Müoom, kõhuvalud, rasestumine 31.05.12 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Pöördusin kõhuvalude pärast günekoloogile. Ultraheliuuringul avastati subseroosne müoomisõlm emakal, rohkem emakakaela pool, mõõtudega 2,4x2,2cm. Muid analüüse ei tehtud. Et mul on aastaid olnud väga rasked ja vererohked menstruatsioonid, kirjutas arst antibeebipille Lindynette 20. Olen neid poolteist nädalat võtnud, aga kõrvalnähtude pärast (peavalud, iiveldus, unehäired, meeleoluhäired nagu ärevus ja äng, südame kloppimine, limaskestade kuivus) lõpetan nende võtmise. Ka eelmised pillid on tekitanud kõrvaltoimeid, seetõttu võtsingi neid viimati 10a tagasi ja siiani olin neist keeldunud. Ega ma täpselt tea, mis pillide võtmise katkestamisel juhtub, tablettide infolehel seda kirjas ei ole. Täna on neljapäev, arst võtab uuesti vastu esmaspäeval, seega enne ma talle helistada ei saa.
Küsida tahtsin aga müoomi kohta. Arst mingit ravi ei määranud ja ei öelnud ka, mis siis edasi saab. Varasemast käin hematoloogi (günekoloog suunas 2a tagasi vererohkete menstruatsioonide pärast) ja tema küsis, kas eemaldatakse ainult müoom või võetakse terve emakas. Olen 32 aastat vana, sünnitanud ei ole, praegu ei ole mul pereloomiseks sobivat partnerit ja just alustasin uues töökohas. Seega viivitamatult rasestuda ei ole ka parima tahtmise juures võimalik. Tulevikuplaanidesse aga pereloomine kindlasti kuulub. Seetõttu oli hematoloogi küsimus tõsiselt šokeeriv ja müoomi prognoos on minu jaoks äärmiselt oluline. Uuesti vastuvõtule kutsus günekoloog alles aasta pärast. Kõhuvalud on mul pidevalt, kas need on siis müoomist ja nendega midagi teha ei ole võimalik? Võtan valuvaigisteid menstruatsiooni ajal, ka vahepealsel ajal nende võtmine tähendaks siis peaaegu kogu aeg tablettide võtmist.
Günekoloog on alati väga kena olnud, aga harva midagi selgitanud. Äkki oleks mul mõistlik mõne teise günekoloogi poole pöörduda, et rohkem selgust saada? Pidevates kõhuvaludes ei saa ju elada ja kui aasta pärast selgub, et emaks saada ei ole enam võimalik, oleksin ääretult õnnetu.

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere. Kõigepealt müoomist. Nii väike sõlm küll valu ei põhjusta ja opereerima seda ka ei pea, vajab kord aastas jälgimist. Kui hakkab suurenema siis otsustada mida teha. Kuna teil on valud ja vererohked mensesed, siis tõesti pillid oleksid sel puhul head,. Kuna te neid ei talu, siis võtke valuvaigisteid. Soovitaks ikkagi teha laparoskooia et täpsustada diagnoos. Valude põhjuseks võib olla endometrioos(vt internetist). Seda saab diagnnoosida ainult laparoskoopiliselt. Sel juhul võimalik kolded eemaldada ja on olemas ka ravi. Dr Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi