HPV 16 ja 31 10.01.13 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere, sooviks teada, millistel juhtudel tehakse kolposkoopiat?!
Või kuidas ma peaksin edasi toimima? Mul diagnoos on HPV tüüp 16 ja 31 on positiivsed. PAP on korras II.
Arst palus tagasi tulla 6 kuu pärast, kuid hinge närib ikka see, kas ei oleks vajalik kolposkoopia või mis nõu Teie annaksite. Soov oleks ikka ennast edasi ravida, või ongi vajalik ootamine?
Ette tänades!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
paljudel naistel, kes on nakatunud HPV kõrge riski tüvega, ei teki emakakaela vähieelseid muutusi e. düsplaasiat, kuna HPV viirus hävitatakse organismi immuunsüsteemi poolt. See toimub tavaliselt 1-2 aasta jooksul. Kui kõrge riskiga HPV jääb püsima, siis on vajalik olla jälgimisl 2 korda aastas, et võimalikult varakult avastada vähieelsed muutused emakakaelal. HPV-ga nakatumisest kuni emakakaela vähi tekkeni läheb keskmiselt 10-15 aastat. PAP analüüs näitabki, kas on HPV-st tekitatud muutusi rakkudes. Kuna PAP on olnud normis ja HPV kõrge risiki viirus on diagnoositud, siis peab PAP kordama 2 korda aastas. Kui tehtud eelnevates analüüsides on olnud PAP ASCUS , PAP LSIL , HSIL või ASC-H, on kolposkoopia vajalik. Kui kõik eelnevad PAP testid on korras olnud (PAP I-II , PAP NILM), piisab järgnevast kontrollist 6 kuu pärast. Kui olete siiski väga murelik, tulge kolposkoopiasse.
Papilloomiviiruse (HPV) vastast ravi pole, on vaid vaktsiin. Emakakaela vähieelsete seisundite (mõõduka ja raske düsplaasia) ravi on kirurgiline: konisatsiooni käigus eemaldatakse düsplastiliste muutustega emakakaela osa.
dr. Katrin Seidelberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

PAP test

Tere,
Nimelt käisin nädal aega tagasi tegemas suguhaiguste teste, võeti ka PAP ja HPV testid. Selgus, et suguhaigusi polnud, emakakaela muutusi ei esinenud, kuid öeldi, et leiti PAP viirus 51. Organism ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 22 aastane naine. Selles vanuses on HPV esinemissagedus kõrge ja üks kõige sagedamini esinevatest HPV tüüpidest ongi HPV 51. Viirusega nakatutakse sugulisel teel ja selles vanuses õnnestub ...

Loe edasi

HPV

2011. aasta kevadel peale vahekorda aeg-ajalt vähene veritsus tupest. Tehtud PAP- test ja muud uuringud, mis olid korras. 2 kuud hiljem tehtud ka HPV proov, mis oli positiivne (HPV 18) proov näitas ka ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV 18 on üks inimese papilloomiviiruse kõrge riski tüüpidest. HPV 16 ja 18 on kõige sagedasemad emakakaela vähi põhjustajad. Kui olete HPV 18-ga nakatunud, ei tähenda see, et haigestute emakakaela ...

Loe edasi

HPV ja vaktsiin

Tere!

Kunagi diagnoositi mul HPV 33, kuid organism sai sellest ise võitu ja kolposkoopia oli korras. Arst soovitas teha HPV-vaktsiini. Samas võttis ka uue HPV- analüüsi ja selgus, et 33 ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
uuringud näitavad , et ligikaudu pooltel sinuvanustel noortel naistel esineb üks või mitu HPV tüüpi. HPV levib sugulisel teel ja peale nakatumist alustab organism võitlust selle viirusega. ...

Loe edasi

HPV

Mul on kõrge riskiga HPV 16 ja 18 olnud juba umbes 2aastat organismis.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi