PAP testi tulemus 06.04.17 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

olen 34a, püsisuhtes. Viimasest sünnitusest (teine laps) on möödas veidi üle aasta, lõpetan imetamist. Umbes poolteist kuud tagasi tekkis vee sarnane suurenenud voolus ning suur sügelus välissuguelundute piirkonnas. Kuna enne seda põdesin kõhuviirust ja probleeme oli ka hemorroididega, ei osanud kohe günekoloogilist põhjust oletada (u 3 kuud tagasi käisin naistearsti juures kontrollis, kõik oli korras). Lõpuks tekkis siiski kahtlus seene vohamisele ning käisin uuesti arstil. Läbivaatuse käigus arvas ka arst, et tegu võib olla seenega. Emakakel oli olnud ka punetav (seda lauset olen aastate jooksul tegelikult korduvalt kuulnud). Ühtlasi tehti PAP test ning sain aru, et võeti ka rida suguhaiguste proove (partnerit ma vahetanud pole ja puudub põhjus partneris kahelda). Raviks sain klotrimasooli tupekuulid, mis leevendasid sümptomeid oluliselt, kuid väike kihelus, just päev peale vahekorda, kimbutab endiselt.

Mures olen PAP testi tulemuste pärast. Diagnoosiks on ASCUS, täpsem kirjeldus on järgmine:

Põletikurakud: ektotserviksis mõõdukalt põletikurakke, endotserviksis mõõdukalt põletikurakke
Mikrofloora: segamikrofloora
Lameepiteelirakud: reaktiivsete muutustega lameepiteelirakke, atüüpilisi lameepiteelirakke
Silinderepiteelirakud: reaktiivsete muutustega

Nüüd võeti ka HPV testimiseks proov, muud analüüsid olid olnud korras (oma terviseloos näen ainult, et klamüüdia analüüs on negatiivne, muid proove ei näe). Arsti kommentaar oli ka, et testid seent ei näita. HPV proovi tulemust alles ootan. Partner on mul olnud ainult üks ja üle 10a. Varasem HPV testimine (mis siis oli üle 10a tagasi) näitas kunagi madala riskiga HPV tüvesid, kuid kõrge riskiga tüvesid ei tuvastanud. Siiani on ka PAP testid korras olnud.

Mure on siis järgmine:
- PAP testi lugedes saan ma aru, et põletikule viitavaid muutusi siiski on? Millest võib see olla tingitud, kui kõik muud näitajad (mikrofloora, suguhaigused) on korras? Kas see võib viidata pahaloomulisusele?
- Kas PAP test näitab, et seent mul polnud? Klotrimasooliga ravi kaotas vooluse ja parandas oluliselt olukorda. Küsimus on, et kas mul võis siiski olla seene vohamine ja kas see võis põhjustada põletikulisi protsesse?
- Kas põletikuliste näitajate puhul, kui kõik muu on korras, peaks järgnema mingi ravi?
-Ise subjektiivselt pelgan põletikulisi näitajaid. Kuna peale rasedust on ka ovulatsioonid muutunud valulikuks ja ebamugavaks, olen kahtlustanud põletikulist protsessi.Kas muretsemiseks on põhjust?
- Kui HPV testi tulemus peaks tulema negatiivne, on järgmine PAP test aasta pärast. Kas vooluse ja ebamugavusega seotud sümptomeid pean siis ka lihtsalt jälgima, kuna kõik näitajad on justnagu korras?
- Kas ASCUS diagnoosi puhul saan midagi ise teha, et organismi vastupanuvõimet toetada? Kas immuunsüsteemi nö tugevdamiseks on reaalselt üldse võimalik midagi teha? Toitun tervislikult, ei suitseta, kuid stressi on olnud viimase aasta jooksul palju ja olen loomult ka suur muretseja.

Kuna minu pikaaegne arst on emapuhkusel ja antud probleemiga olen nüüd uue arsti juures, ei osanud ma neid küsimusi visiidil küsida.

Ette tänades,
N34

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija

Teie pikka ja murelikku kirja lugedes arvate õigesti: tegemist on emaka kaela erosiooniga ehk haavandiga sünnitanud naistel; tundub, et analüüsi võtmise hetkel oli nii tupepõletik, seeninfektsioon võimalik ka bakteriaalne infektsioon jms ning emaka kaela põletik: tservitsiit, endotservitsiit. Kui suguhaigused on välistatud, siis tulebki ravida tupepõletikke ehk voolust.
Ise saate muuta elustiili seeninfektsioonide vohamise tõkestamiseks, kandidiaas levib soojas ja niiskes keskkonnas; käsimüügis on Klotrimasool kreem ja Ecocillin tupekuulikesed ja suukaudsed kapslid, informatiivne on kodulehekülg ecocillin.ee.
HPV vaktsiinid on Eestis ja Euroopas juba 10,5 aastat. Kas olete vaktsineeritud? Kui ei, siis kiirustage, vaktsineerida pole kunagi hilja, vanuse ülemist piiri ei ole seatud, uusim vaktsiin on Gardasil 9.
Soovitan tulla vastuvõtule Piritale, et teostada kaasaegsed uusimad uuringud kandidiaasi paneelile, Atopobiumile ja Gardeneralla vaginalisele, sest mitte kõik kandidiaasi tekitajad ei allu flukonasool ravile.
Täna teil vähki ei ole, kuid tegutsege selle nimel, et seda ei juhtuks ka 15a pärast.
Täna olen koolitusel, aga saatke minu töömeille glitter@naistearst.ee oma isikukood, vastan esmaspäeval ja broneerin aja vastuvõtule.

Galina Litter naistearst.ee
Pirita Naistearstid

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

PAP testi tulemus

Tere,

olen 34a, püsisuhtes. Viimasest sünnitusest (teine laps) on möödas veidi üle aasta, lõpetan imetamist. Umbes poolteist kuud tagasi tekkis vee sarnane suurenenud voolus ning suur sügelus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 34-aastane

Vastasin justkui samale kirjale:
emaka kaelal on erosioon ehk haavand sünnitanud naisel
1) kindlasti vakstineerige ...

Loe edasi

Pap

Tere!

2013 aastal võetud Pap näitas tulemuseks ASCUSt (reaktiivsed rakud, metaplastilised rakud, kohati atüüpiline metaplaasia, kahtlus nõrgale dusplaasiale, HPV?). Olin tol hetkel 24 ning ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
3 aastat tagasi võetud PAP analüüsi vastus ASCUS võis olla seotud nii põletikuga tupes kui ka HPV-ga. 24 aastaste naiste hulgas on HPV kandlus ( nakatumine mõne HPV kõrge riski viirusega) väga ...

Loe edasi

Pap testi tulemus

Tere !
Palun seletage mulle lahti pap testi tulemuse vastus. Seoses varasema stressi ja ärevushäirega diagnoositi seen ka söögitorus ,mille vastu sain ravi. Nüüd naistearstil tehti nii seene kui ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
kirjast selgub, et olete 35-aastane

PAP testid NILM on normleid, rakud on korras, (vähi)rakke ei leidu.
Põletikurakke on lameepiteelil ehk emaka kaela tuppe ...

Loe edasi

PAP-test, ureaplasma

Olen 26.aastane, sünnitanud pole, 3.aastat kasutanud Yasminelle'i, viimased 3 aastat regulaarne seksuaalpartner.

2013. aastal tehti PAP-test, mille tulemus polnud korras.
ALLUURING: ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
2013 tehtud PAP testi vastus ASCUS+ põletik võis olla seotud nii põletikuga emakakaelas ( Ureaplasma urealyticum) kui ka HPV-ga. Ureaplasma urealyticum võib olla korduvate põiepõletike põhjustaja ...

Loe edasi

PAP-testi tulemused

Tere.

Olen mittesünnitanud naine. Käisin günekoloogi vastuvõtul ja tegin ka PAP-testi. Viimase aasta jooksul on mul olnud kollaskeha tsüst, mis nüüdseks on läinud. Kuid arst leidis ultraheli ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
PAP test hindab emakakaela rakke. NILM tähistab, et tegemist on normaalsete rakkudega, s.t. atüüpilisi rakke pole. Reaktiivsed muutused viitavad põletikulisele reaktsioonile, sageli kirjeldatakse ...

Loe edasi

pap-test

Tervitus.
pöördun murega,2007.a.nov.antud proovei olnud korras,olen korranud proovi kahel korral,nüüd tulemus-NILP(PapI),esineb düskeratoos,tugevalt atüüpiline metaplaasia ASC-H(Pap III).Saadatud ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Teie mure on mõistetav, kuid jääb mulje, et teid on vähe nõustatud.
Kindlasti paluge oma günekoloogiliste analüüside koopiad 2007-2008 omale kätte, siis on võimalik teisene ...

Loe edasi

pap

Tere!
Olen 30 aastane ja rasedusi pole olnud. Mulle tehti PAP test, mille tulemuseks oli PAP II HSIL CIN 2-3. Sain 2 kuu pärast aja kolposkoopiasse. Mida arvata sellisest tulemusest? Lugesin ka ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Teie PAP testi vastus on patoloogiline. Vajalik oleks uuringu vastuse koopia adekvaatseks hindamiseks. Kindlasti on vajalikud edasisesd uuringud.
Raviarst peab käituma vastavalt ...

Loe edasi

emakakaelavähk

Tere! Minu viimase pap-testi tulemus oli PAP III-IV, HPV tüvi on kõrge risikiga 16 ja 18. Kas see tähendab et mul on emakakaelavähk? Kui hull asi on? Kuidas seda ravitakse? Võeti juba biopsia, aga vastuse ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. PapIII-IV ei ole veel vähk.Tõenäoliselt on teil emakakaela tugev düsplaasia. Biopsia kindlasti näitab täpsemalt. Suure tõenäosusega tuleks teha teile emakaela konisatsioon, see ongi ravi. See tähendab, ...

Loe edasi

papillomviirus

PAP testi tulemusena selgus, et on papillomiviirus (II-III?), lisaks käisin täiendavalt kolposkoopias mille tulemusena selgus, et on krooniline emakakaelapõletik.
Kas emakakaelapõletikku ravitakse, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Väga sageli ajavad patsiendid segamini PAP testi ja HPV testi.
Unustasite märkida oma vanuse.
PAP test on günekotsütoloogiline uuring emaka kaelalt ja emaka kaela kanalist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: