HIV-analüüs 17.02.14 / Nakkushaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Sattusin haiglasse seoses liigesevaludega ja ägedate närvitõmblustega jalas. Tehti vereanalüüsid, mille tulemusel avastati borrelioos. Muu hulgas on analüüside seas kirjas ka

S-HIV 1,2 Ag+Ab Inimese immuunpuudulikkuse viiruse 1. ja 2. tüübi vastane antikeha, p24 antigeen seerumis /müütühik puudub /referents Neg

Kas see tähendab seda, et muude analüüside seas testiti mind ka HIV-viiruse suhtes? Kas selleks ei peaks olema vajalik patsiendi eelnev nõusolek?

Teine küsimus puudutab rasedate testimist HIV-i osas. Kas see on kohustuslik protseduur kõikides haiglates ning kui, siis mis ajast? Kui näiteks inimene on sünnitanud ca 8 aastat tagasi, kas siis võib eeldada, et teda testiti ka sel juhul, kui vastav märge raseduskaardil puudub?

Arst vastas:

Aino Rõõm

dr Aino Rõõm

Infektsioonhaiguste arst

Ida-Tallinna Keskhaigla

Tere!
Kuna Eesti on kõrge HIV levimusega riik ja selles osas Euroopas esirinnas, siis patsiendi testimine HIV kandluse osas on vajalik. HIV analüüs on nagu iga teine analüüs, mida teilt võetakse ja eraldi nõusolekut selle võtmiseks ei ole vaja. HIV ei ole tänapäeval surmaga lõppev haigus ja mida enneb inimene oma viiruskandlusest teada saab , seda parem. Ka rasedate puhul me kaitseme eelkõige loodet ja ema. Kui on HIV positiivsus alustatakse koheselt rasedal HIV vastase raviga ja selle ravi õigeaegne alustamine on väga hea tulemusega - meil sünnivad terved, ilma viiruskandluseta lapsed . Nii testitakse rasedaid kõigis Euroopa riikides ja ka mujal. Samuti kasutatakse kohest HIV viirusevastast rabi kõigil HIV positiivsetel rasedatel nii USAs kui ka Euroopas. On rahvusvaheline juhend, mille alusel iga riik kehtestab oma juhendi ja kõik toimivad selle järgi. Kui rasedat on eelnevalt testitud ja sellest on möödas rohkem kui 4 kuud, tuleb rasedat uuesti testida.
Parimat soovides
Aino Rõõm

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nakkushaigused

Kas tatoveerides võib saada HIV?

Tere,

Rääkisisme Teiege ka telefoni teel aga kuna mu ema on mures, minu hiljuti tehtud tatoveeringu pärast, siis ma küsin siin veelkord. Tegin tatoveeringu salongis aga ei näinud, kui uus ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Kui 7 nädalat pärast testi tegemist on HIV analüüs negatiivne siis te tätoveeringuga HIV infektsiooni ei saanud.
Parimat soovides
Aino Rõõm

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: