Emakakaela rakumuutused, HPV ja rasedus 20.09.17 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Mul on juba pikka aega olnud emakakaelal rakumuutused (ASCUS, CIN I-II) ja samuti on leitud kaks keskmise riskiga HPV tüve. Olen olnud mitu aastat jälgimisel ja pidanud tegema iga poole aasta tagant kolposkoopia koos biopsiaga. Arst viimane kord arvas, et kui järgmine kord ise paremaks läinud ei ole, tuleks konisatsioon ära teha. Nüüd aga rasestusin enne seda, kui oleksin pidanud uuesti kontrolli minema. Ämmaemand ütles, et raseduse ajal jälgitakse emakakaela muutusi samamoodi edasi ning pani mulle aja kolposkoopiasse. Olen aga siiski väga mures, et äkki on olukord vahepeal halvenenud või halveneb raseduse ajal. Kas peaksin muretsema ja millised on ravivõimalused, kui raseduse ajal emakakaela seisund oluliselt halveneb, arvestades seejuures, et tahaksin raseduse ikka lõpuni kanda?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Rasedaid ei vaktsineerita HPV viiruste vastu ega teostata ka konisatsioone. Nii, et jääte jälgimisele kuni raseduse lõpuni, siis uued uuringud, vaktsineerimine, ravi.
Kolposkoopial hinnatakse hetkeolukorda. Ravida saab põletikke, ka emaka kaela põletikke, vooluse probleeme. Raseduse ajal mõningad probleemid on pisut muutunud, kuid raseduse aeg on lühike ja peale sünnitust saab kõike kontrollida ja ravida.
Kui on vajalik konisatsioon peale sünnitust, siis vaktsineerige end kohe konisatsiooni päeval 1. Gardasil 9.

Galina Litter naistearst.ee
Pirita Naistearstid

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

PAP testi muutused...

Tere,soovin lihtsalt teise arsti arvamust...Nimelt,kõik algas al.2015a.kui pap testis olid muutused(varasemalt kõik täiesti korras olnud) ja HPV 18...See oli aeg kus genitaalherpess käis mul väga tihedalt ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 50 aastane naine ja diagnoositud on HPV 18 ning viimase aasta jooksul pole PAP analüüs olnud korras. Muutusi PAP analüüsis põhjustab HPV 18, mitte herpes- viirus ( HSV) . See, et herpes ...

Loe edasi

Raske düsplaasia

Tere

Sain diagnoosi raske düsplaasia CIN III, HPV 16,51.Kolposkoopial öeldi, et rakumuutused väga suured pole, aga ootan veel biopsia vastust. Tekkis küsimus, kas edaspidine vaktsineerimine ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Raske düsplaasia korral vajalik kaela konisatsioon. Vaktsineerimine oleks kindlasti mõttekas, kuna see hoiab ära teiste HPV tüvede sse nakatumist. Tihedaid põiepõletikke ei saaks seostada emakakaela ...

Loe edasi

Rakumuutused emakakaelas

Käin regulaarselt kontrollis. Septembris 2012 viimati. Võeti nagu ikka rutiinsed proovid. Arst pidi helistama ise 01. oktoober, kui midagi korrast ära. Kõnet ei tulnud ja rahu majas. Kõne tuli siiski, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
PAP analüüsi tehakse regulaarselt 2 aastase intervalliga, et avastada varakult rakumuutused emakakaelas, mis võivad viia emakakaela vähi tekkeni. PAP analüüsis hinnatakse emakakaela rakke ja ...

Loe edasi

Konisatsiooni vastus - normaalne kude

Hea doktor. Kirjutan Teile uuesti seoses mulle hiljuti tehtud konisatsiooniga. Eellugu on lühidalt järgmine. Alustuseks mainin, et elan välismaal. Novembris 2011 tehtud PAP-proov näitas kergeid rakumuutusi, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
pole põhjust kahelda biopsia ehk koeproovi vastuses. Kolposkoopia kontrolli all võetakse biopsia just emakakaela düsplaasiale iseloomulikust piirkonnast. Düsplastiliste muutustega ala võib ...

Loe edasi

HPV vaktsiin konisatsiooni järel

Tere. Olen 38-aastane naine. Olen juba aastaid käinud kord aastas günekoloogilisel kontrollil, alati on võetud PAP-proov, mis siiani on korras olnud. 2011. a novembris võetud proov näitas aga kergeid rakumuutusi, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
tänan vajaliku küsimuse eest. Samasugune küsimus tekib väga paljudel naistel peale konisatsiooni.
Emakakaela konisatsiooni järgselt on 80% tõenäosus, et HPV ja sellest tingitud emakakaela ...

Loe edasi

Pap-test

Tere, lp.dr. Seemen,
käisin korralisel läbivaatusel ja võeti ka pap-analüüs, nädala pärast helistati ja öeldi, et kuna analüüsi käigus ei saadud kõiki segmente kätte, st protseduurireeglid näevad ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
PAP test hindab rakke emakakaela pinnalt ja emakakaela kanalist. PAP analüüs võetakse spetsiaalse spaatliga emakakaelast ja materjal kantakse alusklaasile. PAP analüüs hindab mõlema piirkonna ...

Loe edasi

Konisatsiooni vajadus pap-viiruse olemasolul

Tahaks täpsustust...käisin umbes neli aastat tagasi naistearsti juures ja avastati pap-viirus, saadeti konisatsioonile, kuhu ma ei läinud ühel põhjusel.....Nüüd möödus sellest üle kahe aasta ja käisin ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
papilloomiviirus(HPV) on emakakaela vähi ja vähieelsete seisundite põhjustaja. Viirus kahjustab emakakaela rakke. PAP analüüs ja kolposkoopia biopsiaga võimaldavad hinnata emakakaela rakkude ...

Loe edasi

muutused emakakaelal

tere,

asi selline, et umbes nädal tagasi sain teada, et minu emakakaelal on lameepiteeli dusplaasia PAP III A, HSIL, CIN 2, PAP II.
määrati edasi kolposkoopilisele uuringule.
mis ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere, Nele,
kuna Teil on emakakaela PAP analüüsis leitud mõõdukas düsplaasia e. rakukahjustus, siis on kolposkoopial (suurenduse abil) võimalik paremini hinnata selle kahjustuse ulatust ja kolposkoopia ...

Loe edasi

raku muutused

Tere,
pöördun Teie poole järgmise murega. Käisin rasedusega arvele võtmas, võeti proov emakakaelast. tulemuste põhjal diagnoositi PAP II-III (LGSILHPV). Arst ütles, et on toimunud raku muutused ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
LGSIL,HPV tähendab emakakaela rakkude kergeid muutusi , mis on tingitud papilloomi(HPV) viirusest. Viirus pole ravitav, tekkinud rakumuutusi tuleb jälgida, s.t. 2-3 kuu pärast tuleb PAP analüüsi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi