kõrge vererõhk 08.02.02 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere, lugupeetud doktor. Minu on selline mure. Kolm kuud tagasi alustasin Cilesti tarvitamist, olin neid ka kunagi varem tarvitanud,kuid nad hästi ei sobinud (kaasnes kaalutõus ja liibido langus),vahepeal kasutasin spiraali, mis aga tekitas suurenenud verejookse, pealegi on mul emakas ka väike müoom. Niisiis hakkasin jälle tarvitama neid Cileste, aga ilmnes samasugune mõju, tundsin,et olen nagu täispuhutud, liibido langus ja üldse imelik oli olla. Siis kirjutas günekoloog mulle Novynette, sain neid kasutada üle poole pakist ja siis hakkasin ennast üha halvemini tundma, tekkis õhupuudustunne, südamekloppimine ja kui perearsti juurde läksin, ilmnes, et vererõhk on 180/95-le. Nüüd on sellest nädal aega möödas, kuid vererõhk on ikka kõrge, kuigi mitte enam nii, pealegi loobusin ma koheselt Novynettest ja hakkasin tarvitama ka vererõhku alandavat ravimit. Varem ei ole mu vererõhk kunagi nii kõrge olnud, see oli minu jaoks väga ehmatav, pealegi näitas nüüd ka EKG, et südames on möödukad häired, aga selle kohta arvas perearst, et see on seotud ikka selle kõrge vererõhuga. Tahaksin teada, kui kaua võtab aega, et normaalne vererõhk taastub ja kas on olemas ka mingeid niisuguseid pille, mis ei tõsta vererõhku, võib olla on mul ikkagi ka eelsoodumus südame-ja veresoonkonnahaigusteks, lihtsalt lõi nüüd välja ? Olen 38 aastane kolme lapse ema.

Lugupidamisega Kaidi

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere Kaidi.

Vabandan hilinenud vastuse eest.

Umbes 1 % naistel võib esineda pillide kasutamise kõrvaltoimena kliiniliselt hüpertensioon (kõrgenenud vererõhk). See on tingitud pillides sisalduvast östrogeenist. Tavaliselt vererõhu tõus pillikasutajatel ei ole märkimisväärne, kuid mitmete tingimuste kokkusattumisel (piiripealne vererõhk enne pillide kasutamise alustamist, vanus üle 35, ülekaal, suitsetamine, perekondlik eelsoodumus jne) võib see avalduda . Seetõttu kõik naised ,kas kasutavad pille peaksid vähemalt paar korda aastas kontrollima ka oma vererõhku.

Kui pillide kasutamine lõpetada, normaliseerub vererõhk tavaliselt ise, kuid kui perearst pidas vajalikuks Teile kirjutada vastava ravi, tuleb seda kindlasti teha. Võimalik, et mõne aja möödudues tuleb ravi uuesti üle vaadata. Muutused EKG-s on suure tõenäosusega tingitud kõrgest vererõhust , kuid kindlasti tuleks mingi aja pärast ka EKG-d korrata.

Kõrgenenud vererõhuga patsientidel ja neil, kellel on eelsoodumus südame-veresoonkonna haigusteks on lubatud kasutada minipille . Need on pillid, mis sisaldavad ainult gestageeni ja neid võetakse iga päev, ilma vahedeta. Nende pillide puudusteks on, et võivad tekitada tsükliväliseid veritsusi, samuti tuleb neid võtta suhteliselt kindlal kellaajal (kõikumine mitte üle 1 tunni). Kõrvalnähtudena võivad esineda ka rindade pinge ja hellus, nahaprobleemid.

Pöörduge oma naistearsti poole ja leidke ka endale sobiv rasestumisvastane meetod. Kombineeritud pillid (pillid, mis sisaldavad nii östrogeeni kui gestageeni) Teile kindlasti ei sobi.

Tervitades Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Advantani kasutamine


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

rasedus ja testid


tsütoloogile uuring:
erotrotsüüdid -vähe
kokid-vähe
lameepiteel-palju
leukotsüüdid-palju

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni järgne paranemine

Tere. Konisatsioon tehti 16 märts. Paranemine toimus hästi kuni 25 vastu 26 käisin Tartu emos kuna tekkis verejooks.See peatati seal mingi rohuabil marliga.Nüüd 6 aprill pöördusin uuesti valvearsti juurde ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, määrimist võib olla veel ehk paar nädalat. siis võite ka tööle minna. DRKadastik

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi