Reietuimus? 12.07.03 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Lp. Doktor!
Olen praegu 55 aastane, mul olid 24. sept. 2000 a. vasakus küljes vöökohast kuni põlveni tugevad valuhood ja 25. sept lõuna ajal avastasin, et vasaku reie esikülg on tuim(nõelatorgetest ega vee temperatuurist aru ei saanud). Perearst saatis närviarsti konsultatsioonile, närviarsti otsus oli 27. sept., et reie tuimus ei ole tingitud närvihaigustest ja soovitas vasoloogi konsultatsiooni. Vasoloogi otsus 30. sept. oli et tuimus ei ole tingitud veresoontest! Perearst ei osanud selliste vastuste peale algul enam midagi ette võtta, organiseeris siis 23.10.2000.a. MRT uuringu Tallinna Diagnostikakeskuses. Järgnevalt väljavõtted:
Uuringu vastus: Spondülogrammid puuduvad, arvestatud 5 nimmelüliga.
L2/3 kõrgusel kaudaalsuunas sekvesteerunud diski prolaps, diski fragment jälgitav praktiliselt kogu L2 lülikeha ulatuses, spinaalkanal ahenenud vasemalt.
L3/4, L4/5 diskide MR signaali degeneratiivset tüüpi muutus, diskide protrusioonid, olulist spinaalkanali ahenemist ei ole, L3/4 kõrgusel parem lateraalkanal kergelt ahenenud.
L5/S1 diski kõrgus langenud, olulist spinaal- ega lateraalkanalite ahenemist ei ole.
Prolapsus disci i/v L2/3 sin. Dr. Age Tali 23.10.00
24.10.2000.a. käisin neurokirurgi konsultatsioonil, aga et mul oli Haigekassa garantiikiri ainult konsultatsiooniks tuli koju tagasi sõita.
Mustamäe Haiglas 14.11.2000.a. tehti uuesti MRT: diski prolaps L2/L3 lülivahemikus sin., lisaks veenipõimik, mida esialgu oli raske diferentsida tuumori massist. Röntgenoloogide soovitusel tehti ka MRT kontrastainega: leiti, et tegemist on L2/L3 väikese diski prolapsiga ja hästi vaskulariseeritud rasvkoe ja veenipõimikuga L2/L3 lülivahemiku kõrgusel.
15.11.2000.a. opereeriti: tehti ILE L2/L3 vasemal. Eemaldati II A staadiumi diski prolaps ja koaguleeriti veenipõimikut. Närvijuur jäi vabaks. Ja veel operatsiooniarsti sõnad väljavõttel: Operatsioonijärgselt tuimus esialgu püsis. Vahepeal tekkis pt-l L3 närvijuure alal valu, kuid see möödus.
Haiglast koju tuleku eel küsisin operatsiooniarstilt, et kui kaua reie tuimus veel kestab ja arst vastas, et poole aasta jooksul möödub täielikult.
2001.a septembri alul SA TÜ Kliinikumi Kardioloogiakliinikus ultraheli Doppler uuringul veresoontele. Vastus: Mõlema jala reie süvaveenides vool jälgitav, veenid komprimeeritavad. Voolukõver hingamisfaasiline. Paremal sääre süvaveenid jälgitavad. Vool olemas. Vasaku jala sääre süvaveenide valendikus kajarikkaid alasid. Vana tromboos. Olemas mõningane rekanalisatsioon.
Ja 10.07.2002.a. SA TÜ Kliinikumi Kardioloogiakliinikus ultraheli Doppler uuringul veresoontele. Vastus: Säärtel on pehmekoelist turset, paremal ka pindmiste veenide laienemist. Süvaveenid on vaba valendikuga, verevoolud jälgitavad, tromboosi ei tähelda.
Nüüdseks on vasaku reie esipool olnud tuim 33 ja pool kuud, tuimus on levinud ka vasaku põlveliigese peale. Perearst ei oska mind kellegi jutule suunata enam.
Kas Teie arvates oleks võimalik veel midagi teha, et tuimus kaoks?
Kas selline tuimus halvendab jala normaalset funktsioneerimist?
Pikemal või kiiremal lühiajalisel käimisel ja pikemaajalisel seismisel hakkab jalg valutama ja väsib väga ära.
Missugused tagajärjed võivad olla pikaajalisel tuimusel?
Tänan Teid vastuse eest!

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Naha tundenärvi kahjustusega kaasneb tavaliselt tuimus närvi varustusalal mis võib püsida mitu aastat. Tavaliselt tundlikkus siiski taastub 3 a. pärast.
1. kui valu ja nõrkus ei süvene ei ole erilist põhjust muretsemiseks.
2. kui vaevused süvenevad, tuleks korrata MRT uuring lülisamba lumbaalosast.

Dr. Ain Pajos
6 748 591

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

herpesviirus

2 aastat uroinfektsioonid, ravitud korduvalt nii haiglas kui kodus iga kuu mitme antibiootikumiga, kuid ilma antibiootikumita kolibakter ja enterokokk nädalaga tagasi ja lõputu emo ja haiglaravi õudus ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Herepesviirus kahjustab närvitüvesid mis võib tekitada põletavat valu veel kaua ka peale põletiku lõppemist.
Tavalised valuvaigistid siis ei aita. Helistage peale 5 septembrit.

Dr. ...

Loe edasi

MRT uuring?

Tere.Küsimus MRT uuringu diagnoos kohta.Mida see tähendab?

C6-C7-Th1 eesmine spondülodees,metalliartfaktide foonil näib spinaalkanal vaba.Seljaajus näha T2 hüperintensiivne,kohati tsüstjas ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Uuring näitab operatsiooniga fikseeritud kaelalülisid ja seljaaju kahjustust.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika
6748591

Loe edasi

kael,käsi

tere. küsimus järgmine, kui pea kuklasse lükkan siis hakkab vasak käsi nagu surisema millest see võib olla ja mida sinna teha saaks. kael on ka vasakult poolt kange või valulik suht raske seletada.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist võib olla kaelast lähtuva käenärvi ärritusega mis on põhjustatud kaeladiski nihkumisest. Soovitan teha perearsti kaudu rö. ülesvõtted kaelalülidest ja tulla konsultatsioonile.


Loe edasi

Alaseljavalu ja sipelgad jalas

Alaseljavalu vasakul ja sipelgad vasakus jalas
Neuroloogile vastuvõtu aja sain 18. oktoobriks. Mida ma peaks seni tegema, et vähendada sipelgaid ja valu jalas ja puusas. Kas see olukord on kuidagi ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilmselt on tegemist nimmelülidevahelise kõhrketta väljasopistusest tingitud jalanärvi ärrituse/kahjustusega. Asi võib süveneda ootamatu liigutuse või tõstmisega. Perearsti kaudu tuleks teha rö. ülesvõtted ...

Loe edasi

Kaela ja nimme radikulopaatia

Tere . Kas spinaalkanali ja seljaaju deformatsioon diski prolapsist on seljaaju kahjustus ? ( kaelas ) on cauda equina sündroom ka .Kael on opereeritud 10 a. tagasi . Discectomia c 5 - 6 anterolateralis ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Cauda equina sündroom saab esineda vaid nimmelülidevahelise kõhrketta kahjustuse korral. Sama probleem kaelaosas võib aga olenevalt diski väljasopistuse suunast ja ulatusest põhjustada nii närvijuurte ...

Loe edasi

Dementsusest

Minu küsimused siit, et kas kõik minu poolt kirjeldatu on normaalne nii kõrges eas vanainimestel või on niiöelda mitme lähedase inimese kaotus kõrges eas teinud oma töö ning lisaks erinevad rasked haigused ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kirjeldatud paranoia ja hallutsinatsioonid on seoses ajuatroofiaga mis tõenäoliselt mitmeste ajuinfarktide tagajärg. Võimalik, et tuleks tõsta Ketipinori annust. Hooldust vajab ta kindlasti. Vajaliku tõendi ...

Loe edasi

Käed ja jalad surnud kogu aeg

Kaks aastat tagasi istusin juhi kõrvalistmel matkaautos. Mees oli närvis, sest tekkis vaidlus auto parkimise koha üle. Ta peatas auto ja lasi minu pea kohal oleva voodi rihmad lahti nii, et see mulle pähe ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist võis ikkagi olla kaeladiski vigastusega. Kas MRT uuring kaelalülidest on tehtud?

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Ärevushood, survetunne peas, südame kloppimistunne

Tere. Lähima poole aasta jooksul on tervis muutunud täielikult. Mingitel hetkedel algasid hood, tunne rinnus nagu süda jätab lööke vahele ning lisandunud hingamisraskused ja surve rinnus - pigem isegi ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist on ilmselt kroonilise ärevuse ja sellest tingitud paanikahäirega. Soovitan regulaarset sporti. kui asjast üle ei saa on raviks antidepressandid.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

krooniline alaseljavalu

Kompuuteruuringu vastus:
KT nimmeosast natiivis: Kõik lülikehade vahemikud mõõdukalt kitsenenud, L4 diski osas vaakumdegeneratsiooni. L 2/3 diski mõõdukas protrusioon dorsaalsele enam vasakul mediolateraalsel. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Pildi järgi on tegemist muutustega nimmelülides, liigestes ja diskides. Samas sarnased muutused esinevad vananedes ka inimestel, kellel ei ole seljavalusid. Kui jalavalusid ei ole ja selg on hommikuti ...

Loe edasi

Eeg uuring

Tere

Käisin 2,8 aastase lapsega Eeg uuringul, kuna kahtlustasin epilepsiat. Eeg oli korras olnud kuid tekib küsimus, miks lapsel esineb magama jäädes pool tundi võpatused ja seda ka hommikuti. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Võpatused uinumisel on normaalne füsiol. nähtus. Lapse võimalik arenguhäirega tuleb pöörduda lasteneuroloogi poole.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi