HPV 18 22.03.13 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Jaanuari lõpus sain teada, et mul oli HPV 18 tüüp. Samuti oli, nagu aru sain, selle poolt põhjustatud bakteriaalne vaginoos ja ureoplasma. Viimased loodetavasti sain korda (pole veel uuesti kontrollis käinud). PAP oli korras (PAP II). Kuid küsimused on mul just HPV kohta. Olen päris palju internetis lugenud selle kohta.

Nimelt nagu aru saan, on tegemist üsna nakkava viirusega ja ka kondoom ei kaitse selle eest alati (ka ma ise ei ole kordagi ilma kondoomita vahekorras olnud, seega on näha, et viirus on tõseti nakkav). Lugesin ka mingi uuringu kohta, et tegelikult saab viirus edasi liikuda ka näiteks kätelt suguelunditele jne.

Esitan 4 küsimust, kuid kindlasti kõige olulisem mu jaoks on Küsimus 1!

Küsimus 1: Kas siis ei tohiks/ei peaks olema vahekorras nii kaua, kuni on kindel, et ei mul ega mu elukaaslasel seda viirust enam pole? Muidugi hetkel ma ei tea, võib-olla mul enam polegi viirust, kuid samas võib see jällegi olla organismis 1-2 aastat või mõnel juhul ka kauem. Minu loogika ütleb, et kui olla vahekorras isegi kondoomiga või isegi nt oraalseksi puhul, siis näiteks kui mu partneril viirust enam pole, saaksin teda uuesti nakatada, siis jälle omakorda saaks tema mind nakatada kui mul peaks organism võitu saama jne. Nagu lõputu ring. Et kas tõesti peaks üksteisest igatpidi eemale hoidma ja mitte seksima, kuni on kindel, et mõlemal seda pole (või pole mul ja olen teinud vaktsiinid, mille mõju samas ei pruugi olla nii hea, kui mul juba viirus üks kord olnud on)? Mina olen selline inimene, et ma ei tahaks samas riskida ka, sest nii nagu lugesin, on tegemist päris halva viirusega, nii et muidugi tahaks selles lahti saada ja et see enam tagasi ei tuleks. Mul pole õrna aimugi kaua ta mul üldse olnud on. Olen üritanud sellest peale kui teada sain, enda immuunsüsteemi tugevana hoida, sest see on ainuke asi, mis teha saan...

Küsimus 2: Kas nt kui käin kontrollis ja selgub et viirust pole. Kas see tähendab et see on igalt poolt mu kehast läind? Või on võimalik ala, et ise ennast uuesti nakatan ala käega vms. Või kui on läinud, siis on täitsa läinud?

Küsimus 3: On teil ehk veel mingeid soovitusi, kuidas praegu olema/elama peaksin, mis tuleks kasuks/ei pidurdaks tervenemist?

Küsimus 4: Kuidas/kas mõjub alkoholi joomine viirusele?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 22-aastane. Täpsustan:
1) papilloomiviirusinfektsioon on viiruslik infektsioon, mis levib sugulisel teel, tüüp 18 on kõrge riski viirus, mis võib põhjustada emaka kaela vähki;
2) bakteriaalne vaginoos on tupe mikrofloora muutus, sageli on BV puhul mitmed plasmad, mida eraldi diagnoosida ei ole vajadust nende kõrge hinna tõttu.
Vastan:
1. Paljud loetud väited on õiged, kuid me ei saa reaalses maailmas suhtlemist ja kontakteerumist lõplikult vältida, küll aga on VÄGA oluline kiiresti end vaktsineerida emaka kaela vähki põhjustavate kõrge riski viiruste ja genitaalkondüloomide viiruste vastu, et vältida nendega nakatumist tulevikus.
2. Kuna olete noor, siis tugev organism peaks teatud ajaga "viirusest jagu saama", seetõttu aidake end: vaktsineerige, ärge suitsetage, kasutage kondoomi, järgige parimaid hügieenireegleid jms.
Meid ümbritsevas maailmas on miljardeid viirusi, miljardeid baktereid, miljardeid seenorganisme, miljardeid algloomakesi jm haigustekitajaid, tuleb toime tulla ja valida parim elustiil.
3. Mitte suitsetada, vaktsineerida, ka partner võiks vaktsineerida, kasutage kondoomi, kui ei soovi rasestuda, järgige intiimhügieeni, kasutage uut sarja Gyntima, valige partnereid, hoidke kehakaal normis, tegelge kehakultuuriga, puhake 8 t ööpäevas, koguge akadeemilisi teadmisi jpm.
4. Alkohol vähendab immuunsust ja viirustega toimetulek halveneb.
Võite tulle meile vaktsineerima, meil on 4-valentse vaktsiini hind vaid 101-105, apteekides 112.22. http://www.raviminfo.ee/apthkiri.php. Saatke oma isikukood minu töömeilile.
G.Litter, naistearst.ee, Piritalt - Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Advantani kasutamine


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

rasedus ja testid


tsütoloogile uuring:
erotrotsüüdid -vähe
kokid-vähe
lameepiteel-palju
leukotsüüdid-palju

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi