kõrge vererõhk 08.02.02 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere, lugupeetud doktor. Minu on selline mure. Kolm kuud tagasi alustasin Cilesti tarvitamist, olin neid ka kunagi varem tarvitanud,kuid nad hästi ei sobinud (kaasnes kaalutõus ja liibido langus),vahepeal kasutasin spiraali, mis aga tekitas suurenenud verejookse, pealegi on mul emakas ka väike müoom. Niisiis hakkasin jälle tarvitama neid Cileste, aga ilmnes samasugune mõju, tundsin,et olen nagu täispuhutud, liibido langus ja üldse imelik oli olla. Siis kirjutas günekoloog mulle Novynette, sain neid kasutada üle poole pakist ja siis hakkasin ennast üha halvemini tundma, tekkis õhupuudustunne, südamekloppimine ja kui perearsti juurde läksin, ilmnes, et vererõhk on 180/95-le. Nüüd on sellest nädal aega möödas, kuid vererõhk on ikka kõrge, kuigi mitte enam nii, pealegi loobusin ma koheselt Novynettest ja hakkasin tarvitama ka vererõhku alandavat ravimit. Varem ei ole mu vererõhk kunagi nii kõrge olnud, see oli minu jaoks väga ehmatav, pealegi näitas nüüd ka EKG, et südames on möödukad häired, aga selle kohta arvas perearst, et see on seotud ikka selle kõrge vererõhuga. Tahaksin teada, kui kaua võtab aega, et normaalne vererõhk taastub ja kas on olemas ka mingeid niisuguseid pille, mis ei tõsta vererõhku, võib olla on mul ikkagi ka eelsoodumus südame-ja veresoonkonnahaigusteks, lihtsalt lõi nüüd välja ? Olen 38 aastane kolme lapse ema.

Lugupidamisega Kaidi

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere Kaidi.

Vabandan hilinenud vastuse eest.

Umbes 1 % naistel võib esineda pillide kasutamise kõrvaltoimena kliiniliselt hüpertensioon (kõrgenenud vererõhk). See on tingitud pillides sisalduvast östrogeenist. Tavaliselt vererõhu tõus pillikasutajatel ei ole märkimisväärne, kuid mitmete tingimuste kokkusattumisel (piiripealne vererõhk enne pillide kasutamise alustamist, vanus üle 35, ülekaal, suitsetamine, perekondlik eelsoodumus jne) võib see avalduda . Seetõttu kõik naised ,kas kasutavad pille peaksid vähemalt paar korda aastas kontrollima ka oma vererõhku.

Kui pillide kasutamine lõpetada, normaliseerub vererõhk tavaliselt ise, kuid kui perearst pidas vajalikuks Teile kirjutada vastava ravi, tuleb seda kindlasti teha. Võimalik, et mõne aja möödudues tuleb ravi uuesti üle vaadata. Muutused EKG-s on suure tõenäosusega tingitud kõrgest vererõhust , kuid kindlasti tuleks mingi aja pärast ka EKG-d korrata.

Kõrgenenud vererõhuga patsientidel ja neil, kellel on eelsoodumus südame-veresoonkonna haigusteks on lubatud kasutada minipille . Need on pillid, mis sisaldavad ainult gestageeni ja neid võetakse iga päev, ilma vahedeta. Nende pillide puudusteks on, et võivad tekitada tsükliväliseid veritsusi, samuti tuleb neid võtta suhteliselt kindlal kellaajal (kõikumine mitte üle 1 tunni). Kõrvalnähtudena võivad esineda ka rindade pinge ja hellus, nahaprobleemid.

Pöörduge oma naistearsti poole ja leidke ka endale sobiv rasestumisvastane meetod. Kombineeritud pillid (pillid, mis sisaldavad nii östrogeeni kui gestageeni) Teile kindlasti ei sobi.

Tervitades Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Munasarja tsüst

Lugupeetud dr. Litter!

Kui 35 aastasel patsiendil on eemaldatud healoomuline munasarja tsüst koos munasarjaga, kuidas sellist patsienti edaspidi jälgitakse - missuguseid analüüse või uuringuid ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kui ei olnud tegemist munasarja vähiga, siis on jälgimine tavapärane: PAP sõeluuringud iga 5a järel 30,35, 40, 45, 50, 55; uuringud sugulisel teel levivatele infektsioonile ...

Loe edasi

Pillid

Tere! Võtan pille jasminelle nüüd teist kuud, olen regulaarselt võtnud ja pole kordagi unustanud. Kuid neljandal päeval pole päevi alanud viimati olin vahekorras esmaspäev pilli vabal nädalal, mure väga ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kui olete pille skeemi järgi võtnud ja pole ühtegi pilli unustanud, siis pole rasedus tõenäoline. Pillide toimel tekkiv igakuine menstruatsioonitaoline vereeritus võib olla väga minimaalne ...

Loe edasi

pidev ja ravile allumatu probleem

Tere, armas doktor! Minul väga väga suur mure, mis kestab pea 2 aastat pidevalt. Vahetpidamata püsivad põiepõletikud ( kolibakter, enterokokk), mille raviks saanud iga kuu 1-3 antibiootikumi. Kui varem ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere , võimalik, et rohke antibiootikumide raviga tekkinud teil tupeseen, mis võib põhjustada sarnaseid kaebusi. Samas arvestades teie vanust, võimalik,et teil tupe limaskest on atroofiline, samad muutused ...

Loe edasi

Ureaplasma Parvum

Tere!

Olen mures Ureaplasma Parvum diagnoosiga, mida günekoloog on juba kolm korda antibiootikumidega ravitud. Pärast ravi probleem justkui hetkeks taandub ja siis tuleb tagasi. Ravitaust: ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Reeglina ei pea üldse seda mikroobi ravima, aga kui see põhjustab kroonilisi põiekaebusi, siis tuleks ravida. Minu küsimus eelkõige, kas partner on ravitud ja uuritud. Meestel ei tohiks seda mikroflooras ...

Loe edasi

LH ja FSH suhe

Tere! Lasin teha tsükli 5.päeval hormoonanalüüsid, kuna olen pikemalt kimpus olnud II faasi puudulikkusega. Ideaalsem oleks vist olnud 3.päeval neid mõõta, aga siis olid pühad.

Justkui oleksid ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kui FSH normi piires, siis on ju hästi. Norm on ju alumise ja ülemise vahel. Ka erinevad referentslaboritel võivad olla pisut väikesed erinevused. Ei pea olema LH ja FSH sarnaste väärtustega, peaasi ...

Loe edasi

Tupeseen ja veritsus

Tere,
Mul on mure. Iga aasta talve kuudel kimbutab mind tupeseen (voolus paks ja tükiline, sügelus). Ravin seda tavaliselt Vagisan küünaldega ja Multi-Gyn Actigel geeliga. Seekord on kuidagi teisiti. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 20-aastane

Kirjutate, et: "...lasin spiraali Fleree paigaldada 16.06.2017. "
Teid ei ole piisavalt nõustatud, et tegemist on emaka ...

Loe edasi

valu alakõhus

Minu peamiseks mureks on juba mitmet päeva kestnud nabast natukene all pool paremal olev valulik koht, millele peale vajutades on valus. Kahtlustasin algul pimesoolt, aga valu ei ole eriti tugev ja pole ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Alakõhuvalude põhjusi on tõesti palju ja vaid kirjelduse järgi on raske täpset põhjust öelda. Tegemist võib olla munasarjast põhjustatud valuga. Tsükli keskel, 2 nädalat enne järgmise menstruatsiooni ...

Loe edasi

Jätk eelmisele küsimusele / menstruatsiooni puudumine

Tere!
Esiteks, suured tänud nõuannete eest, mida jagasite eelmise küsimuse all mulle :) (https://www.kliinik.ee/naistehaigused/id-2/noustamine?question=76970)

Kuna olen nüüd ise treeningust ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 18-aastane

Ikka kõik samad soovitused, sest ilma anamneesi-vestluseta, inspektsioonita-läbivaatuseta, uuringuteta ei saa kirja teel diagnoosi ...

Loe edasi

Kas menstruatsiooni ärajäämine on ohtlik?

Tere! Olen väga tänulik, et saan siin teie käest nõu küsida. Olen ise ennast juba hulluks muretsemas.

Nimelt olen 18. aastane (paar nädalat tagasi sain) ning menstruatsioon jäi ära eelmise ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
olete tubli, et pöördute ja küsite nõu

Esiteks peab olema välistatud rasedus, tehke hommikusest uriinist rasedustest ja korrake üks kord nädalas.
Kui rasedus ...

Loe edasi

Pitsitus pärast urineerimist (uus klamüdioos).

Tere Dr. Ülle Kadastik!

Minu nimi on M... A... ning ma pöördun Teie poole järgmise murega. Nimelt on mul juba mõnda aega pärast urineerimist olnud selline tunne (praeguseks hetkeks juba umbes ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Suure tõenäosusega on probleem ikkagi tingitud klamüüdiast. Sageli mikroob põhjustabki ebamääraseid põiehäireid kuni tugevate kõhuvaludeni välja. Hea, et saite ravi koos partneriga, kindlasti peaksite ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi