Tupeseen 05.07.18 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere, asun välismaal ja nõu pole kelleltki küsida minu probleemi osas. Nimelt sain korduva bakteriaalse vaginoosi raviks antibiootikumi kuuri 6 päeva, mis oli ilmselgelt liiga tugev lähenemine ja selle tagajärjel lõi väja tugev tupeseen. Esialgu püüdsin looduslike vahenditega ravida: küüslauk, kookosõli, õunaäädika vesi, dieet, milles välistasin suhkrud, süsivesikud, jahud, pärmi, piima. Veidi aitas, aga ei kadunud täielikult ära. Peale 4 nädalat pöördusin arstile, et ravimitega asi lahendada. Sain Fluconazoli 200 mg 3 tabletti, mis tuleb võtta 3 päevaste vahedega. Nüüd peale esimest tabletti on voolus absoluutselt hullemaks läinud. Kas on mõtet ka teised tabletid ära võtta või läheb seen resistentsemaks? Tundub et ei allu sellele toimeainele. Kas kirjutatakse teise toimeainega ravimeid ka? Kuidas seda ravida rohtudega või pöörduda tagasi esialgsete meetmete poole? Ei rõõmusta üldse et peaksin kuid sellist dieeti pidama ja seenega kemplema.

Ette tänades

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Bakteriaalne vaginoos ja tupe kandidoos esinevad sageli koos. Ühe probleemi ravimise järgselt võib teine põhjustada kaebusi ja vajada ravi. Kandidoosi võib olla raske kontrolli alla saada. Kui flukonasool on efektita, soovitan ravi itrakonasooliga ( Prokanazol 200mg 2 korda päevas 1 päev, on retseptiravim). Kui Teil kipub kandidoos sageli korduma, peab lisaks dieedile ja probiootikumidele ( Ecocllin jt) aeg-ajalt tegema suukaudse ravi seenevastaste preparaatidega. Vajadusel võib teha pikema ravikuuri 6 kuu jooksul.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Rasedus ja tupeseen

Tere, Olen 9. nädalat rase. Minu kaebuseks on see, et voolus on kollast värvi (tavalisega võrreldes tumedam) ning viskoossem kui tavaliselt, osaliselt ka tükiline. Mingit sügelust, ebameeldivust ega subjektiivseid ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Raseduse ajal toimuvad hormonaalsed muutused soodustavad tupeseene teket. Enamik rasedatest puutub selle probleemiga kokku. Tupeseenele on iseloomulik rohke tükiline või vesine voolus, millega ...

Loe edasi

Eritis rinnast. Tupeseen.

1.Roheline + pruun eritis rinnanibust.
Millele võiks veel mõelda, kas peaks edasi uurima?
2.Tupeseen ca ovulatsiooni ajal? On see nö. normileid? Kas peaks ravima?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Rinnaeritise suhtes soovitaks ikkagi külastada
mammoloogi. Korduv tupeseen vihjab tupe mikrofloora muutusele. Mikrofloorat mõjutab ka hügieen, stress, ravimid jne. Pesta soovitaks spetsiaalse ...

Loe edasi

tupeseen

Tere! olen noor neiu ja sünnitasin viis kuud tagasi. Raseduse ajal ja peale sünnitust on mind kimbutanud tupeseen. Olen teinud ravi ka femigeliga kuid see leevendab seene vaid paariks päevaks. Arsti juurde ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Soovitaks osta klotrimazol salvi, mida saate osta apteegist retseptita. DR kadastik

Loe edasi

tupeseen

Lgp pr Kadastik

Olen kindel , et mul on tupeseen. Kuidas saaksin end ravida.Paraku olen päris päris maal, arst kaugel ja vastuvõtudki seal "kaugel" järjekorraga. Kas on käsimüügis midagi, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Käsimüügis on saadaval Klotrimazol salv, mida määrite välisgenitaalidele ja tuppe 1-2 korda päevas. Dr kadastik

Loe edasi

tupeseen

Kas femigeli ja klotrimasoli võib kasutada üheaegselt?

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Võib küll.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

tupeseen

tere . Kuna mind aeg ajalt kimbutab tupeseen ja tean et see võib kanduda ka vahekorra ajal partnerile siis küsimus oleks selline ,et kas tupeseen kandub vahekorras olles edasi ja põhjustab vaevusi partnerile ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Tupeseen ei pruugi partneril üldse mingeid vaevusi põhjustada ja tavaliselt ei põhjusta ka.Küll võib aga seeneniidistik moodustuda eesnaha taha ja sinna püsima jäädes põhjustab vahekorra järgselt ...

Loe edasi

Tupeseen

Mul oli pool aastat tagasi tupeseen. Selle raviks määrati canifug küünlad ja salv. Salvi jäi üle poole tuubi alles. Nüüd paar päeva tagasi tundsin kerget kihelust ja mul on tunne et seen hakkab tagasi ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Võite kasutada ainult salvi.Võtke tavaline tupetampoon,määrige see salviga kokku ja viige ööseks tuppe.Ülejäänud salvi kasutage välisgenitaalidele ja tupeesikusse määrimiseks.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

tupeseen

Kas tupeseen või üldse tupepõletikud mõjutavad ka partnerit?
Kuidas saaks koduste vahenditega tupeseene vastu võidelda?
Ette tänades!

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Analoogsele küsimusele on korduvalt vastatud. Nii korduma kippuv tupepõletik kui seenhaigus vajab ravi koos kõigi partneritega. Sisestaga otsingusse tupeseen või seenpõletik ja saate lugeda ...

Loe edasi

tupeseen

tere!Mul on üks väike küsimus Teile.Nimelt on mul tupeseen ja ma kasutan kloristasooli ( midagi taolist ).Kas samal ajal tohib võtta ka Diclomelani? Nimelt ma ei tea kas see on antibiootikum.Ja ma olen ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ilmselt kasutate klotrimasooli,millel on seenevastane toime.Teine ravim on ilmselt Diklofenak,millel in mittesteroidne põletikuvastane toime ja see ei ole antibiootikum.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

tupeseen

tere,
käisin arstil ja mulle diagnoositi tupeseen. raviks määrati kuulid ja kreem. minu küsimus on aga see, et kas see haigus on kuidagi ka mu elukaaslasel küles. ehk kas mul on mingi võimalus pärast ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kui partneril kaebusi pole, siis esmakordsel tupeseene avastamisel pole vajalik teda ravida. Juhul, kui tupeseen hakkab korduma, soovitan teha suukaudse seenevastase ravi koos partneriga.
dr. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi