Kuumustunne 19.07.15 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Aprillikuus hakkas mul tekkima kuumus tuppes, mida varasemalt pole olnud. Valu ega sügelustunnet pole. Kuumus on intensiivne u. nädal enne ja pärast menstruatsiooni. Arvasin, et tegu ovulatsiooniga. Kuid nüüd tekkisid mul hästi valulikud tunded seksi ajal, mida varasemalt pole olnud. Nädal aega tagasi sain teada, et olen HPV 52 ja 82 pos. Kõik muud analüüsid on korras ja ultraheli ei näidanud midagi.
1. Kas kuumustunne ja valu on tekkinud HPV pärast? Kui mitte, siis milles võik probleem seisneda?
2. Olen lugenud, et HPV võib ka ise kaduda, kui organism sellest jagu saab. Kas see tõsi?
3. Kui mu partneril ei ole HPV'ed olnud, kas ta nakatub minult sellesse või pigem sõltub see sellest kui tugev ta immuunsüsteem on?
4. Kas see on tõsi, et HPV'se nakatanud võib viirusega mitmeid aastaid elada ja testid ei näita midagi kuid vaatamata sellele nakatab ta ka teisi?
5. Kui suur on risk, et mu partner nakatub HPV oraalseksi ajal?

Vastust ootama jäädes!

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane.

Vastan:
1. Kuumustunne tupes ei ole reeglina seotud HPV positiivsusega, sagedamini põhjustavad kirvendust jm kaebusi tupe seeninfektsioonid, allergia, n lateksiallegia, muud keemilised ärritajad, liiga sagedased vahekorrad, ravimid jpm.
2. HPV võivad ise kaduda juhul, kui organismil on tugev immuunsus ja viiruseid ei levi juurde; immuunsuse hoidmiseks ei tohi suitsetada, tuleb kasutada kondoomi, hoida normkaalu, jälgida intiimhügieeni jpm.
Ka meespartnerid võivad end vaktsineerida genitaalkondüloomide ja peenise vähki põhjustavate HPV vastu.
4. Vastab tõele, sama on kõikide viirusinfektsioonidega nagu ka genitaalherpesinfektsioon jpm.
5. Risk on alati olemas. HPV kahjustab ka häälepaelu ja võib põhjustada nii kõrivähki kui ka häälepaelte vähki.
Testige, vaktsineerige (dots Matti Maimets)!

Galina Litter naistearst.ee
Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses


Ei ole õige oodata, muretseda ja kannatada, vaid tuleb end kohe vakstineerida emaka kaela vähki põhjustavate kõrge riski HPV tüüpide vastu.
3. HPV levib sugulisel teel ja puutekontaktidega.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Emakakaela rakumuutused, HPV ja rasedus

Mul on juba pikka aega olnud emakakaelal rakumuutused (ASCUS, CIN I-II) ja samuti on leitud kaks keskmise riskiga HPV tüve. Olen olnud mitu aastat jälgimisel ja pidanud tegema iga poole aasta tagant kolposkoopia ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Rasedaid ei vaktsineerita HPV viiruste vastu ega teostata ka konisatsioone. Nii, et jääte jälgimisele kuni raseduse lõpuni, siis ...

Loe edasi

Munasarja tsüst

Tere!
Günekoloogi vastuvõtul avastati paremas munasarjas paksuseinaline tsüst 5 x 4 cm vaba vedelik 8mm. Analüüsides CA 125 ja HE4 tõusu ei ole. Peale analüüside võtmist paar päeva hiljem algas verejooks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 52-aastane

Tsüst ehk vedelik munasarjas ehk munasarja (healoomuline)kasvaja on leitud munasarjast ja see lähtub munasarja koest. Tsüsti ...

Loe edasi

Kõrge FSH, normaalne LH

Nägin siin otsinguga üht teemat, kus kommenteerisite, et kõrge LH suhe FSH-sse viitab PCOS-ile. Minul on olukord vastupidine. FSH tsükli 4.päeval mõõdeti 15,5. Samas LH oli normaalne (7,8). Olen kodutestidega ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
FSH on folliikuleid stimuleeriv hormoon, tänu FSH-le folliiklid munasarjas kasvavad ja nendes olevad munarakud hakkavad küpsema. LH ( luteiniseeriv hormoon hormoon) mõjul toimub folliiklite ...

Loe edasi

beebipillid ja depressioon

Hakkasin Jeanine pille võtma märtsis (esimest korda elus). Algselt oli kõrvaltoime vaid iiveldus, arsti sõnul pidavat see kaduma kahe esimese kuuga. Kolm nädalat oli väga tugev, siis taandus ja nüüd tuleb ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Lõpetage palun praegu nende pillide tarvitamine,kui võimalik siis tehke kaks kuud vahet. Sellel ajal hoiduge rasestumisest mehhaanilisel teel . Ka teistel noortel naistel on sageli pillide tarvitamise ...

Loe edasi

Päevade edasi lükkamine

Tere,

Mure ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Pikk menstruatsiooni tsükkel


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

uroinfektsioonid


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Emaka müoom


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Emakakaelavähi sõeluuring

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 40-aastane

Järgmised PAP sõeluurungud ...

Loe edasi

Konisatsioon


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: