Vaba vedelik kõhuõõnes ja munasarjatsüstid 23.10.14 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Käisin 3 päeva tagasi naistearsti juures kontrollis seoses alakõhu ebamäärase valuga, mis oli selleks ajaks kestnud ca 1nädal ja päädis ühel päeval tugevate valuhoogudega. UH-s avastati kõhuõõnes vabavedelik ja mõlemad munasarjad tsüstidega (arsti sõnade kohasel vasak munasari ei toimi juba pikemat aega). Munasarjad tsüstilised olnud kogu teadaoleva elu.Tehti PAP analüüs ja verest vähimarker 125. Mõlemad korras. Menses pole alanud -tsükli 39s päev. Tavaliselt 30-35päeva. Käies ja autoga sõites (läbi aukude) tunnen raputav valu alakõhus. Kõndides justkui kõht paisuks. Istudes ja lamades ei tunne midagi. Millest see võib tulla ja kas vaba vedelik kõhuõõnes peaks ise ära kaduma või võib see olla kuidagi ohtlik? Tundub ka nagu see suruks kuidagi jämesoolele, et gaasid väljuvad raskesti.
Arsti soovitus on oodata ja nädala pärast jälle UH-s vaadata.
Mul aga on hirm kuna 10aastat tagasi sattusin erakorralisse seoses munasarja apoplexiaga (eemaldati osa paremast munasarjast). Õnneks munasari toimib siiani. Vahepeal sünnitanud 2 last.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 36-aastane.
Kuna olete noor, siis esimene kahtlus vabale vedelikule kõhuõõnes on põletik väikevaagnas. Enamasti ovulatsioonivedelik ja põletikulised vedelikud imenduvad, vahel võib olla valu, ebamugavust, isegi palavikku. Abi oleks paratsetamooli tarvitamisest 2 tbl ehk 1000 mg korraga.
Kui on tegemist PCOS-ga, siis tekivad sageli retentsioontsüstid persisteerivatest folliiklitest, kuna sageli ei toimu ovulatsioone ja kui ovulatsioonid toimuvad, on nad ülivalulikud ja isegi vahel lõppevad apopleksiaga nagu ka teil on olnud.
Vahet tuleks teha vabal vedelikul ja astsiidil.
Kui te ei soovi enam sünnitada, siis oleks hea võimalus nõustuda munajuhade sulgemisega laparoskoopiliselt, mille käigus on võimalik uurida kogu väikevaagen, võtta proovitükke kahtlastest kohtadest, nii selguks probleemi olemus.
Kui menstrutaisoon ei ole tulnud, siis tehke rasedusteste 1x nädalas hommikusest uriinist.
Soovitan plaanilist diagnostilist laparoskoopiat. Võiksite tulla teisesele nõustamisele.
Galina Litter naistearst.ee Pirita Perearstikeskusest

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi