Mälu ja orienteerumishäired 22.03.08 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Olen 20a. noormees.
Väikene sissejuhatus, et Te näeksite ka üldpilti. Olen põhikooli haridusega, lõpetasin nelja- viielisena. Põhikooli viimane klass möödus küll koduõppes enne seda jäi aasta üldse vahele, sest ei suutnud lihtsalt päevakoolis käia enam. Viimased kolm aastat olen olnud maailmast täiesti eraldadatud, koolis ega väljas ei käi, sõpru pole. Tegevus piirdub mõningaste kodutöödega. Olen lapsest saati käinud ka psühholoogide ja psühhiaatrite juures. Tarvitan juba 4-5 aastat antidepresante ning viimasel ajal ka rahusteid ja unerohtusid.
Psühhiaatrihaiglas tehti küll mõndasid uuringuid kui ka teste. Üldpilt korras, kuid esineb tähelepanuhäireid. Viimasel ajal on siis leitud, et ehk esineb mul Aspergeri sündroom.

Ausalt öeldes ei tea kas pöördun üldse õige eriala arsti jutule kuid psühhiaatriaitest pole ma veel märkimisväärset abi saanud seega loodan väga, et Te loete mu kirja täistõsidusega.
Viimastel aastatel on saanud mu kinnisideeks, et minu ajuga on midagi viga. Suurim probleem seinseb selles, et ma ei suuda tänaval orienteeruda. Suurlinnas nagu Tallinn jään ma kindlasti päris hätta. Kui olen autos kaasistujana Tallinas käinud siis olen proovinud meelde jätta, kus mõni või teine koht asub, aga tulutult.
Kipun unustama tihti asju. Näiteks panen mõne asja kuhugi ja hetke pärast on meelest läinud kuhu selle panin. Vahest avastan ennast leiba külmkappi panemas.
Paljud asjad jooksevad lihtsalt ühest kõrvast sisse teisest välja, ei suuda lihtsalt asju omaks võtta. Kardan, et aju pole komplekseteks asjadeks üldse võimeline. Ja see kõik rõhub tohutult hingele, et mu aju pole normaalseteks asjadeks võimeline.
Mis on teie arvamus?
Mida teha, kelle poole pöörduda ning mis uuringuid teha võiks?

Arst vastas:

dr Katrin Kaarna

Neuroloog

Päevakirurgia Erakliinik Medex

Lugesin Teie kirja täie tõsidusega.
Mina soovitan Teil pöörduda ikka "oma" psühhiaatri vastuvõtule ja eelkõige temaga Teie ajuga seotud muret arutada. Kui vaja, suunab psühhiaater Teid edasi neuroloogile täiendavaks konsultatsioonika ja / või uuringuteks.
Kuna inimsuhted on alati kahepoolsed, siis sõprade leidmiseks peate esimese sammu ikka ise astuma.
Parimat soovides,
katrin kaarna

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

mälu nõrgenemine

Tere, avastasin neti avarustest "neurovizr"!! Mul on nõrgad mälu puudused, mis ikkagi hiljem meenuvad, aga nad on tihedamini korduma hakanud, et neid ja veel hullemat ära hoida, kas on sellest aparaadist ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Selle ravimeetodi tõhususe kohta minul andmed puuduvad.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

mälu

Kas SM võib halvendada mälu- asjade meelespidamist...?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

võib.

Loe edasi

INIMESE MÄLU

Natuke laialivalguv küsimus, kuid loodetavasti vastatav. Kas on mõtet pikkadel koolitustepäevadel, kui aju suudab fikseerida sealt ainult osa? Ja kui palju see osa oleks? Olen tähele pannud, et 9-tunnisest ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilmselt on probleem teies. Meeldejätmis võime on individuaalne aga sõltub ka tervislikust seisundist.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

mälu

Olen 50 ligi naine. Mälu halvenemise põhjuseks ilmselt verevarustus- ja ainevahetushäired, nagu Teie eelnevatest vastustest välja lugeda võin. Mida siiski teha mälu parandamiseks? Olen kuulnud kiidetavat ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tõestatult mälu taastavaid tablette ei ole olemas. Äsja on tulnud kasutusse uusimad väga kallid ravimid mis pidurdavad mälu halvenemist.
Teie puhul on tähtsam selgitada mälu halvenemise põhjus. Sageli ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: