tervisemure 28.03.05 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere Lgp.Dr.Ots,
Olen pisut mures tervise pärast. Olen 32.a M; 2a.tagasi hakkasin ennast
ennast füüs. halvasti tundma - kõrgem SYS~150. Käisin uuringutel -
füüs näitajad ja EKG suhteliselt OK, vererõhu monitooring ka.
Kuid tundsin ikka halvasti - nägemine halvenes, peas surutistunne,
kael kange, kõrvad tihti "lukus", peapööritused/väikesed tasakaaluhäire
alged, kerged paanikahood. Seetõttu lasin teha pea magnettomograafi uuringu - õnneks ei midagi.
Vahepeal olen proovinud arsti soovitusel ka AD kuuri - Cipralex ei sobinud; Nycofloxi kasutasin 1,5a; lõpetasin dets2004. Kui kasututasin, siis oli enesetunne suhteliselt hea, kuigi väikesed peapööritused siiski olid.
Ise arvan, et võib olla on aju veresooned ahene(mas)nud, mistõttu ka
vastav enesetunne. Vererõhku möödan pidevalt - DIA tavaliselt 80..85,
SYS 135..155. Olen natuke ülekaaluline 187cm/100kg, kuid liigutan
aktiivselt iga päev: ujumine, suusk, ratas. Sportides tunnen end hästi, vaid
ujumisel mõnikord peapööritus(hapnikunälg) kui tempo suur.
Loomulikult jätkan tervise monitooringut ja kontrolli, kuid sisetunne ütleb, et
miski on siiski korrast ära. Olen seda meelt, et normaalne organism suudab
ise end tasakaalus hoida, ja olen selles vaimus ka ennast psüühiliselt häälestanud, kuid pidev uimasus, kange kael, mingi monotoonne müra (mida
kuulen/tajun öösiti kui on vaikne), peapööritused panevad mind pisut muretsema. Kas on mingeid ajuveresoonte olukorra hindamise protseduure mida peaksin laskma teha (N:kontrastainega uuring, kuid olen joodile allergiline) või võib olla tegemist ikkagi mitte füüsilise, vaid pigem psüühilise probleemiga? Mida saan ette võtta?
Lugupidamisega,
Martti


Arst vastas:

Katrin Kaarna

dr Katrin Kaarna

Neuroloog

Päevakirurgia Erakliinik Medex

Tere, Martti,

Teie põhjalikku ülevaadet lugedes ja arvestades teostatud uuringute tulemusi, võin küll teid julgustada, et aju- ja ajuveresoonte haigusega tegemist ei ole. Vastasel juhul peaksid nii pikaajaliste kaebuste püsimisel olema lisandunud ka nn. koldeleid ehk siis püsivad kesknärvisüsteemi kahjustuse nähud.
Kaldun arvama, et tegemist võiks olla ka sisekõrvast tulenevat probleemidega , kaelalihaste pingest tulenevate kaebustega või tõesti depressiivse häirega.
Soovitan pöörduda tasakaalu- ja kuulmiskeskusesse ( tavaliselt Kõrvakliinikute juures olevad eriarstide kabinetid). Kui sealsed uuringud teil samuti mingit haiguslikku seisundit ei kinnita, on tõenäoliselt tegemist nn. psühhosomaatilise probleemiga, mille puhul ülemäärane psüühiline pinge ( m ida te ise ei pruugigi tunda ) võib tekitada kehalisi kaebusi , teie puhul tasakaaluhäired, kohin kõrvades, ka periooditi nägemishäired. Sellisel juhul peaksite ikkagi jätkama antidepressantide kasutamist, kuid ainult spetsialisti ( psühhiaatri) poolt ette kirjutatud ravimite ja skeemiga. perearsrid ei ole pikaajaliste deprassiivsete häirete ravimises nii kogenud ja omal äranägemisel selliseid ravimeid tarvitada ei tohi. Tihti on abi psühholoogidest, kes oskavad nõustamisel leida põhjuse, mis teile probleeme võiks tekitada. Põhjuse kõrvaldamine või ka vahel probleemi teadvustamine on suureks abiks ravimisel.
Kontrastainega ajuuuringud on alati seotud teatud riskidega, seepärast teostatakse selliseid uuringuid ainult kindlatel näidustustel.
Igasugune kehaline liikumine, füüsiline aktiivsus mõjuvad positiivselt psühhosomaatiliste probleemide puhul
Parimate tervitustega
Teie arst.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Foolhape

Tere!
Kas tohib kasutada foolhapet , kui inimesel on olnud healoomuline peaajukasvaja? Kas see soodustab ajukoe taastumist või võib selle tarbimine mõjuda hoopis negatiivselt?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Foolhape on oluline koerakkudele mis paljunevad kiiresti nagu pahaloomulise kasvaja korral. Seetõttu selle tarvitamine eeldab täpset diagnoosi histoloogilise leiu alusel.


Dr. Ain Pajos
Loe edasi

Pearinglus

Tere,
Küsisin teilt küsimuse: https://www.kliinik.ee/neuroloogia/id-6/noustamine?question=78238

Kuna perearst ega kurgu-nina-kõrvaarst sel teemal minuga üldse vestelnud pole, siis on ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Manöövreid on mitu, eelneb läbivaatus ja muuhulgas ka silmaliigutuste kontroll, Pöörduda tuleks Neurodiagnostikasse.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
neurodiagnostika

Loe edasi

Õhu puudus, istudes halb enesetunne, tuhara piirkonnas valu.

Mis võiks põhjuseks olla? Ärevus tunne millega kaasneb õhu puudus, vasaku rinna all rõhuv tunne eriti istudes. Tuhara piirkonnas valu tekitav punkt. Hullemal korral isegi minestus piiril olek. Liikudes ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Põhjuseks ilmselt krooniline ärevus ja/või depressioon. Kui probleem püsib, tuleb kaaluda ravi.

Dr. Ain Pajos
6 748 591
Neurodiagnostika

Loe edasi

Silm tõmbleb juba 6 kuud

Tere, mul vasau silma ülemine laug tõmbleb juba vähemalt 5 kuud. Ja seda pea igapäevaselt. Sügisel ja talvel oli ka stressiperiood, muidu töötan arvutiga, googledasin, et see võib olla stressist. Aga kuna ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Silmalau tõmblemine on enamasti seoses kroonilise ärevusega ja taandub iseeneslikult või raviga. Kui asi teeb muret - helistage.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Jalgade ja käte surin

Tere,

Viibisin soojamaa reisil 24.03-31.03.2018. 26,03 kui lamamistoolilt püsti hakkasin tõusma, tundsin, et jalad on nö surnud. Lõdvestasin neid ja tõusin püsti. Jalgades oli meeletu surin ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kaebused on üsna laialivalguvad ja ühe haigusega neid ei põhjenda. Võiks perearsti kaudu teha rö ülesvõtted kaela ja nimmelülidest ja kaebuste püsimisel tulla vastuvõtule.

Tel. 6 748 591
Loe edasi

Pearinglus

Tere,
2016 oktoobris algas hommikul voodis olles pearinglus. Kestis 3-5 päeva. Järgmine episood oli kuu aega hiljem. Seekord oli hullem, kaasnes ka oksendamine.
2017 aastal oli ringlusi 3-4 ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kirjelduse järgi on tõenäoliselt tegemist nn. healoomulise asendivertigoga. Diagnoos saab kinnitust läbivaatusega pearinglusataki ajal, siis on võimalik ka kohene ravi. MRT või muud piltuuringud siin lisateavet ...

Loe edasi

Ravi kõrvaltoime

Tere,

Olen 59 aastane naine. Sügisel diagnoositi mul munasarja kasvaja, tehti ulatuslik operatsioon, millele järgnes 6 seanssi keemiaravi. Veebruaris oli viimane raviseanss ja õnneks on ravitulemus ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Et kõigile küsimustele vastata tuleks tulla läbivaatusele.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

jalad

Jalad valusad ja väsinud juba neli kuud, ei saa aru milles asi. Öösel magades ei puhka välja ning hommikul on juba jalad
valusad enne püsti tõusmist (nagu oleks maraotoni jooksnud). Liikudes valu ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

KIrjelduse järgi jääb rohkem mulje lihasprobleemidest seoses põletikuliste või ainevahetuslike häiretega selgitada aitavad rohked vereanalüüsid millele suunab reumatoloog. Kui väsivad ka näo ja silmade ...

Loe edasi

MRT uuringu tõlgendamine

Palun abi MRT uuringust arusaamiseks. Tehti ajust ja lülisamba kaelaosast. 1. Ajust: III vatsake on 0,8 cm laiune. Mõlemal pool peaajus valdavalt frontaalses subkortikaalses valgeaines on T2 FLAiR hüperintensiivseid ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Paajus on mõlemapoolselt väikeseid kahjustuskoldeid mis ei pruugi olla kliiniliselt olulised, võivad aga viidata nt südame rütmihäiretest tingitud mikroembolitele. Kui esineb südame rütmihäireid, vererõhu ...

Loe edasi

EEG-VMT tõlgendamine

Tere! Palun abi EEG-VTMi tõlgendamisel. Une pindmistes faasides põhirütm ebaühtlasem, esineb madalavoltaažilise aktiivsusega lõike, milles vahelduvalt difuusseid teetasegeduslikke laineid: vertekslaineid. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

EEG kirjeldus sõltub väga kirjeldaja kogemusest ja hindamisoskusest. Toodud kirjeldus tundub olevat normileid.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika
6 748 591

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: