Vaginaalatroofia 30.06.13 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Minul on selline mure, et üks munasari on minul äralõigatud umb. 10 aastat tagasi, operatsiooni tagajärjeks on varane menopaus. Hormoonasendusravi ma ei talunud (plaastrid, mirena spiraal ja n.e) – tundsin tugevat valu jalgades ja peas.
Umb. aasta tagasi hakkasin tundma ebamugavustunnet põies ja välissuguelundite piirkonnas. Uroloogiliselt põhjalikult kontrollitud – kõik korras. Uroloog soovitas pöörduda naistearsti poole ja oletas vaginaalatroofiat. Olen käinud mitme arsti juures oma murega. Mingit alternatiivi hormoonidele keegi ei soovita, sest loodusravimitel liiga nõrk mõju. Olen juba proovinud kasutada Ovestini ja Vagifemi. Kahjuks, kohe tunned tugevat peavalu.
Viimane ravim, mida soovitati, oli Linoladiol kreem, see olevat pehmema mõjuga ja kreemi annust saab reguleerida. Alustasin määrimisest välispidiselt 2 korda nädalas – kõrvaltoimet /peavalu ei ole. Kuid hetkel ka suurt mõju ma ei tunne ja ikka vaevab ebamugavustunne põies ja välissuguelundite piirkonnas.
Arstid, kelle poole olen pöördunud, on soovitanud endal leida see õige annus, kuid arvan, et ikkagi seda saab teha ainult arst. Ka ravimiinfolehest ma ei leidnud täpset vastust.
Minu küsimused on :
1. Kui vaevused on ainult välissuguelundite piirkonnas, kas peab kasutama kreemi ka tupesiseselt (aplikaatoriga)?
2. Infolehes on kirjutatud, et välissuguelunditele on tarvis kreemi määrida 1-2 korda päevas, kuid ei ole täpsustatud mittu korda nädalas? Kas iga päev? Kui kaua?
3. Milline võiks olla õige minimaalne annus ja graafik patsiendil nagu mina, kes ei talu hormone tavalises annuses?
4. Kui tihti tuleb endomeetriumi paksust kontrollida?
Ette tänades,

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
Linoladiol-N kreemi võib kasutada nii määrimiseks välissuguelunditele kui ka aplikaatoriga tuppe. Kuna vaevused urineerimisel tulenevad nii tupekuivusest kui ka kuivusest välissuguelindite piirkonnas, soovitan teha ka tuperavi. Linoladiol-N ravi tavaskeem on 1-2 korda päevas kreem välispidiselt ja üle päeva aplikaatoriga ( 1 aplikaatoritäis) tuppe 1. nädala jooksul, seejärel jätkates ravi 2 korda nädalas. Kuna Teil on olnud kõrvaltoimeid hormoonasendusraviga, soovitan järgmist skeemi: kõigepealt ravi välispidiselt kreemiga 1-2 korda päevas 1 nädala jooksul. Kui kaebusi ei ole, siis nädala möödudes lisaks ka tuperavi 2 korda nädalas, jätkates samal ajal välispidist ravi kreemiga 2 korda nädalas. Tuperavi soovitan alustada esimesel kahel nädalal poole aplikaatori doosiga. Kui kõrvaltoimeid ei ole, võib edaspidi doosi suurendada ja teha tuperavi tavalise annusega. Peale 8 nädalast ravi soovitan konsulteerida oma arstiga, kas ja millise skeemiga ravi jätkata. Kui raviefekt on hea ja kõrvaltoimeid ei ole, võib ravi jätkata ( 2 korda nädalas). Günekoloogiline kontroll ja emaka limaskesta hindamine ultraheli uuringul on vajalik enne ravi ja siis 4-6 kuud peale ravi algust.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Lonoladiol kreem

Tere, olin teie juures vastuvõtul paar kuud tagasi ja soovitasite Linoladiol kreemi seoses vaginaalatroofia sümptomitega ( ebamugavustunne põies ja välissuguelundite piirkonnas). Kahjuks ma ei talu hästi ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 47-aastane.
1. Ei pea, paljud patsiendid eelistavad kreemi just seetõttu, et saab määrida väliselt, enne naistearsti juurde tulekut, enne vahekorda, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: