epilepsia 24.08.04 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!Minu 17aastane poeg tarvitab raviks 1800mg trileptali +1500mg depakini.Nüüd otsustas raviarst vajaduse tõttu lisada veel ka topamaxi 150mg ööpäevas.Probleem on aga selles,et juba 75mg juures löövad välja kõrvalnähud:unisus ja kahelinägemine.Kas see tähendab seda,et talle see ravim ei sobi ja selle võtmine tuleb katkestada või peaks proovima annust veelgi aeglasemalt ja väiksema koguse kaupa tõstma?50milligrammist jääb hoogude raviks ilmselt väheks?Kaalumisel oli ka lamictali lisamine.Kas selle ravimi puhul on täiendavas ravis kõrvaltoimed nõrgemad ja milline võiks olla lamictali efektiivsus teistele ravimitele lisamisel?

Arst vastas:

Katrin Kaarna

dr Katrin Kaarna

Neuroloog

Päevakirurgia Erakliinik Medex

Tere,

Aitäh esitamast huvitavat küsimust.
Lugedes ravimeid ja nende annuseid teie poja epilepsia ravimisel saan järeldada, et tegemist on väga keeruka raviskeemi juhtimisega, mis nõuab hooikat ravi jälgimist ja ebaefektiivse ravi tulemuse puhul taas vajadust uute ravimikombinatsioonide kasutamise järele.
3 epilapsiaravimi kombineerimisel peab alati jälgima ravimite plasmataset ja annuseid tuleb korrigeerida vastavalt sellele tulemusele. Kui plasmatase ületab lubatud piiri või on selle lähedal, s.t et ravimi hulk veres võib muutuda toksiliseks, tuleb ravimi annust vähendada.
Erinevate ravimite kasutamise koosmõju inimesele on erinev ja sõltub paljugi ainevahetuse tüübist, maksaensüümide aktiivsusest, mitmete fermentide olemasolust või puudumisest organismis. Seega võib Topamaxi 75 mg annuse lisamine mõningatel juhtudel tõesti anda juba väljendunud kõrvalnähtusid ja nende püsimisel tuleb ravimiannust vähendada või siis ravim hoopis ära jätta ja asendada teisega.
Kahjuks ei selgu teie kirjat, kui pikka aega on teie pog tarvitanud topiramaati 50 mg päevas. Mõnikord saabub raviefekt alles mõni aeg pärast teatud annuse kasutamist ja mitte kohe. Kindlasti ei tohi aga kombineeritud epilepsiaravi puhul tõsta uute ravimite annust liiga kiiresti.
Kuna teie poja raviskeemis on depakin, võib lamotrigiini kasutamise lamotrigiini poolväärtusaeg organismis pikeneda, s.t et see ravim lagundatakse ja viiakse organismist välja aeglasemalt ja on oht, et kõrvaltoimaeid on rohkem.
Kokkuvõttes saan vaid öelda, et paluge oma raviarstil määrata teie pojal epilepsiaravimite plasmatase ja ehk on nende tulemuste põhjal võimalik raviskeemi paremini juhtida.

Edu soovides
Teie arst

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

epilepsia

Soovin aega konsultatsiooniks abikaasale nii kiiresti kui võimalik

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

EEG 08.07.15

Loe edasi

Epilepsia ja massaazh

Tere,
kuidas mõjub epilepsiat põdevale inimesele massaazh?
Ette tänades.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Massaz ei ole vastunäidustatud.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

epilepsia ja lendamine

Tere.Olen 24-aastane naine ja selline mure, et kas epilepsia haige võib lennata lennukiga`?Aitäh

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Võib küll. Kui on hoo kartus, tuleks eelnevalt võta sisse üks Diazepex lisaks igapäevastele rohtudele.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

epilepsia

Tere!

Küsimus järgmine -

kui inimese une-EEG (esimest korda tehtud) oli ideaalselt korras, siis kui suur on võimalus, et tal ikkagi on epilepsia?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

ALLA 10 %

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

epilepsia .,

Kas epilepsia on ravitav taielikult, ja kas saab sellega elada rahulikuld

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Epilepsial on erinevaid vorme. Osad paranevad ise, osal juhtudest saab ravimitega hoogusid ära hoida, vahel jäävad hood ka korduma.

Dr. Ain Pajos
tel. 6 748 591

Loe edasi

Epilepsia

Tere!
Kas epilepsia diagnoosiga haigele võib teha difteeria- teetanuse kaitsesüsti.
Ravimit kasutab Lamictali 125 mg hommikul ja 125 mg õhtul.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Epilepsia diagnoos ei ole vastunäidustuseks kaitsesüstimistele.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

epilepsia

kas epilepsia kahtlusega nooruk peaks taotlema uut arstlikku komisjoni- sõjaväe jaoks- eelmine oli 2002 , aga sagedased peavalud ja kokkukukkumised on juhtunud viimastel aastatel ?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kindlasti peaks.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

EPILEPSIA

Tere!

Laps on tarvitanud epilepsia vastast ravimit 2 aastat ja selle aja jooksul ei ole tal epilepsia hoogusi olnud.Kas on lootust ravimi tarvitamine lõpetada?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

On küll.
Täpsemaks vastuseks on vajalik täielik ülevaade kogu haigusest.
Dr. Ain Pajos
6 748 591

Loe edasi

Epilepsia ravimiskeskused

Tere.

Mul on laps, ta on 5 a. Perearst soovitas teha eeg uuringud. Soovin küsida. Kus kohas eestis asuvad epilepsia ravimiskeskused.

Lugupidamisega.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tallinnas Oü Neurodiagnostika, Magdaleena polikliinik. tel.:6748591

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Generaliseerunud epilepsia krambihood

Tere!

Mida tähendab selline diagnoos? Kas on epilepsia või ei ole?

Kas on võimalik registreeruda teie vastuvõtule?

Tänan!

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Generaliseerunud epilepsia on üks epilepsia esinemisvormidest.

Dr. Ain Pajos

6 748 591

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: