Yaz pillidelt Mirena spiraalile 26.05.14 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
Kasutasin Yaz pille 1,5 aastat. Viimased kuus kuud on ilmnenud igasugused kõrvalmõjud: peaaegu igapäevased meeleolu vaheldumised ja närvilisus.Lisaks kuumahood, peavalud, peapööritus, iiveldus, südame puperdus ja unetus. Loetlesin need ette ka oma naistearstile, kes soovitas päeva pealt pillid ära jätta ning soovitas paari kuu pärast lasta paigaldada Mirena või Mini Mirena spiraali.
Küsimused siis sellised:
1) kas taolised kõrvalmõjud võivad vähemaks minna - eriti just tujutsemised ja närvilised, mis seavad sõna otseses mõttes kooselu ohtu?
2) Yaz pillidega kaalutõusu ei tulnud, tegin ja teen trenni ning toitun normaalselt. Aga spiraaliga? Olen eluaeg kaaluga maadelnud ja kaalu suhtes Yaz pillid nagu sobisid..
3) Kas on mingi vahe Mirenal ja Mini Mirenal, hormoosisalduse vahe?
4) Kas plaaster võib tekitada Yaz pillidele samaväärseid kõrvalmõjusid?

Aitäh!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Uue rasestumisvastase vahendi valikul peab arvestama paljude faktoritega: millised kõrvaltoimed on olnud eelnevalt kasutatud vahenditega, kas menstruatsioonid on vererohked või mitte, kas naine on sünnitanud või mitte, millised on kaasuvad haigused jne.
YAZ kuulub madaladoosiliste kombineeritud pillide hulka. Kuna nende kasutamisel tekkis Teil rida ebameeldivaid kõrvaltoimeid, pole soovitav teisi kombineeritud pille ja plaastrit proovida ( suure tõenäosusega ilmnevad sarnased kõrvalmõjud). Hormoonspiraal Fleree on uus madalas doosis hormooni levonorgestrel sisaldav emakasisene vahend, mis sobib eelkõige sünnitamata naistele. Hormonaalne emakasisene vahend ( spiraal) on hea valik neile, kellele kombineeritud pillid ei sobi või esinevad vererohked menstruaatsioonid või eelistatakse mugavat rasestumisvastast kaitset pikemaks ajaks ( Fleree paigaldatakse 3 aastaks). Uuringud on näidanud, et Fleree paigaldamine ei too kaasa kaalutõusu. Uus vahend Fleree erineb hormoonspiraalist Mirena homoonisisalduse ja suuruse poolest . Fleree' st vabaneb igapäevaselt vähem hormooni levonorgestrel ja spiraal on väiksem ( kujult sama) ning paigaldatakse 3 aastaks. Mirena paigaldatakse 5 aastaks. Uue vahendi valikul soovitan kaaluda niiöelda tavaspiraali ( "vaskspiraal", "kuldspiraal") ja hormoonspiraali vahel. Kui menstruatsioonid on vererohked ja pikad, eelistage kindlasti hormoonspiraali.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

akne

Tütrel keskmise raskusega akne, mida on ravitud alates 2015 aasta septembrist. Eelnevas raviskeemis paiksed ravimid Retirides ja 3 kuud AB kuur p/o. Veidi lahenes olukord. Praegu tarvitab tütar YAZ pille ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui ütlete, et Yaz pillidega akne pole paranenud, siis Sibille preparaat on üsna sarnane koostise osas ja pole mõtet seda ka võtta. Sibille preparaat on geneeriline ja hormoonide osas sarnane ...

Loe edasi

Antibeebipillid

Tere!
Kasutan pille Yaz. Mu arst arvas,et võiks need vahetada Harmoneti vastu. Yaz-s 28 tbl ja Harmonetis 21. Arst ütles, et võtaksin Yaz-i toimeainega tabletid lõpuni, siis 7 päeva vahet ja 8-dal ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere ! Ühelt tabletilt teisele tabletile üleminekul tuleks eelistada peale toimeainet sisaldava tableti võtmisele järgneval päeval või järgmisel päeval peale toimeaineta tableti võtmist.Kui on pikem vahe,tuleks ...

Loe edasi

Ravimid ja YAZ

Tere!
1. Võtan pille YAZ. Hiljuti võtsin 10 päeva Penitsilliini ning veel kasutasin Flagyl 500 mg, lisaks Mycosyst 150 mg. Kas need ravimid mõjutavad Yaz-i toimet? Kui jah, siis kui kaua?
2. ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere!Ohtu rasestumiseks Teil ei ole ja verejooksuhäired kaovad kui vahetada YAZ suurema östrogeenisisaldusega preparaadi vastu. Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

Penitsilliin ja Yaz

Tere!
Kasutan antibeebipille YAZ, kuid pean hakkama võtma penitsilliini (5-10 päeva) Lugesin, et see vähendab pillide toimet. Kuidas peaksin käituma( võtan ju YAZ-i ikka edasi?) ja millal tohib uuesti ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 38-aastane.
Antibeebipille võtke ikka skeemi 24+4 järgi edasi, kalendrisse märkige 4 pillivaba päeva ja nimetage igale arstile, kuhu pöördute. ...

Loe edasi

Probleemid peale Yaz pillidega alustamist

Tere
Tere olen 29 a naine. Sünnitasin märtsis. Käisin juuni alguses teie vastuvõtul ja te kirjutasite välja Yaz pillid. Peale neid pille tekkis korra seen, mis läks üle. Nende pillidega tekkis samal ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Nagu kõik ravimid,võib ka YAZ põhjustada kõrvaltoimeid .Kuna YAZ sisaldab laktoosi ,siis on Teil ilmselt laktoosi talumatus ja YAZ tuleks asendada mingi teise preparaadiga,mis ei sisalda laktoosi.Seega ...

Loe edasi

Mirena ja antibiootikumravi

Tere
Küsimus selles: kasutan Mirena spiraali ja nüüd kuu aega tagasi hakkasin võtma Doxy-M-Ratiopharm 100 mg tablette seoses akne raviga. Ja pean võtma neid mitu kuud veel. Küsimus selles, kas need ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,

antibiootikumidega ravi ei nõrgesta emakasisese vahendi Mirena rasestumisvastast toimet. Seega pole põhjust muretsemiseks.
dr.Katrin Seidelberg

Loe edasi

Beebipillid

Tere. Olen alates 2008. aasta aprillist kasutanud beebipille Jasminelle. Nüüd elan välismaal ja viimased 3 kuud kasutanud beebipille Yaz. Tabeletid peaksid olema täpselt samad (3mg ja 20microgammi), siin ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
Yasminelle ja Yaz pillid sisaldavad tõesti täpselt samas kontsentratsioonis ja samu toimeaineid. Seega on võimalik Yaz pille võtta ka 21+7 skeemina. Yaz pillid on välja töötatud 24+4 skeemina ...

Loe edasi

mirena

Olen 36 a. naine.Kui kaua peale keisrit võib paigaldada spiraali.Laps on1.
ja2kuune.Kas mulle sobiks mirena spiraal?Mis puhul on mirena soovitatav.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Hormoonspiraali võib emakasse paigaldada juba 6 nädalat peale sünnitust või keisrilõiget.See vahend sobib ka rinnaga toitvale naisele.Menstruatsioonid muutuvad tavalisest lühemaks ,vähemvalulikeks ...

Loe edasi

Mirena

Kas Mirena võib olla PAP- viiruse leviku ja arengu intensiivistajaks?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kui Pap-analüüsis on leitud HPV viirus, siis pole selle tekitajaks Mirena.
Soovitav on määrata HPV tüüp ja jälgida rakulisi muutusi emakakaelas Pap- analüüsis vastavalt vajadusele 3-6 kuu järel.
Loe edasi

Mirena sobimine

Tervist! Nagu ma olen aru saanud, sisaldab Mirena spiraal kollaskehahormooni. Kas siis sellisel juhul sobiks see spiraal eriti hästi juhul kui on mens. tsükli 2-faasi puudulikkus. 7-a. tagasi tehtud analüüs ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! "Mirena" ei ravi kollaskehahormooni puudulikkust. "Mirena" toime on lokaalne, s.t. emaka limaskestale.
dr. Seemen

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi