega?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Inimene elab keskkonnas, ka kodu-kool-töö.
Kui selles keskkonnas elamine-õppimine-töötamine laabub, siis ju probleeme ei ole.
Psühhoosi korral tekivad selles ahelas tõsised konfliktid ja need ei allu nagu tavaolukordade mõõtkavale - midagi on nagu "kiiksuga".
Psühhoos: tunnetamine-arusaamine on psüühikahäire tõttu nö veaga (aistingud-tajud või/ja mõtlemine) ning sellest tuleneb siis ka veaga-"kiiksuga" tegutsemine-käitumine.
Psühhiaatri vastuvõtule minek on vajalik - valvearst võtab tööpäevadel vastu, valvetuba ööpäevaringselt.
Head arstirohud olemas.
NB Diagnoosi las paneb ikkagi psühhiaater.
Igast murest saab üle!
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

psühhoos

Tere.Minu naisel võib olla psühhoos kas seda on võimalik ravida ka mingil ajal kodusel teel.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psühhoos - inimene ei saa asjaoludest psüühikahäire tõttu õigesti aru ja seetõttu käitub ebaadekvaatselt (valesti).
Psühhoosi diagnoosi paneb ikkagi psühhiaater, muidu võib ju olukorda valesti hinnata. ...

Loe edasi

Psühhoos vs psühhootilisus

Tere! Ma ei oska kusagile mujale pöörduda selle lihtsa küsimusega. Nimelt kui on vaja lahti seletada, mõtestada, mis on ja mida tähendab psühhootilisus, siis kas ma võin psühhoosi terminoloogiast lähtuda? ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psühhootiline e psühhoosi sarnane. Kui probleem on ligvistiline, siis saab õigekeelsuse sõnastikest hea vastuse.
Kui probleem on sisuline, siis tuleb tohtri jutule minna ja selal selgub asja olemus. ...

Loe edasi

Psühhoosi kahjustused

Tere,

põdesin 7 kuud tagasi psühhoosi ja pärast seda on probleem suhtlemisega,
ei leia tuttavatega suhtlemisel jututeemasid, mõtteid millest rääkida pole.
Mõistus nagu ei tööta ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöö raviarstiga, mõnede psüühiliste funktsioonide taastumine vajab aega, mõnede puhul on treening-harjutamine kasuks.
Terves kehas tervem psüühika - see reegel kehtis ennemuiste, kehtib ka nüüd. ...

Loe edasi

Psühhoosi kahjustused

Tere,

põdesin psühhoosi 7 kuud tagasi, pärast haigust on mul probleemid suhtlemisega. Inimestega nagu ei oska millest rääkida, ei leia jututeemasid. Mind ennast see häirib ja vaevab. Küsisin ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Rohud on head, suhtlemine vajab harjutamist, treenimist. Sutlemine on hästi harjutatav. Näitlejate elulood on heaks õpetajaks - mida kuulsam näitleja seda suurem töökus ja töö endaga, rolliga. Siin ei ...

Loe edasi

Kognitiivne käitumisteraapia

Tere.Sooviksin teada kus kohas toimuvad kognitiivse käitumisteraapia kursused?(Tallinnas)Põen psühhoosi ja kuuldu põhjal pidi teraapia aitama.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psühhootiliste seisundite puhul on esma-etapil oluline neuroleptikum (arstirohi). Edasine psühhoteraapia (vajadusel ka kognitiivne) määratakse raviarsti poolt. Psühhiaatriakliinikus väga head psühholoogid ...

Loe edasi

mure

Minu lähedasel sugulasel diagnoositi orgaaniline psühhoneuroos.Millega on tegemist ja kas seda on võimalik ravida?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Orgaaniline häire on lihtsustatult "aju ehituslik häire". Seda võivad tingida ealised (vanuselised) protsessid, traumad, verevarustushäired (ka nn. insuldid), kasvajad, aterosklerootilised muutused jne. ...

Loe edasi

Alkoholpsühoos

8 a.tagasi põdesin F10.52.Sellest ajast olen säilitanud täielikku karskust,töötanud,suutnud ka uue töökoha leida;lugenud ja ennast täiendanud.Kuid-millise kahjustuse võis selline haigus jätta?Kas on ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Läbipõetud alkoholipsühhoos ei pruugi mingit jälge jätta.
Muidugi peale mälestuste.
Raske psühhoosi järgsed tüsistused tekivad tavaliselt kohe ja
on visad taanduma.Korduvatel psühhoosidel ...

Loe edasi

kuidas saada arstile?

kuidas saada arstile psüühikahäire kahtlusega inimest, kui ta ise minna ei taha?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kas tegu noore, keskealise või vanuriga?
Probleemile mõistlik lahendust leida koos peretohtriga ja läheneda asjale kaugemalt lähemale e üldprobleemid eelnevalt päevakorda koos tohtriga tõsta ning ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: