Papilloomid 13.11.12 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere
Käin korralikult, igal aastal arsti juures. Nii ka käesoleval aastal. Kõik analüüsid korras, k.a. PAP-test. Kuna mul on aga kaasasündinud emakakaelahaavand, siis igaks juhuks saadab arst mind igal aastal ka kolposkoopiasse. Sel aastal käisin seal u 3 nädalat peale günekoloogi külastamist. Kui seal arstil aga toolile istusin, küsis arst kohe, kas ma nende näsadega midagi ka teinud olen... Ma ei saanud paugust midagi aru - jah, mul on juba 5 aastat üks pisike nahanäsa tuhara allküljel, mis nüüd pruunika värvusega (alguses oli nahavärvi) - üks samasugune on mul ka kaelal. Vastasin siis seepeale, et ei ole ja avaldasin oma üllatust, et mitte kordagi pole mu arst minu tähelepanu sellele viidanud. Uurisin siis lisaks, et millega täpselt tegu ja kuidas ma talitama peaksin. Arst ütles seepeale, et tegu papilloomiga ja üks on värskelt sinna samale tuhara allküljele juurde tekkimas, võttis papilloomviirusetesti (kas see on PAP-testist erinev?) ja kirjutas välja Aldara kreemi.
Kuna kreem on kallis, siis ma kohe seda välja ei ostnud, vaid otsustasin oodata analüüside vastuse ära - selgus, et test negatiivne ehk papilloomviirust mul pole. Lootsin seepeale telefoni teises otsas olnud õega veel ka konsulteerida ja lisaks uurida, et minu jaoks asi selgemaks saaks, kuid kuna ta oli niivõrd kidakeelne, siis uuringi Teilt.
Nimelt. Googeldades selgus, et Aldara kreem on äärmiselt kallis ning mõeldud eelkõige kondüloomide lokaalseks raviks genitaalidel. Minul pole aga otseselt genitaalidel ja/või limaskestal mitte midagi ning sain aru, et minu puhul tegu hoopis papilloomidega. Kas ka papilloomide puhul aitab siis Aldara kreem? Lisaks, kas PAP-test polegi papilloomiviiruse test ehk miks pidi kolposkoopia arst selle uuesti võtma? Kui Aldara kreem aitab ka papilloomide puhul, siis kas võin seda panna ka kaelal asuvale näsale?
Suured tänud vastuse eest juba ette!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
papilloomid ehk nahanäsad on väga levinud healoomulised moodustised nahal. Papilloomid ei põhjusta vaevusi ja nad võivad ka iseenesest kaduda. Papillomide puhul on tegemist kosmeetilise probleemiga. Kirjelduse järgi võib arvata, et tegemist on tõesti papilloomidega, mitte aga HPV-st põhjustatud kondüloomidega. Kondüloome põhjustab inimese papilloomiviirus (HPV 6, HPV 11) ja HPV PCR-analüüs näitab, kas tegemist on HPV-st põhjustatud kondüloomidega nahal või mitte. HPV PCR-test näitab, kas HPV esineb ja mis tüüpi HPV-ga on tegemist. HPV test sai tehtud ilmselt seetõttu, et arst kahtlustas kondüloome. PAP test võetakse emakakaelalt ja see näitab, kas on tegemist HPV-st põhjustatud rakumuutustega (düsplaasiaga) emakakaelal või mitte. Kuna antud juhul pole tegemist kondüloomidega, pole Aldara ravi näidustatud. Aldara kreem on efektiivne vaid HPV-st põhjustatud kondüloomide korral. Papilloomide e. nahanäsade kosmeetilisel eesmärgil eemaldamiseks kasutatakse kõige sagedamini krüoteraapiat ehk külmaravi. Kui soovite papillomide eemaldamist, pöördugae nahaarsti poole.
Parimat soovides,
dr.Katrin Seidelberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Eritis rinnast

Tere. Umbes detsembri lõpus või jaanuari alguses hakkas valutama vasak rind, paar nädalat hiljem nägin et rinnanibu kergelt vesine. Nüüdseks tuleb eritist juba rohkem ja mõnel päeval on see selline vesine ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 48-aastane

Oktoobris teostatud mammograafia on kehtiv 2 aastat, rinna ultraheliuuring on esmane uuring alla 40-aastastel, teistel lisauuring, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: