Rakumuutused emakakaelas 13.12.12 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Käin regulaarselt kontrollis. Septembris 2012 viimati. Võeti nagu ikka rutiinsed proovid. Arst pidi helistama ise 01. oktoober, kui midagi korrast ära. Kõnet ei tulnud ja rahu majas. Kõne tuli siiski, aga alles 01. detsember: "arstide streik, saate isegi aru...aga proov näitas rakumuutusi emakakaelas". Kutsuti kohe uusi ja vingemaid analüüse andma. Täna 13. dets. sain teada, et pole põletikku, viirust ega klamüüdiat. Aga ikka rakumuutused. Jaan 2013 . algul on kolposkoopia. Millest võivad veel muudatused tingitud olla? Kas on võimalus, et see on vähi algstaadium? Või mis asjad veel neid rakumuutusi esile kutsuvad? Kas on põhjust pabistamiseks? Taustinfoks: 2010 nov. oli mul polüübi operatsioon, mis läks hästi ja histoloogiline leid oli korras. Määrati ka pooleks aastaks hormoonravi. Seni olen käinud korralikult kontrollis ja pole olnud ühtegi kaebust ja pole ka hetkel, peale suure mure. Aitäh ette vastuse eest!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
PAP analüüsi tehakse regulaarselt 2 aastase intervalliga, et avastada varakult rakumuutused emakakaelas, mis võivad viia emakakaela vähi tekkeni. PAP analüüsis hinnatakse emakakaela rakke ja kirjeldatakse, kas tegemist on kergete (LSIL), mõõdukate või raskete rakumuutustega (HSIL) või on vaid kahtlus ebatüüpilistele rakkudele (ASCUS). Ilmselt oli analüüsis atüüpilisi rakke ja kahtlus düsplaasiale ehk rakumuutustele, mis omakorda võivad olla seotud papilloomiviirusega (HPV) või põletikuga. Kahtlusel rakumuutusetele tehakse analüüsid ja kolposkoopia, et selgitada, kas tegemist on düsplaasiga (muutusetaga emakakaelas, mis võivad viia emakakaela vähi tekkele) või mitte. Teile tehti testid põletikutekitajatele ja HPV-le. Kuna HPV oli negatiivne, siis tõenäosus, et tegemist on ikkagi emakakaela vähieelse seisundiga, on väga väike. Emakakaela vähieelsed muutused ja emakakaela vähk on seotud kõrge riski papilloomiviiruse ühe või mitme tüvega (HPV). Ilma HPV-ta vähieelsed seisundid ja vähk emakakaelas ei teki. Kolposkoopia uuring võimaldab emakakaela muutusi hinnata ja vajadusel ka koeproov võtta. Kui kolposkoopial on leid normis, korratakse PAP analüüs 6 kuu pärast. Koeproovi võtmise korral saate 2 nädala jooksul vastuse, kas düsplaasiat esineb või mitte.
Parimat soovides,
dr.Katrin Seidelbrg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

PAP testi vastus

Tere!

8 aastat tagasi teostati konisatsioon. Rakumuutused olid siis HSIL.
Siiani kõik PAP testid on korras olnud. Tavaliselt PAP I.
Viimane PAP teostati paar nädalat tagasi ning ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Teil ei ole muretsemiseks mingit pohjust.Viimasel ajal kasutatakse nn.Bethesda klassifikatsiooni ja antakse sonaline muutuste kirjeldus. NILM t'hendab ,et negatiivne intraepiteliaalsete lesioonide ...

Loe edasi

Emakakaela paistetus, põletikuline seisund

Tere,

käisin eile günekoloogi vastuvõtul (eelmine visiit 2012. a kevadel, 4. laps oli 8-kuune, proovid olid korras) ja peale visiiti olin täiesti paanikas. Nüüdseks olen rahunenud pisut, kuid ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Emakakaela põletiku põhjuseks võivad olla erinevad mikroobid ja viirused. Kõige sagedamini on tekitajateks sugulisel teel levivad infektsioonid. Viirustest põhjustab emakakaelas muutusi HPV ...

Loe edasi

Raske düsplaasia

Tere

Sain diagnoosi raske düsplaasia CIN III, HPV 16,51.Kolposkoopial öeldi, et rakumuutused väga suured pole, aga ootan veel biopsia vastust. Tekkis küsimus, kas edaspidine vaktsineerimine ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Raske düsplaasia korral vajalik kaela konisatsioon. Vaktsineerimine oleks kindlasti mõttekas, kuna see hoiab ära teiste HPV tüvede sse nakatumist. Tihedaid põiepõletikke ei saaks seostada emakakaela ...

Loe edasi

Emakakaelas rakumuutused

Tere,

käin igal aastal märtsis naistearsti vastõvõtul ( tavakontrollis). Sell aastal panin aja ühe teise arsti juures. Käisin tegemas PAP-testi, kuna minu sünniaasta on 1974 ja kutsuti neid ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tetre. Kui on muutused väga algelised,te ei pea muretsema kohe üldse. Tuleb jälgida ja teha uuringud mida teile määratakse. Vajajduslel tehakse konisatsioon (emakakaelal). Sageli need muutused ise kaovad ...

Loe edasi

PAP-testi tulemused

Tervist,

Loodan väga, et Teie oskate mind aidata. Olen 25-aastane sünnitamata naine, aborte pole teinud, suguhaigusi pole olnud. Kindel partner juba viimased viis aastat, beebipille pole ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
PAP test hindab emakakaea rakke ja selle alusel saab diagnoosida emakakaela vähieelseid muutusi. PAP test kirjeldab eraldi muutusi emakakaelal nii lame- kui ka silinderepiteelis, samuti kirjeldab ...

Loe edasi

muutused emakakaelal

tere,

asi selline, et umbes nädal tagasi sain teada, et minu emakakaelal on lameepiteeli dusplaasia PAP III A, HSIL, CIN 2, PAP II.
määrati edasi kolposkoopilisele uuringule.
mis ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere, Nele,
kuna Teil on emakakaela PAP analüüsis leitud mõõdukas düsplaasia e. rakukahjustus, siis on kolposkoopial (suurenduse abil) võimalik paremini hinnata selle kahjustuse ulatust ja kolposkoopia ...

Loe edasi

A-tüüpilised rakud

Kas a-tüüpiliste rakkude olemasolu(ei tea veel kus täpselt ja mis määral, kolposkoopiasse minek) emakakaelas võib olla põhjustatud solaariumis käimisest ja kui ei ole siis kas solaarium on lubatud või ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Atüüpilised rakud emakakaelal ei ole tingitud solaariumist. Soovi korral võite solaariumis päevitada, soovitan ainult kasutada kaitsekreeme.
Tervitades Aire Sekavin

Loe edasi

raku muutused

Tere,
pöördun Teie poole järgmise murega. Käisin rasedusega arvele võtmas, võeti proov emakakaelast. tulemuste põhjal diagnoositi PAP II-III (LGSILHPV). Arst ütles, et on toimunud raku muutused ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
LGSIL,HPV tähendab emakakaela rakkude kergeid muutusi , mis on tingitud papilloomi(HPV) viirusest. Viirus pole ravitav, tekkinud rakumuutusi tuleb jälgida, s.t. 2-3 kuu pärast tuleb PAP analüüsi ...

Loe edasi

rakuline muutus

Tere
Mure järgmine, arst ütles et tegemist on rakulise muutusega ja ma peaks käima näitamas ennast iga kolme kuni viie kuu tagant. Kuid kas tegemist on millegi halvaga ja kas see võib olla probleemiks ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Pille! Arvatavasti oli tegemist PAP-prooviga ja leiti emakakaelas rakulised muutused.
Emakakaela rakumuutuste põhjuseks võib olla :
põletik
kemikaalid (näit.ravimid)
...

Loe edasi

Mirena

Kas Mirena võib olla PAP- viiruse leviku ja arengu intensiivistajaks?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kui Pap-analüüsis on leitud HPV viirus, siis pole selle tekitajaks Mirena.
Soovitav on määrata HPV tüüp ja jälgida rakulisi muutusi emakakaelas Pap- analüüsis vastavalt vajadusele 3-6 kuu järel.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi