Rasestumisvastaste tablettide mõju kehakaalule 13.05.02 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,



olen Meelis ja kirjutan probleemist, mis mulle seoses oma elukaaslasega muret teeb. Ta on 18.a.,165 cm pikk ja kaalus 48 kg. Selline väike ja kleenuke on ta kogu aeg olnud. Käesoleva aasta alguses loobusime regulaarses suguelus kondoomide kui ebakindlate vahendite kasutamisest ja nüüdseks 4,5 kuud on ta kasutanud tablette Diane-35. Sealtpeale on olnud märgatav tema kehakaalu muutus. 4,5 kuuga on muidu stabiilselt 48 kg kaalunud elukaaslane 55 kg-ne. Üldiselt võetuna on pikkuse ja kaalu suhe küll normaalne, aga kuna tema oli kogu aeg enne selline väike nääpsuke ja nüüd tablettide kasutamist alustades kiiresti 8 kg juurde võtab, siis ei ole see ilmselt mitte normaalne, vaid selgelt hormoontableti mõju. Tema normaalne tasakaalu kaal ongi selline väike. Positiivne mõju seisnes ka selles, et muidu ebaregulaarse menstr.tsükli tegi see tablett korrapäraseks, igas muus mõttes aga paistab, et asi läheb tasakaalust välja. Ta ei ole kunagi nii raske olnud. Küsimus oleks selline, et kas oleks mõistlik katkestada tablettide kasutamine ja vältida rasestumist teiste vahenditega või on mingeid muid rasestumisvastaseid tablette, millel taolist mõju kehakaalule väiksema tõenäosusega võiks olla ning mida võiks kasutada Diane-35 asemel? Omavahel asja arutades oleme praegu seisukohale jõudnud, et asi ei ole normaalne, on selgelt põhjustatud tablettidest ning peame õigemaks nende kasutamise järgmise tsükli algusest vähemalt ajutiselt lõpetada. Siis on näha, kas kehakaal muutub endiseks või jääb paika. Milline oleks Teie soovitus?



Muidu võiks arvata, et selles eas neidudel on põhimõtte asi olla peenike ja kerge, aga antud juhul ei ole tegemist sellega- ei tema ole kunagi pidanud lugu mingitest dieetidest ega kehakaalu jälgimistest, ega eelda mina temalt piitsavars olemist, aga kuna kiire muutus tablettide mõjul on olnud nii märgatav, siis teeb see muret- igasugune kunstlik muutus tekitab hirmu. Võib-olla ei tohiks ta kasutada neid tablette üldse, kuna on ehk nendele liiga vastuvõtlik ja tundlik? Samas tean, et günekoloog, kui neid esimest korda talle välja kirjutas, ei küsinud haiguste jms kohta midagi, et kindlaks teha, kas üldse talle need sobivad.



Täname mõlemad Teid vastuse eest!

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Meelis !

Tunnustan Teie abivalmidust.

Teil on õigus, pille valitakse fenotüübile vastavalt ja vajalik on eelnev põhjalik anamnees. Virtuaalsel teel ei ole võimalik hinnata fenotüüpi. Diane-35 on ainuke preparaat androgeenide liia tasakaalustamiseks.

Kasutan Rootsi professori sõnu pillide kaalu tõstva toime kohta. Ta ütles, et kerge on leida "süüdlane" ehk väike tablett, mis peaks vastutama kogu ööpäeva kaloraa?i eest.

Soovitused:

-otsustage, kui kaua on vaja rasedusest hoiduda

-otsustage, kas rasedus peaks olema välistatud 100%-liselt või kui rasedus tekib, oleks sünnitamise plaan

-vaadake kriitiliselt toiduratsiooni ja liikumisaktiivsust

-mis on Teile tähtis: kas elukaaslase isiksuse omadused või kehakaal? (kui samalaadne olukord peaks juhtuma sünnitusjärgselt, kuidas reageeriksite?)

-alati on võimalik valida muud

-konsulteerige naistearstiga meetodite puuduste ja positiivsete omaduste kohta

Õppige, konsulteerige, koguge informatsiooni.

Naistearst Galina Litter,

6052 739, -715



Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

antibiootikumid ja beebipillid

Tere,
Alustasin antibiootikumide võtmist pillidevabal perioodil, kuid nende ravimite võtmine kattub siiski 5 päeva. Antibiootikumi infolehel on kirjas, et see vähendab rasestumisvastaste tablettide ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Kasutage lisaks kondoomi 2 nädalal.
Tervitades Aire Sekavin

Loe edasi

Paus rasestumisvastaste tablettide kasutamisel

Tere,

olen kuulnud, et peale 4-5 aastast rasestumisvastaste tablettide kasutamist tuleb 3 kuud vahet pidada. Kas vastab see tõele, ja miks see vajalik on?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Selline versioon ei pea kaasajal paika . Küll aga tuleks 5-aastaste intervallide järgi hinnata ümber parim valik, sest ka patsient vananeb ju 5 aasta võrra.

Loe edasi

probleem pärast vahekorda

Tervist.Olen 20.aastane,alustasin just rasestumisvastaste tablettide võtmist.Ning probleem seisneb selles,et peale igat vahekorda,eritub tupest vere taolist lima.Millest see võib tuleneda?Ette tänades ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Kui alustasite rasestumisvastaste tablettide kasutamist võib esimesel kuul esineda tsükli väliseid määrimisi. Kui Teil esieneb ka teisi kaebusi (vooluses muutusi või kõhuvalu) tuleks põletiku ...

Loe edasi

Rasestumisvastased tabletid koos antidepressantide

Tere. Kasutan rasestumisvastastest tablettidest Novynettet, kuid samal ajal kasutan ka Xeroxati ja Imovanet 1 tablett kumbagi päevas. Kas nende toimel väheneb rasestumisvastaste tablettide mõju?Ette tänades, ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Laura! Võtke julgelt neid tablette edasi.Rasestumisvastaste tablettide toime säilib.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

rasestumisvastaste tablettide vahetamine

Tervist,

Olen üle 4 a tarvitanud Logesti rasestumisvastaseid tablette. Tahaksin üle minna madalama hormoonisisaldusega Jeanine tablettidele. Kuidas toimuks üleminek teistele tablettidele? ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Jeanine tabletid ei ole madalama hormoonisisldusega, kui Logest!
Kui plaanite pille vahetada, jätkake 7 päevase pausi järel Jeaniniga.
dr. Seemen

Loe edasi

tablettide koosmõju

Tere!

Kas amitriptylin-tabletid võivad mõjutada rasestumisvastaste tablettide

(konkreetselt TriMinulet) toimet?



Kui jah, kas siis pikema amitriptylini ravi ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Neid ravimeid võib võtta koos.

Loe edasi

Tablettide koostoime???

Tere Dr. Sekavin! Kas Metronidazooli tabletid ühekordse annusena (2g) alandavad suukaudselt võetavate rasestumisvastaste tablettide toimet (tarvitan Logesti)? Teie vastusele lootma jäädes Ebbe - Liisa ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere Ebbe- Liisa.

Mõnikord võivad Metronidazoli tabletid kutsuda esile kõhulahtisust või oksendamist. Sellisel juhul on ka Logesti mõju väiksem. Kui Teil ei esinenud selliseid kõrvaltoimeid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi