Tsüklihäired 02.05.16 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tervist!
Olen alates 16.eluaastast hädas olnud liigse karvkasvuga näol, ebaregulaarse menstruatsioonitsükli ning aknega. Kuna kõigele lisaks ilmnes ka käte värisemine, siis pöördusin endokrinoloogi juurde, kes teatas, et hormoonitase on vereanalüüsi järgi korras. 19-aastasena, kui akne süvenes ning lisandus juuste väljalangemine pöördusin günekoloogi juurde, kes tegemata mingit läbivaatlust või analüüse, kirjutas välja Jeanine pillid, mida ma üle poole aasta tarvitasin, kuni otsustasime pikaaegse partneriga perekonda suurendada. Pärast kümmet kuud edutuid katseid pöördusin teise günekoloogi juurde, kes viis läbi ultraheli, mille käigus ilmnes, et munasarjad on tsüstilised ning vereanalüüsi kohaselt on testosterooni tase küll tõusnud, aga püsib siiski normi piires. Taas kirjutati välja Jeanine pillid, ehkki ütlesin konkreetselt, et ei taha pille enam neelata, ning soovitati võtta neid paar aastat. Diagnoosi kohta ütles arst medõele "Kirjuta tsüklihäired, ei hakka veel PCOS panema". Kas on mingeid alternatiive pillide võtmisele? Ning kas on võimalik, et arst eksis diagnoosiga ning tegemist on PCOS häirega?

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere, PCOS on kindlate sümptomitega haigus. Kui ainult UHs on munasarjad polütsüstilised , siis see ei tähenda diagnoosi. Sageli norm naistel polütsüstilised munasarjad. Oluline on see kui regulaarselt teie tsükkel käib ja kas hormoonid korras. Lisaks oluline veresuhkru väärtused, võib olla insuliinresisitentsus, mis käib sageli PCOS iga kaasa. Kui tsükkel regulaarne ja hormoonid normi piires, siis te ei pea mingit ravi tegema, vaid üritage rasestuda. Kindlasti ka mees peab end uurima androloogi juures, kui ei teki rasedust. Kui tsüklihäired, pigem harvad menstruatsioonid, siis peaks veel hormoone kontrollima, sel juhul võiks olla PCOS. Sel juhul võiks ovulatsiooni stimuleerida(erinevad skeemid) ja selle foonil rasestuda(enne kindlasti oluline mehe sperma uuring) . Jeanine on näidustatud ehk paar kuud, mis on samuti stimulatsiooniks, sageli naised jäävad rasedaks peale sellist lühiajalist ravi. Pikemaajaliselt ordineeritakse ainult siis, kui ei soovi rasestuda. DRKadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi