HVG 16 04.09.15 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Olen 36-aastane 2 lapse ema. Käisin hiljuti PAP-testi tegemas ja leiti HVG 16 (St. gyn. Voolus tavaline, portio puhas, emakas, adneksid normis. Võet. go-prep., Tsütol., HPV. RInnAD PALPATSIOONIL NORMIS. Tsütol. NILM\NILM, HPV t. 16 posit. Vajab tsütol. jälgimist 1x aastas). Olen pärast seda HVG kohta palju lugenud ja pikka ülevaadet sellest viirusest ei vaja. Küll aga ei ole ma rohketest infomaterjalidest leidnud ühemõttelist vastust mõnedele tekkinud küsimustele.
1. Kas võiksin ka praegu ennast vaktsineerida? Kas selle vaktsiini pikaajalist mõju on ka uuritud?
2. Kas rasestumine selle viiruse ajal pole siis PIGEM soovitatav, sest immuunsüsteem nõrgem siis ja organismil raskem sellega võidelda?
3. Kas peaks või võiks lasta kontrollida ka näiteks suu ja kurgu ja muid limaskesti (samuti abikaasa)? Või pole see vajalik, kuna sellel tüübil ravi puudub ja see tekitaks liigseid lisamuresid?
4. Kas aasta pärast kontrolli minek on mõistlik või võiks minna poole aasta pärast? Mõnes infomaterjalis on kirjas, et kõrge riskiga tüüpi nakatunud peavad läbima põhjalikud emakakaela uuringud, aga minu arst neid ei määranud.
5. Kas selle viiruse tüübi (16) olemasolu näiteks suu limaskestades tähendab seda, et võin sellega (neid musitades) nakatada ka oma lapsi?

Tänan vastuse eest!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
HPV on väga levinud viirus ja HPV 16 on üks kõige sagedamini esinevatest kõrge riski papilloomiviirustest. Üle 30 aaasta vanustel naistel, kellel on diagnoositud HPV 16 ja PAP on korras ( PAP NILM), on ravijuhendi järgi jälgimiseks kaks võimalikku taktikat:
1. teostada kolposkoopiline uuring või
2. korrata PAP test ja HPV PCR test 12 kuu pärast.
Kui Te olete regulaarselt günekoloogi vastuvõtul käinud ja kõik viimastel aastatel tehtud PAP testid on korras olnud, võib 1 aasta pärast teste korrata. Kui anamneesis on olnud muutustega PAP analüüs, on vajalik kolposkoopiline uuring.
Kõrge riski HPV olemasolu tõttu ei pea planeeritavat rasedust edasi lükkama. Soovitan enne raseduse planeerimist teha HPV vaktsiin. See kaitseb Teid uue nakatumise eest HPV 16,18 tüüpidega ja tõenäosus, et immuunsüsteem suudab olemasolevast viirusest vabaneda, on suurem. Nii mehe uuring kui ka suu-kõri jt. limaskestade testimine HPV suhtes pole vajalik. Samuti pole vaja hirmu tunda, et musitades võiks seda viirust edasi kanda oma lastele. HPV 16 ja teised kõrge riski HPV tüübid levivad sugulisel teel ( kaasa arvatud suuseks ).
HPV viirusega võitleb immuunsüsteem, seega on oluline immuunsüsteemi tugevdamine. HPV vastast ravi pole veel avastatud, selle viirusega nakatumise eest kaitseb vaktsiin.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Kõrge FSH, normaalne LH

Nägin siin otsinguga üht teemat, kus kommenteerisite, et kõrge LH suhe FSH-sse viitab PCOS-ile. Minul on olukord vastupidine. FSH tsükli 4.päeval mõõdeti 15,5. Samas LH oli normaalne (7,8). Olen kodutestidega ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
FSH on folliikuleid stimuleeriv hormoon, tänu FSH-le folliiklid munasarjas kasvavad ja nendes olevad munarakud hakkavad küpsema. LH ( luteiniseeriv hormoon hormoon) mõjul toimub folliiklite ...

Loe edasi

Päevade edasi lükkamine

Tere,

Mure ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Pikk menstruatsiooni tsükkel


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

uroinfektsioonid


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Emaka müoom


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Emakakaelavähi sõeluuring

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 40-aastane

Järgmised PAP sõeluurungud ...

Loe edasi

Konisatsioon


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane


Loe edasi

II faasi puudulikkus

Tere! Probleem sai alguse aasta tagasi, kui mul tekkis tsüklihäire ja päevad jäid üks hetk tulemat. Raviks sain Gepretixi ja 2 tsükli läbimisel tundus, et asi sai korda.
Samas oli ka beebiplaan. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, analüüside põhjal saan öelda, et tegemist tsükli II faasi puudulikkusega. (Progesterooni väärtus madal.) ja ravi Gepretixiga on igati näidustatud. Seda ravi peab tegema vähemalt 6 kuud, alla selle ...

Loe edasi

Reis rasedana Keeniasse

Tere,

Kuu aja pärast on plaan lennata Keeniasse. Reisi kahjuks ära jätta ei saa, kuid avastasin ootamatult, et olen rase. Ilmselt ca 4 nädal.
Kuna see on pigem riskipiirkond, siis olen ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Enne eksootilisse piirkonda reisides tuleb alati konsulteerida reisimeditsiini kabinetis ja teha kõik vajalikud vaktsineerimised ( Keeniasse reisides kollapalaviku, A-hepatiidi ja poliomüeliidi ...

Loe edasi

Määrimine enne pillilehe lõppu

Tere!
Olen kasutanud madala hormoonisisaldusega pille ligi aasta, kuid viimastel kuudel on alanud umbes nädal aega enne pillilehe lõppu määrimine, mis muutub iga päevaga suuremaks ning pillilehega ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Pillide üheks võimalikuks kõrvalmõjuks on vähene veritsus v. määrimine nende kasutamise ajal. Kõige sagedamini esineb ebakorrapärast veritsust pillidega alustades esimese kolme kuu jooksul, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi