Diagnoos HPV 04.09.14 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Viimase poole aasta jooksul on vahekord veidi valulik ja pärast vahekorda on mõnikord esinenud ka veidi veritsust. Iga-aastase naistearsti kontrollis öeldi, et on väike haavand. Analüüsi tulemusest sain teada, et on tuvastatud HPV 52, aga PAP test korras. Mida see informatsioon tähendab? Kui ohtlik on HPV 52?
Kindel partner on olnud 5 aastat ja rasestumisvastase vahendina olen kasutanud Yasminelle tablette. Haavandi kohta ei öeldud rohkem midagi ning mingit ravi samuti ei määratud. Kas haavand võib ise ära kaduda?
Kuidas peaksin edasi toimima ? Kas pillide võtmises peaks pausi tegema ? Kas partner peaks kontrolli minema ?

Ette tänades

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Kuna Teil on esinenud vahekorra järgset veritsust ja esineb HPV kõrge riski viirus, siis soovitan kolposkoopiat ( emakakaela suurendusega uuring, mis võimaldab hinnata muutusi emakakaelas)- sõltumata sellest, et PAP test on korras. Valu ja veritsust vahekorra ajal võib põhjustada ka suguteede põletik, mistõttu on vajalik teha ka testid sugulisel teel levivatele infektsioonidele. HPV 52 on üks kõrge riski viirustest, mis võib põhjustada muutusi emakakaela rakkudes e. düsplaasiat. Samas on väga suur tõenäosus, et organismi immuunsüsteem suudab viirusest vabaneda. Pillide võtmist ei pea katkestama. Samuti pole partneri uuring praegu vajalik. Kõigepealt on vajalik pöörduda kolposkoopiaks ja seejärel saab juba edaspidise ravi ja jälgimise kohta konkreetsemad otsused teha.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Pap test

Tere! Olen 32 aastane ja sünnitanud ühe lapse. Käisin arsti juures ja tehti pap test. Viimsest testist oli möödas täpselt kolm aastat, mis oli NILM. Seekord öeldi, et test pole korras ja anti saatekiri ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Tegemist on emaka kaela kõrge astme lameepiteeli rakkude muutusega ja HPV inimese papiloomiviiruse tüüp 18 emaka kaela vähki põhjustava kõrge riski viirusinfektsiooniga.
Loe edasi

Raske emakakaeladüsplaasia

Tere!
Pärast pap-testi, kolposkoopiat ning emakakaela konisatsiooni sain ma diagnoosiks - dysplasia; squamosa intraepithelialis (high grade). Kuna hetkel midagi enamat teha ei saa, siis arst kutsus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 29-aastane.
Kõik on teostatud õigesti, tegemist oli nn "vähieelse seisundiga", kõrge astme emaka kaela düsplaasiaga, kõrge astme muutustega.
Loe edasi

Polüüp (healoomuline)

Tere,
kuidas polüüp avastatakse? Mul avastati emakakaela polüüp (u. 2cm), siis kui mul teostati konisatsioon ja ka emakakaela abrasioon. Kuigi olen pidevalt käinud naistearsti juures, kuna mul oli ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Polüüp ja kaela düsplaasia on kaks eri asja. Konisatsioon vajalik düsplaasia korral. Polüübi korral abarsioon. Kuna teil polüüp kordus, siis võimalik , et seda esimene kord ei eemaldatud päris ära ...

Loe edasi

HPV 16 ja 31

Tere, sooviks teada, millistel juhtudel tehakse kolposkoopiat?!
Või kuidas ma peaksin edasi toimima? Mul diagnoos on HPV tüüp 16 ja 31 on positiivsed. PAP on korras II.
Arst palus tagasi tulla ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
paljudel naistel, kes on nakatunud HPV kõrge riski tüvega, ei teki emakakaela vähieelseid muutusi e. düsplaasiat, kuna HPV viirus hävitatakse organismi immuunsüsteemi poolt. See toimub tavaliselt ...

Loe edasi

Emakakaela probleemid

Tere, lgp. doktor! Kirjutan teile, sest soovin teise arsti arvamust.
Käisin kolposkoopias ja võeti biopsia, kuna arst väitis, et minu emakakael näeb õudne välja (eelnev PAP oli korras).
Düsplaasiat ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Emakakaelapõletiku diagnostika rajaneb gün.läbivaatuse kliinilisel leiul ja tsütoloogilisel uuringul.Kliiniliselt on tavaliselt täheldatav emaka limaskesta turse,kollakas kaelaeritis ja puudutusveritsus.Kui ...

Loe edasi

HPV16 PAPII

Olen 35 aastane,sünnitasin 3 lapse 4 kuud tagasi, võeti emakakaelalt analüüs peale sünnitust 2 kuud, mis näitas positiivne HPV16 ning PAPII kliiniline diagnoos: z12,4 ectopion c.ut.Mis saab edasi ,kas ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
1. HPV 16 tähendab, et on leitud inimese papilloomiviiruse tüüp 16, mis on kõrge onkogeense riskiga.
2. Kui PAP oli II, siis on see Eestis normi hulka kuuluv vastus.
3. ...

Loe edasi

HPV ja lapseplaan

tere, olen 26a. sünnitamata naine. Sooviksin väga rasestuda, kuid sügisel avastati mul HPV33, viimati antud analüüsis oli kirjas "muutused epiteeli rakkudes" vms ning kui õigesti välja lugesin oli seal ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Vastan järjest:
1. PAP I - II kuulub normi hulka.
2. Kas HPV on avastatud juhuleiuna või on kunagi PAP test olnud korrast ära?
HPV 33 ei takista rasestumist, ...

Loe edasi

raku muutused

Tere,
pöördun Teie poole järgmise murega. Käisin rasedusega arvele võtmas, võeti proov emakakaelast. tulemuste põhjal diagnoositi PAP II-III (LGSILHPV). Arst ütles, et on toimunud raku muutused ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
LGSIL,HPV tähendab emakakaela rakkude kergeid muutusi , mis on tingitud papilloomi(HPV) viirusest. Viirus pole ravitav, tekkinud rakumuutusi tuleb jälgida, s.t. 2-3 kuu pärast tuleb PAP analüüsi ...

Loe edasi

emakakaela pôletik

Tere,
olen 32- aastane. Seitse aastat tagasi avastati muutused emakakaela rakkudes ja tehti konisatsioon. Neli aastat oli kôik hästi, aga siis avastati uuesti muutused: diagnoos HPV (tüüp 33) raviti ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Lapsi on võimalik saada emakakaela kroonilise põletiku korral.Reeglina on emakakaelapõletik sümtoomidevaba,seega leitakse sageli juhuleiuna.Ka hormonaalsed muutused menstruaaltsükli eri faasides ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi