Pap testis muutused 19.01.16 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Mõni nädal tagasi tehtud PAP testis avastati muutused. Arst kirjutas välja metronidasooli (Flagyl 500, 10 päeva) ja palus uuesti kontrolli tulla 3 kuu pärast. Analüüsi tulemustes on kirjas nii:

TELLITUD UURINGUD PTREG x Papanicolaou meetodil tehtud, skriinija ja patoloogi poolt hinnatud günekotsütoloogiline uuring
OTSUS
NILM/negative for intraepithelial lesion or malignancy/
NILM/negative for intraepithelial lesion or malignancy/ - ASCUS -

Mida täpselt välja lugeda analüüsi vastusest? Kas ja kuidas peaks antud ravim paremaks muutma olukorda? Kas hetkel oleks vajadust ka lisaanalüüsideks? Olen aru saanud, et tavaliselt tehakse kohe ka kolposkoopia kui on muutusi märgata. Kas on võimalik, et 3 kuu jooksul toimuvad olulised muutused halvemuse suunas ja oleks mõistlik näiteks erakliinikus põhjalikum analüüs teha või pöörduda uuesti oma arsti poole sooviga põhjalikemaks uuringuteks?

HPV vaktsiini tehtud pole. Lapsi pole. Mida tasuks edaspidi silmas pidada? Kas praeguse analüüsi tulemuse tõttu on soovitatud rasestumise vältimine hetkel? Kas see on normaalne, et korduvalt on avastatud muutusi PAP testis? Kas see võib ohustada laste saamist?

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
PAP analüüsi emakakaelast võetakse selleks, et võimalikult varakult avastada muutusi emakakaela rakkudes, mis võivad aastate möödudes viia emakakaela vähi tekkeni. Selliseid muutusi nimetatakse düsplaasiaks ja muutuste põhjuseks inimese papilloomiviiruse (HPV) kõrge riski tüved. Tähistus PAP NILM tähendab, et tegemist on normaalsete rakkudega ja nendes ei ole düsplastilisi muutusi. PAP ASCUS tähendab ebaselge põhjusega muutusi rakkudes ja need võivad olla kõige sagedamini seotud põletikuga, kuid ka HPV-ga. ASCUSe korral on soovitav teha HPV test, et välja selgitada, kas PAP analüüsis kirjeldatud muutuste põhjuseks on HPV. Kui HPV kõrge riski viirus on positiivne, tuleb teha kolposkoopia. Juhul, kui HPV test on negatiivne, siis korduvat kaksiktesti ( PAP + HPV test) ei pea kordama enne 3 aasta möödumist. Kirjast selgub, et olete 30 aastane naine ja 4-5aastat tagasi on tehtud PAP analüüsis olnud muutusi ja seetõttu tehtud lisaanalüüse, mis korras. Arvan, et siis ilmselt tehti ka HPV test. Antud PAP testi kirjelduses on mõlemad diagnoosid ( NILM, ASCUS) ja et saada selgust põhjustest ja otsustada, milline on edaspidine jälgimistaktika, on vajalik HPV test ( HPV PCR), mida võib teha ka 3 kuu pärast, kui pidite arstile tagasi pöörduma. Kuna teadmatust on alati kõige hullem taluda, siis pöörduge analüüsiks varem. Raseduse planeerimist antud olukorras ei pea edasi lükkama ja samuti ei ohusta see mingil moel laste saamist.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi