Kas võtta SOS-pilli? 19.02.17 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Küsin nõu seoses SOS-pilliga. Olin kaitsmata vahekorras 21.01 ja võtsin seejärel SOS-pilli. 28.01 hakkasid päevad. 4.02 olid tugevad valud, 13.02 olid uuesti päevad, mis kestis umbes 17.02. Sama päeva õhtul tundsin parema munasarja juures tugev valu. Uuesti olin vahekorras 18.02 (kondoomiga) ja 19.02 (katkestatud suguühe)
Kas võis olla, et see 17.02 õhtul oli ovulatsioon, kuna mu tsükkel oli eelmisest SOS-pillist segamini? Kas peaksin võtma kiirelt igaks juhuks SOS-pilli? Või on päevade järel ja katkestatud suguühe koos siiski üsna ebatõenäoline võimalus rasestuda? Kas 2 SOS-pilli järjest mõjub kehale väga halvasti? Aitäh vastuse eest!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
SOS pillide kasutamise järgselt tekib sageli tsükliväliseid ebakorrapäraseid veritsusi. SOS pillid suurendavad tsüklihäirete tõenäosust, mis toob sageli kaasa ka varasema või hilisema ovulatsiooni. Seetõttu ei soovitata SOS pille kasutada korduvalt ühe menstruatsioonitsükli jooksul . Kuna peale 21.01 võetud SOS pilli on olnud tugevate kõhuvalude episoode ja ebakorrapärased veritsused, soovitan kõigepealt teha rasedustesti ( kui seda pole tehtud). Kui rasedustest on negatiivne, võib võtta uue SOS pili, kuna eelmisel kuul võetud SOS pill on tsükli "segi paisanud" ja pole võimalik kindlalt öelda , millal on olnud ovulatsiooni aeg. Katkestatud suguühe pole turvaline meetod soovimatu raseduse vältimiseks. Edaspidi soovitan hakata kasutama efektiivset rasestumisvastast vahendit ja sobivaima vahendi välja valimiseks pöörduda konsultatsiooniks noorte nõustamiskeskusesse.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

jeanine pillid

Kas on mingi vahe ka, kuidas jeanine pille võtta? (pean silmas õhtust ja hommikust aega) Kas enne magamaminekut..või võib kohe hommikul võtta?

Ja kas jeanine võib põhjustada kehakaalu tõusu?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Pille võib võtta kas hommikuti või õhtuti; soovitan õhtust võtmise aega, siis on kõrvaltoimete (näit. iiveldus) võimalus väiksem.
Kehakaalu tõusu esineb väga harva.
dr. Seemen

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi