Munasarja trauma 28.05.14 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Kunagi õpetati ja rõhutati meil koolis eriti just poistele, et tüdrukuid ei tohi kunagi kõhtu lüüa, kuna on olemas oht, et nad võivad selle tagajärjel jääda lastetuks või saada väärarengutega lapsi. Nüüd, pärast mitut aastakümmet sellise õpetuse kuulmist, sain oma elukaaslaselt vihase jõuga antud tugeva löögi alakõhtu. See oli tõeliselt valus! Mul võttis tükk aega, et esimesest äärmiselt tugevast valutundest toibuda. Me nimelt riidlesime enne uinumist ja olime mõlemad kõrvuti pikali (mina temast vasakul pool). Ta lõi tõusmata mulle vasaku käe käeseljaga (nii et minu kõht sai tunda tema kätt tema küünarnukist kuni sõrmedeni, mis ilmselt olid rusikas) üle kõhu (s.t kõhu peale ja väga tugevalt, sest oli marus ja viha annab ju jõudu juurde). Umbes minuti-paari pärast hakkas väga tugev valu vaibuma, aga siiski tundsin veidike nabast allpool pikuti (vasakult paremale jooksvat) tuikavat valu ja eriti teravat valu vasaku poole munasarja alal nii samal öösel kui ka tervel järgmisel päeval. Mul ei valutanud munasarja kohast igal hetkel järgmisel päeval, vaid lihtsalt aeg-ajalt, kuid valu oli väga häiriv, sest see oli terav. Lisaks otse veidike nabast allpool oli tuikav valu pidevalt. Panin aja kirja ja läksin löögist alates teisel päeval günekoloogi juurde, et saaks ultraheliga vaadata, kas valutavad kohad on väga paistes, kas munasarja ja emakaga on kõik korras jne. Kahjuks aga ei suutnud ma kuidagi taluda tupesisese anduri (või kuidas seda nimetatakse?) sisestamist ultraheli tegemise jaoks - miskipärast oli kohe üsna tupe sissekäigu juures lõikav valu, nii et peaaegu hüppasin püsti ja karjatasin valust, kui arst püüdis instrumenti sisestada (mitu korda, kuid samamoodi tulutult). Mäletan, et kui käisin mõni aasta tagasi ühe teise arsti juures võimalikku rasedust kontrollimas (ma polnud siiski rase), siis mul küll ei olnud selle aparaadi sisestamisega mitte mingeid probleeme. Aga nüüd oli see erakordselt valus. Ühesõnaga pidime leppima, et saame mulle teha ainult kõhupealse ultraheli. Arst nägi mu emakapiirkonda ja nägi, et seal on ilmselt mingi kogus vett (ilmselt sellest see löögist tingitud tuikav valu mul emaka juures oligi). Arst ütles, et vesi imendub ära mõne aja möödudes. Aga ta ei näinud mu vasakut munasarja, sest kui ta aparaadi munasarja kohale vajutas, siis kuna see oli ülivalus tunne, siis ei saanud ka seda teha. Pärast sellist obadust tundub loogiline, et mu vasak munasari on ikka päris paistes. Miks ma muretsen? Kuna löök oli tugev, siis ma ei tea, kas said kannatada/surma selles munasarjas olevad munarakud - arst ütles selle peale, et ta ei tea selle kohta, aga mul on ju olemas ka veel teine munasari (see ei valuta, ilmselt jäi löögitrajektoorist veidi kõrvale). Kui tugev on üldse munasari, n-ö selle materjal? Selge see, et ei ole kivi kõvadusega, aga kas oskate öelda, kas see on piisavalt tugev kaitsmaks munarakke väga tugeva löögi eest? Kas eile praktiliselt terve päev kestnud (pluss kaks ööd, täna on veidike parem juba, kuigi valud käivad hooti ikka veel) teravad valud munasarjas ehk traumast tingitud paistetus munasarjas võib kahjustada või isegi surmata munarakke? Kui see pole võimalik, siis miks minu koolis õpetati poistele, et tüdrukuid ei tohi iialgi kõhtu lüüa? (Sellel on muidugi ka eetilised põhjused, kuid mind huvitab antud juhul just munarakkude tervise pool.) Lisainfo: ma pole sünnitanud ja ei ole siiani veel soovinud rasestuda. Veel natuke lisainfot: kuna ma ei ole viimase aasta jooksul töö tõttu elanud Tallinnas, vaid hoopis välismaal, siis olen näinud elukaaslast selle viimase aasta jooksul üsna vähe. Osalt sellepärast, teisalt aga ka sellepärast, et meie suhe pole enam kiita olnud mõnda aega, ei ole ma vahekorras üldse olnud umbes aasta jagu või natuke isegi kauem. (Sellega võib seletada anduri sisestamise valulikkust - lihtsalt võib-olla kartsin seda instrumenti vms.)

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere. Kõhulöömisest küll ei juhtu munasarjas olevate munarakkudega midagi halba, need ei sure. Löök võis põhjustada väikese verevalumi väiksesse vaagnasse kuid see pole kindlasti antud juhul ohtlik. See et UH vaginaalne otsik oli teile äärmselt ebameeldiv võis olla suure tõenäosusega, et olite pinges hirmust, ebameeldivast tulemusest jne ning sellega seotud tupelihaste spasmist, mistõttu ei saanud andurit tuppe sisestada. Rahunege kenasti maha, lastetust sellest küll ei tule. Kooliajal räägitu on pigem eetiline pool. DR kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi