Antidepressandid, kas vahetada? 16.11.11 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere olen 23-aastane üksikema ja tarvitan teist nädalat antidepressante IXEL 25mg 2 korda päevas, kerge depressiooni puhul. Mure seisneb selles, et kohati nagu tundub, et rohud on aidanud ja on olnud parem tuju ja mõtted on korrastunud, kuid kohati on paha nendest, süda paha, pea käib ringi, endiselt kerge ärevus vahel, on esinenud ka peavalu, mis kestab mitu päeva järjest. Kohati tundub, et saan lapsega paremini hakkama, laps on mul 6-kuune, ja kohati tundub, et olen täiesti läbi kukkunud. Isadepäeval juhtusin lugema artiklit Delfist, kuidas ühe üksikisa endine naine oli alguses last armastanud ja ta umbes aasta-kaheselt hüljanud põhjusega, et ei saa hakkama. Kardan nimelt enda emotsioone, kuigi armastan oma last väga, olen ka väga üksik, elan Tallinnas ja enne oli siin rohkem tuttavaid ja nüüd nagu polekski kellegagi suhelda, istun üksi enamiku ajast, või noh, lapsega ja käime kahekesi jaluitamas, õudne üksindustunne on peal, otsisin vahepeal emasid siitkandist, et ehk koos jalutama minna, kuid sain msn-i aadresse, msn minu arvutil ei tööta ja suhtlused jäid sinnapaika. Otsustasin kirjutada, sest kui olen rohtu võtnud juba 2 nädalat, peaks ta ju juba mõjuma, kuid täna tekkis mul selline vastik ärevus sisse, tuli korra lapse isa külla ja mõtlesin, et käin solaariumis, ehk läheb olemine paremaks ja käisin, sealt välja tulles hakkas jälle pea õudselt ringi käima nii, et lõin pea vastu ust ära nii, et muhk peas ja siis hakkasin järsku nutma ja paaniliselt kartma, et kui minuga midagi juhtub, siis ju keegi ei saa mulle appi tulla ja tunnen ennast veel üksikumana kui kunagi varem. Tundub kohati, et enne antidepressante oli elu helgem, saan aru küll, et on kõrvalmõjusid, aga kas siis nii kaua? Kas peaksin rohtu edasi võtma või vahetama või rohkem püüda enda mõtteid korrastada või ma ei teagi, mida teha, seega palun abi ja soovitusi!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

See AD läheb rinnapiimaga ka lapsele, seega...mitte tarvitada.
Kui AD võtmisel kõrvalnähud, siis annust vähendada (2-3 päeva võtta 25mg päevas).
Kui pearinglused jms , siis aitavad ortostaatilised harjutused (püsti-lamada-jalad üles-puusad ülesse (turiseisu) ja siis tagasi kuni püstiseismiseni. Mõnusas tempos, rahulik hingamine, mõnus peab olema. Aitab ka minu Palve-Meditatsioon selle pearingluse-pealöömise vastu.
Korralik öine puhkus ja päevased puhkehetked.
Suhtlemine: a) lapsega rohkelt rääkida, laulda, ümiseda; b) päevik, päevikuga suheldes leida vastused oma mõtetele, c) reaalsed suhtlemised endiste sõprade-tuttavatega (e-kirjavahetus jne), otsida ja leida uusi. Emmede suhtlus-rühma mõte on tore - seda kindlasti jätkata!
Sellest alustada.
Igast murest saab üle!
tervitustega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Antidepressandid ja alkohol

Tere sooviks teada antodepressantide ja alkoholi mõju,on poole aastane kuur ja vahepeaöe jääb mõni sünnipäev kas võib seaö tarvitada alkoholi või pean pool aastat täiskarsklane olema mis on nende koos ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Mis on probleemiks-haiguseks, et AD-d võtate?
Kui on AD ja te midagi muud tervise parandamiseks ei tee (harjutused, psühhoregulatsioon, väärtushinnangute muutmine jne), siis jäätegi tablette võtma. ...

Loe edasi

Antidepressandid

Tere! Kûsimus selline, et kas antidepressandid manustatuna mingi teise tabletiga võivad olla ohtlikud või narkootilise toimega?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostoimed on erinevatel ravimitel erinevad: ühed omavahel koostoimel tugevdavad toimet,
teised nõrgendavad toimet, kolmandad võivad tekitada ebasoovitavaid kõrvaltoimeid.
Raviarst annab ...

Loe edasi

Antidepressantide (Salymbra) mõju silmanägemisele

Minu silmanägemine on väga nõrk ning hetkel pole nägemise halvenemine pidama jäänud. Kuna minule määrati antidepressandid (Salymbra), siis mind huvitab, kas antud antidepressandid võivad minu silmanägemise ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ravimipakendi infolehel neid mõjusid, kõrval mõjusid ei ole. Seega - võib võtta.
Variant, et mõne silmarohuga tekib mingi ebasoovitav toime, aga seda saab öelda silmaarst, kui selline seos on.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: