fMRI uuringud ADHD-le? 10.08.14 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere. Mul on viimasel ajal tekkinud erakordselt suured raskused tööl keskendumisega. Tean küll, kuidas asjad käivad, aga tekkivad tähelepanuvead ja väga raske on end kokku võtta, et tööd teha. Töö on muidugi väga koormav ka, palju detaile ja ilmselt minu jaoks natuke ebasobiv, kuigi mulle just meeldib töö, kus on palju vaheldust. Olen tegelikult palju vahetanud töökohti ja kõige pikem amet oli mul 2 aastat (olen ligi 30-aastane). Ükski asi ei paku piisavalt palju pinget, et seda pikalt teha. Vahel ei saa muudmoodi tööd tehagi, kui pole end ise kofeiiniga medikeerinud. Inimesed arvavad, et mul on energiajoogi sõltuvus, aga mul on tegelikult kohviallergia ja ma kohvi ei saa juua, samas ilma kofeiinita ma vahel ei saagi midagi tehtud. Joon palju rohelist teed, energiajooke ja hiljuti ka vedelkofeiini, mida sportlased treeningutel kasutavad. See aitab. Olen lasknud ülikooli ajal oma tähelepanu ja keskendumist katselaboris uurida. Käisin ka neurotagasiside laboris, mis mind väga aitas. Sain aru, et tähelepanu on nagu lihas, mida pingutades suudan suurepäraselt keskenduda. Tänu sealt õpitud oskusele ma suutsin teha ära oma bakalaureuse töö. Ülikooli katselaboris mõõtis mu kursusekaaslane mu tähelepanu ja pärast NFB teraapiat oli see 26% parem, kui keskmiselt (katsegrupis oli küll kõigest 7 inimest). Kui isale rääkisin, et kahtlustan, et mul oli lapsepõlves ADD inattentive vorm, siis ta küsis, et kas see on pärilik, sest sümptomid tulid ka tema lapsepõlvest tuttav ette. Olen küll kompenseerinud ja täna mul ilmselt ADHD-d ei ole võimalik tavatestidega tuvastada, aga teatavad sümptomid ikka on, näiteks töökohtade vahetus, väga suured pingutused tähelepanu hoidmisega, kui pean tegema igavat või korduvat asja, ja nihverdamine ja näperdamine (pean pidevalt millegagi sõrmedega mängima). Inimesed arvavad, et ma olen närviline, kuigi ma tegelikult seda ei ole. Olen vältinud ametlikku testimist, kuna ma ei taha endale psühhiaatrilist diagnoosi. Vahel arvan, et mõtlen seda endale ise välja. Aga ajupilt ei valeta, sellepärast olen lasknud seda igatpidi uurida. Olen lasknud teha ka endale MRT pildi, kust midagi ei selgunud. fMRI-d ei ole saanud teha, ja sellepärast pole selge, kas prefrontaalsetes väljades on alaaktivatsioon ja mis tingimustes. Lähen septembris ennast väljamaale täiendama, et neuro-feedbackist rohkem teada saada ja ehk võib-olla kunagi avada võimalus seda teraapiat saada teistel endasugustel. Aga natuke loodan ehk saada vastus oma enda küsimusele. Et kas mul tegelikult ON adhd või mitte, ilma, et peaksin diagnoosi kandma. Kas eestis on üldse võimalik fMRI'd lasta teha? Kas ma pean tingimata diagnoosi saama, et uuringutele saaks minna?

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Kirjelduse järgi on ADHD võimalik, Selleks võib olla ka pärilik soodumus. Abiuuringud (MRT, fMRT) veel täpseid diagnoosikriteerume ei anna, neid kasutatakse probleemi teaduslikul uurimisel. Võiks teha küll EEG uuringu võimalike funktsioonihäirete tuvastamiseks (saab teha meil). Oleme puhkusel aug. lõpuni.

Tel 6 748 591
Dr. Ain Pajos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Õhupuudus terve päev+ vasaku käe suremine

Tere

Kargan vahel öösiti üles lämbumistunde peale. Ei norska. On korduvalt tulnud ette, kus õhupuudus kestab terve päeva. Nüüd on lisandunud samaaegselt vasaku käe suremine. Millised uuringud ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Vajalikud oleksid une uuringud võimaliku uneapnoe selgitamiseks mida meil teostavad kopsuarstid.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Uuringud

Tere!
Laps 7a. - vaja teha ultraheli pea ja kaela soontele. Probleem - neljas kaelalülisammas ei ole paigas. Kus saab?
Teine küsimus - otsime head osteopaati?

Ette tänades Jelena

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ultraheliuuringut tehakse suuremates haiglates.
Osteopaati soovitada ei tea.

Loe edasi

Epilepsia ravimiskeskused

Tere.

Mul on laps, ta on 5 a. Perearst soovitas teha eeg uuringud. Soovin küsida. Kus kohas eestis asuvad epilepsia ravimiskeskused.

Lugupidamisega.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tallinnas Oü Neurodiagnostika, Magdaleena polikliinik. tel.:6748591

Dr. Ain Pajos

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: