Tsüst 05.05.14 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Nimelt 2,5 kuud tagasi läksin kiirabisse tugevate alakõhuvaludega, günekoloogilisel läbivaatusel selgus ainult,et parem poole munasari on suurem,kui teine. Muud midagi.Saadeti koju. Rääkisin sellest ka oma günekoloogiga,kes ei osanud ka midagi öelda. Peale seda hakkasin kasutama EVRA plaastrit. Enne seda kui ka plaastri kasutamise ajal oli menstruaaltsükkel paigas. Nüüd mõned päevad tagasi,hommikul ärgates tabas mind tugev valu alakõhus. Valu oli välja kannatamatu. Põõrdusin järjekordselt kiirabi poole. Sel korral günekoloogilisel läbi vaatusel avastati,et üks tsüst on lõhkenud, ning on ka teine, mis on praeguseks 6cm suurune. Jäin üheks päevaks haiglasse jälgimisse alla. Kuid muud midagi. Üks arstidest soovitas mul pidada Evra plaastriga paus ja operatsioonile minna. Teisel päeval teine arst käskis plaastrit edasi kasutada,ning kuu lõpus vastuvõtule tulla. Peale haiglast naasmist pole kõht õnneks valutanud. Veel lisaksin,et õhtuti on paha olla ei tea,kas võib olla seotud sellega? Ei joo ega suitseta ka.
Minu järgmised küsimused oleksid :
Kas peaksin jätkama Evra plaastrit kasutamist?
Millised ohud võivad veel kaasneda peale alakõhuvalu?
Kas peaksin koheselt pöörduma nt. Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliiniku poole?
Olen lugenud, et pille just kasutatakse tsüstidest lahti saamiseks. Kuid mis võib olla põhjus,et minul tsüst siis evra plaastriga kasvanud on? (Okt.-veebr. Erva plaastrit ei kasutanud)

Ettetänades.

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere. Võimalik et oli teil oli tsüst enne plaastri kasutamist, kindel ma muidugi ei ole. Reeglina plaastrite kasutamise ajal ei tohiks tsüsti tekkida. . Reeglina tõesti kasutatakse pille või plaastreid just tsüsti raviks. Kui tsüst kaob 2 -3 kuu jooksul(vähenemise tendents olemas juba peale esimest kuud, siis tegemist mööduva tsüstiga ja opereerima ei pea. Kui tsüst ühe-kahe kuu jooksul ei kao või ei vähene möötmetelt, siis selline tsüst tuleks eemaldada. Valu põhjuseks võib olla tõesti et tsüst kas lõhkes osaliselt ja eritus sisu kõhtu, võis olla tegemist ka osalise tsüsti põõrdumisega. Viimase puhul siiski peaks olema arusaadav ja reeglina opereeritakse kohe.Teie puhul soovitan plaastritega jätkata ja minna kontrollile kuu aja möödudes. Kui tekib uus valuhoog, siis pöörduge koheselt arsti juurde.Halb enesetunne võib olla plaastrites sisalduvate hormoonide tõttu, reeglina selline halb tunne kaob paari kuu möödudes. Võoib olla ka see, et plaatrid ei sobi, aga pillid just sobivad paremini. Seda peate järgi proovima kui iiveldus plaastrite foonil ei kao. dr Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

tsüst

Olen 40 a. naine. Hiljuti avastati ultraheli uuringus 5x6 cm tsüst. Kas oleks mõistlikum võtta jälgimisaega, et tsüst iseenest kaoks või ei tohiks enam oodata ja peaks laskma opereerida.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kui Teil kaebusi ei ole,võiks pisut oodata.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

munasarja tsüst

Tere!

Olen 26 aastane, sünnitanud ei ole. Hiljuti avastati ultraheli uuringul, et mul on 3cm suurune tsüst munasarjas. Mis võis põhjustada selle tekkimist ja kuidas on võimalik seda ravida? ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Suguküpsusperioodil on kõige sagedasemad funktsionaalsed ja põletikulised munasarjatsüstid. Jääb mulje,et Teil on tegemist follikulaartsüstiga,mis on öhukeseseinaline,läbipaistvat vedelikku sisaldav moodustis,mille ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi