Papilloomid 13.11.12 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere
Käin korralikult, igal aastal arsti juures. Nii ka käesoleval aastal. Kõik analüüsid korras, k.a. PAP-test. Kuna mul on aga kaasasündinud emakakaelahaavand, siis igaks juhuks saadab arst mind igal aastal ka kolposkoopiasse. Sel aastal käisin seal u 3 nädalat peale günekoloogi külastamist. Kui seal arstil aga toolile istusin, küsis arst kohe, kas ma nende näsadega midagi ka teinud olen... Ma ei saanud paugust midagi aru - jah, mul on juba 5 aastat üks pisike nahanäsa tuhara allküljel, mis nüüd pruunika värvusega (alguses oli nahavärvi) - üks samasugune on mul ka kaelal. Vastasin siis seepeale, et ei ole ja avaldasin oma üllatust, et mitte kordagi pole mu arst minu tähelepanu sellele viidanud. Uurisin siis lisaks, et millega täpselt tegu ja kuidas ma talitama peaksin. Arst ütles seepeale, et tegu papilloomiga ja üks on värskelt sinna samale tuhara allküljele juurde tekkimas, võttis papilloomviirusetesti (kas see on PAP-testist erinev?) ja kirjutas välja Aldara kreemi.
Kuna kreem on kallis, siis ma kohe seda välja ei ostnud, vaid otsustasin oodata analüüside vastuse ära - selgus, et test negatiivne ehk papilloomviirust mul pole. Lootsin seepeale telefoni teises otsas olnud õega veel ka konsulteerida ja lisaks uurida, et minu jaoks asi selgemaks saaks, kuid kuna ta oli niivõrd kidakeelne, siis uuringi Teilt.
Nimelt. Googeldades selgus, et Aldara kreem on äärmiselt kallis ning mõeldud eelkõige kondüloomide lokaalseks raviks genitaalidel. Minul pole aga otseselt genitaalidel ja/või limaskestal mitte midagi ning sain aru, et minu puhul tegu hoopis papilloomidega. Kas ka papilloomide puhul aitab siis Aldara kreem? Lisaks, kas PAP-test polegi papilloomiviiruse test ehk miks pidi kolposkoopia arst selle uuesti võtma? Kui Aldara kreem aitab ka papilloomide puhul, siis kas võin seda panna ka kaelal asuvale näsale?
Suured tänud vastuse eest juba ette!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
papilloomid ehk nahanäsad on väga levinud healoomulised moodustised nahal. Papilloomid ei põhjusta vaevusi ja nad võivad ka iseenesest kaduda. Papillomide puhul on tegemist kosmeetilise probleemiga. Kirjelduse järgi võib arvata, et tegemist on tõesti papilloomidega, mitte aga HPV-st põhjustatud kondüloomidega. Kondüloome põhjustab inimese papilloomiviirus (HPV 6, HPV 11) ja HPV PCR-analüüs näitab, kas tegemist on HPV-st põhjustatud kondüloomidega nahal või mitte. HPV PCR-test näitab, kas HPV esineb ja mis tüüpi HPV-ga on tegemist. HPV test sai tehtud ilmselt seetõttu, et arst kahtlustas kondüloome. PAP test võetakse emakakaelalt ja see näitab, kas on tegemist HPV-st põhjustatud rakumuutustega (düsplaasiaga) emakakaelal või mitte. Kuna antud juhul pole tegemist kondüloomidega, pole Aldara ravi näidustatud. Aldara kreem on efektiivne vaid HPV-st põhjustatud kondüloomide korral. Papilloomide e. nahanäsade kosmeetilisel eesmärgil eemaldamiseks kasutatakse kõige sagedamini krüoteraapiat ehk külmaravi. Kui soovite papillomide eemaldamist, pöördugae nahaarsti poole.
Parimat soovides,
dr.Katrin Seidelberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pikk menstruatsiooni tsükkel


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

uroinfektsioonid


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Emaka müoom


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Emakakaelavähi sõeluuring

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 40-aastane

Järgmised PAP sõeluurungud ...

Loe edasi

Konisatsioon


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane


Loe edasi

II faasi puudulikkus

Tere! Probleem sai alguse aasta tagasi, kui mul tekkis tsüklihäire ja päevad jäid üks hetk tulemat. Raviks sain Gepretixi ja 2 tsükli läbimisel tundus, et asi sai korda.
Samas oli ka beebiplaan. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, analüüside põhjal saan öelda, et tegemist tsükli II faasi puudulikkusega. (Progesterooni väärtus madal.) ja ravi Gepretixiga on igati näidustatud. Seda ravi peab tegema vähemalt 6 kuud, alla selle ...

Loe edasi

Reis rasedana Keeniasse

Tere,

Kuu aja pärast on plaan lennata Keeniasse. Reisi kahjuks ära jätta ei saa, kuid avastasin ootamatult, et olen rase. Ilmselt ca 4 nädal.
Kuna see on pigem riskipiirkond, siis olen ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Enne eksootilisse piirkonda reisides tuleb alati konsulteerida reisimeditsiini kabinetis ja teha kõik vajalikud vaktsineerimised ( Keeniasse reisides kollapalaviku, A-hepatiidi ja poliomüeliidi ...

Loe edasi

Määrimine enne pillilehe lõppu

Tere!
Olen kasutanud madala hormoonisisaldusega pille ligi aasta, kuid viimastel kuudel on alanud umbes nädal aega enne pillilehe lõppu määrimine, mis muutub iga päevaga suuremaks ning pillilehega ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Pillide üheks võimalikuks kõrvalmõjuks on vähene veritsus v. määrimine nende kasutamise ajal. Kõige sagedamini esineb ebakorrapärast veritsust pillidega alustades esimese kolme kuu jooksul, ...

Loe edasi

Opereerida või oodata?

Tere!
Oli oper.2014.a lõpus emakas koos kaela ja munajuhadega (põhjuseks müoomid ja verejooksud, tekkinud aneemia). Peale seda kõik OK, veri taastus ruttu, nüüd Hgb 150 ja raud korras. Viis kuud ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. kui teil vedelikukogum?/ tsüst? muret ei valmista, siis võib ju jälgida. MRT(väikesest vaagnast) uuring tegelikult eristab kas tsüst või on midagi muud. Kui tsüst, siis kuni 5cm suurust võib jälgida, ...

Loe edasi

Veritsus menopausis

Tere!

Olen juba 2 aastat menopausis.Tekkis kerge sügelus ja kipitus,mis vaevas just öösiti.
Panin ööseks piimhappe küünla ja hommikul kerge veritsus peale pissimist.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 50-aastane

Iga veritsus postmenopausis vajab tähelepanu ja uuringuid emaka limaskesta e endomeetriumi vähi välistamiseks. Kui pahaloomulisus ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi