sm 22.10.01 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Konsulteerisin dr.G.Litteriga teemal sclerosis multipleks ja rasedus. Tema pidas seda täiesti normaalseks ja palus konsuldeerida Teiega.

Nimelt on 3 aastat jooksnud selle diagnoosiga ja siia juurde on iga kevadine ravi (prednisoloon-tilgutina). Üks spetsialist kinnitas,et tänu sellele ravimile, on veres hulgaliselt hormooni, mis ei ole sugugi hea raseduseks.

Haigus kulges esialgselt parema kehapoole halvatuse ,vasaku näopoole halvatusega. Sellest tulin välja puhtalt Tartu arstide arvamuse kohaselt. Tegelikult olengi juba rase ja ei kujuta ette kuidas edasi käituda. Veel ei ole hilja raseduse katkestamiseks, kuid ma seda siisiki ei sooviks.

Arst vastas:

Katrin Kaarna

dr Katrin Kaarna

Neuroloog

Päevakirurgia Erakliinik Medex

Tere



Aitäh küsimuse esitamise eest.

Sclerosis multiplexi põdevatel naistel ei ole keelatud sünnitada.

Samuti ei ole Teie veres glükokortikoidhormoonide tase( hormoon, mida kasutatakse pulss-ravis) sellisel tasemel, et see oleks kahjulik Teie tulevasele lapsele või raseduse kulule.

Samas on siiski teada, et raseduse ja sünnituse järgselt võib ( aga ei pea) mõnikord tekkida SM ägenemine.

Soovitan Teile igati nautida oma praegust seisundit ja kindlasti sünnitada.



Täpsemat nõustamist viiakse läbi Tallinna Meremeeste Haiglas, SM keskuses, konsultant dr. Katrin Gross- Paju. Soovitan pöörduda ka sinna, kus Te leiate ka psühholoogi, kelle abil ehk on mõned tekkivad probleemid kergemini lahendatavad.



Parimate tervitustega ja edu Teile,



Teie arst.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

liigesvalu

Tere, mure on mõlema käe pöidla liigestega mis on juba mitu kuud valutanud, paremal käel hakkas valutama juba mai kuus, samal ajal tehti paremale käele karpaalkanali laiendamise operatsioon kuid liigesvalu ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Liigestevalude põhjuseid selgitavad reumatoloogid. Soovitan küsida perearstilt nõu ja saatekirja.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Valu vasakus puusa- ja reiepiirkonnas.

Tere.
2016a aprilli kuus sain 2 korda puugilt hammustada vasaku rinna pealt mõlemad korrad 3 nädalase vahega. Diagnoositi puukborrelioos. Läbisin 3 nädalat antibiootikumi ravi (Doxylan 100mg) ning ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Enne läbivaatust tulekski teha rö. ülesvõtted nimmelülidest, seejärel neuroloogi konsultatsioon.
6 748 591
Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Lihastetomblused

Kas kõrva taga asuv luukasvaja võib olla seotud kaelalihaste tõmblustega.Kui jah,kas oleks kirurgiast abi.Tundub,et see lihas ,mis tõmbleb,suundub kõrva taga asuva suurenenud luukasvaja juurde.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Luukasvaja ei ole seotud lihastõmblustega. Täpse põhjuse saab öelda peale läbivaatust.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos

Loe edasi

käte suremine- millest?

Tere. mul on viimase aasta jooksul hakanud alguses öösiti,kuid nüüd ka üha tihedamini päeval "surema" käed, eriti 3-5 sõrm. Millest võib see olla? Kas on võimalik,et pingest kaela piirkonnas? Ka on mul ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Põhjus võibki olla seoses muutustega küünarliigestes, mis põhjustab käenärvi (kaks viimast sõrme) kompressiooni. Tuleks vältida käte kõverdatud asendit küünarliigestest, samuti randmeliigestest. Vahel ...

Loe edasi

Põlemistunne jalgades

Jalgades ja jala säärtes on põlemistunne, aga sääred ei ole kuumad. Enesetunne on ka halb.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Põletustunne jalgades viitab jalanärvide kahjustusele. Esineb tihti koos diabeediga. Ravi on olemas kuid selle määramiseks tuleks tulla vastuvõtule.
Tel 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Alaseljavalu.

Valu alaseljas,mis kiirgub reide ja osaliselt säärde.Käimine on väga valulik,istumine ei tule kõne alla.Leevendust toob aeg ajalt pikali olemine.
See probleem on seekord raskem,sest alaseljas olev ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist võib olla nimmelülidevahelise kõhrketta osalise väljasopistusega, mis ärritab/vigastab jalanärvi juurt. Kui vältida asendeid ja tegevusi mis põhjustavad valu jalas, järgneb tavaliselt paranemine, ...

Loe edasi

Valu õlavarres

Kaks kuud tunnen paremas õlavarres valu. Täpsemalt on valutav piirkond küünarnukist kuni õlani, õlg ei valuta. Tavaolekus on kõik korras, mingisugust valu ei tunne. Valu ei tunne ka siis, kui sirutan käe ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

ilmselt ei ole tegemist närvivaluga, vaid kätt tõstva lihase kõõlusetraumast tingitud põletikuga. Valu võib kesta teatud liigutustel kaua. Tegelevad ortopeedid ja ka meie.

Tel. 6 748 591
Loe edasi

MRT vastuse lahtiseletus

Tere!

Tehti mulle MRT peaajust, seoses kuulmise langusega. MRT vastuselehel kirjas selline lause: frontoparietaalsel subkortikaalses valgeaines on ealisest normist enam mittespetsiifilisi ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist on aju valgeaine väikeste kahjustuskolletega. Põhjus tuleks selgitada. võimalik on nt. südame rütmihäired, südame kodade- või vatsakestevaheseina defekt mis põhjustavad verehüüvete sattumist aju ...

Loe edasi

Meniere tõbi

Tere,
Seoses nohu tüsistusega,mis lõi kõrva ja lõppes Meniere tõve diagnoosiga,sooviksin veidi infot.
Kas võib edasi käia vesivõimlemises(hoidma kuidagi vett kõrva minemast)
Kas vee joomist ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Vee sattumist kõrva tuleks vältida. Muid piiranguid ei ole. Asja võiks täpsustada veel teid ravinud kõrvaarst.

Dr. Ain Pajos
6 748 591
Neurodiagnostika

Loe edasi

Tsüst peas ja peavalud

Tere!
Aastal 2004 avastati peas arahnoidaaltsüst mõõtmetega 2,3X3,4X4,5 cm, vaevusteks olid sel ajal peavalud.
25.06.2012 uuringu vastus: T1, T2 ja FLAIR sekventsid erinevates tasapindades ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Arahnoidaaltsüstid tavaliselt on asümptomaatilised (ei põhjusta vaevusi) ega nõua eriravi. Konkreetsel juhul on õigem nõu küsida neuroloogilt, kes on näinud korduvalt tehtud uuringuid ja teostanud ka Teile ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: