Jalg natuke ülevaltpolt pahkluud kergelt paistes, astudes painutada valus, katsuda valus 07.05.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere.
Paar päeva tagasi tundsin et sääreluu nagu pealt valutab- just enne jalalaba algust (no seal kus säär läheb pahkluuks üle). Varbad on mul haiged, artroosi muutused, suur varvas ei paindu. Varba päka-alune ka valus, samal ajal hakkas kui see sääre pealne valu. Järgmine päev oli töö, jalgel, koristamine- 3-4 tundi, lisaks pikemalt käimine koeraga. Õhtul tundsin et nahk kisub ja see pahkluu pealtpoolt on paistetanud. Oli ka natuke nagu soe. Panin ööseks viinakompressi, see tegi naha hellaks ja nüüd sügeleb ka veel. kratsisin katki. Aga see koht ikka kergelt turses, kui täna kell 8-sats kuni kella 15ni asju ajasin, ringi jooksin-siis jälle kergelt paistetab. Eile määrisin terve õhtu külmageeliga ja öösel oli side ümber , hommikul paistetus oli maas ja jalg jahe, samuti ei ole täna enam nii valjus jalga ette taha painutada, autoga sõites ei olnud pedaali vajutada ka valus. Aga nüüd õhtuks jälle soe ja turses. Mis mul viga on? Kas see võib olla mõni pahaloomuline kasvaja? Hirm on nii suur. Pole niimoodi kunagi olnud.
Ülekaal on, ja päkaluud ka vahel valutasid, kui oli rohkem jalge peal olemist päeva jooksul-samas ma teen füüsilist tööd, liigun iga päev ja ei istu ainult diivanil. Aga kardan kõige hullemat...

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Esmalt rahustan- ei ole kohanud inimest, kellel oleks selle koha peal Teie kardetud haigus. Saan aru, et labajala liigestes on diagnoositud artroosi ehk liigeste kulumist. Hüppeliiges, ehk sääreluude-kandluu liiges võib samuti kuluda. Kõik on väga iseloomulik- päevane ülekoormus tekitab päeva teises pooles valu ja turse. Viin on see, mis suurendab turset ja valu, tekitab täiendava veresoonte laienemise, millest ka suurem valu. Parim, mida saate teha, on anda piirkonnale rahu, kandes ortoosi või elastiksidet päeva ajal, hea on jalale asetatud külmageeli kott või paks niiske froteerätt hoituna külmikus temperatuuril 4-7 C. Valuvaigisteid ei soovita, valu kadumine jätab mulje, et kõik on korras ja jalga koormatakse hoopis rohkem, mis viib veelgi suurema kahjustuse tekkeni. Ja muidugi arstikülastus, täpsemad uuringud, seistes tehtud röntgenipildid hüppeliigestest eest-taha suunas jt. Raske teema on ka kehakaal, abiks on ka 5-10 kg langetamine, juhul kui olete ülekaalus.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

jalg valus

viskasin palli ja jalga lõi valu sisse ja kõndides on ka valus ja ei saa normaalselt kõndida ja taha ei saa keha üldse painutada aga ettepoole saab normaalselt valu ei saa aru ka kus valu täpselt on aga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Küllap on tegemist lihasvenitusega, sellele on omased sümptomid mida kirjeldate. Kuid jällegi on infot täpsemaks vastamiseks väga vähe. Apteegi käsimüügiosakonnast peaks leidma esmaseks raviks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: