HPV vaktsiin konisatsiooni järel 24.05.12 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere. Olen 38-aastane naine. Olen juba aastaid käinud kord aastas günekoloogilisel kontrollil, alati on võetud PAP-proov, mis siiani on korras olnud. 2011. a novembris võetud proov näitas aga kergeid rakumuutusi, seega kutsuti poole aasta pärast uuesti kontrolli. Nüüd käisin mai algul uuesti PAP-proovi andmas, mis näitas, et muutused on endiselt alles. Tehti kolposkoopia ja võeti biopsia: vastuseks oli, et rakumuutused on juba rasked. Samuti näitas analüüs, et HPV on positiivne. Paar päeva tagasi käisin konisatsioonil.

Minu küsimus puudutab HPV vaktsiini. Günekoloog soovitas vaktsineerida, väidetavalt olevat vaktsiinil positiivne efekt ka nende puhul, kel HPV juba olemas. Kas ja kuidas oleks võimalik sest viirusest vabaneda? Nagu ma aru sain, ei ole see viirus veres, vaid paikneb kudedes lokaalselt, seega loogiliselt võttes peaks olema võimalus, et konisatsiooniga eemaldati viirusega koed ja seega sain ehk viirusest vabaks. Kas oleks mõistlik vaktsineerimisega oodata, kuni 3 kuu pärast konisatsioonijärgsesse kontrolli lähen ja uued analüüsid annan? Pean silmas seda, et kui uued analüüsid näitavad, et viirust enam ei ole, siis oleks ju eriti hea mõte vaktsineerida. Aga kui viirus on endiselt alles, siis ehk tuleb teha uus konisatsioon ning vaktsineerimisel pole vist enne mõtet, kui viirusega koht on eemaldatud? Mul on üks kindel seksuaalpartner ja kui järgmiste analüüsideni seksist hoiduda ning seejärel minu negatiivse HPV puhul meid mõlemaid vaktsineerida, siis on ju lootust, et saan viirusest vabaks. Palun soovitage, kas oleks mõistlik vaktsiiniga järgmiste analüüsitulemusteni oodata.

Ette tänades
E.

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
tänan vajaliku küsimuse eest. Samasugune küsimus tekib väga paljudel naistel peale konisatsiooni.
Emakakaela konisatsiooni järgselt on 80% tõenäosus, et HPV ja sellest tingitud emakakaela vähieelne seisund ehk düsplaasia on likvideeritud. Harva võib konisatsiooni järgselt viirus (HPV) püsima jääda ja põhjustada aastate möödudes taas rakumuutusi. Korduv konisatsioon on vajalik juhul, kui tekib emakakela raske või mõõdukas düsplaasia (CIN2-3).
Peale konisatsiooni on vajalik olla jälgimisel 2 korda aastas. 4-6 kuud peale konisatsiooni on soovitav teha HPV PCR test, et selgitada välja, kas HPV on negatiivne või mitte. Vaktsineerimist HPV vastu on vajalik teha kohe peale konisatsiooni, mingit põhjust pole viivitada. Esimesed 2 vaktsineerimist annavad juba piisava kaitse HPV vastu, 3.vaktsiin tehakse 6 kuud peale esimest süsti. Vaktsineerimine on ainuke võimalus kaitsta end põhiliste HPV tüvede vastu, mis võivad viia emakakaela vähi tekkeni. Isegi juhul, kui konisatsiooni järgselt peaks HPV osutuma positiivseks , on vaktsineerimine vajalik. Juba olemasoleva suguteede HPV-ga võitleb organismi immuunsüsteem. Vaktsiin aga annab kaitse uuesti HPV-ga nakatumise eest.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

PAP testi muutused...

Tere,soovin lihtsalt teise arsti arvamust...Nimelt,kõik algas al.2015a.kui pap testis olid muutused(varasemalt kõik täiesti korras olnud) ja HPV 18...See oli aeg kus genitaalherpess käis mul väga tihedalt ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 50 aastane naine ja diagnoositud on HPV 18 ning viimase aasta jooksul pole PAP analüüs olnud korras. Muutusi PAP analüüsis põhjustab HPV 18, mitte herpes- viirus ( HSV) . See, et herpes ...

Loe edasi

Konisatsiooni tulemus

Tere.

Tahan Teie arvamust - kas lähtuvalt kokkuvõttest on ikkagi vaja korrata konisatsiooni, lõikepiirid ei ole ju puhtad? minu raviarsti aravamusel kõik on ära lõigatud ja kõik on puhas, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 34-aastane

Probleem on tõsine ja vajab tähelepanu. Kahjuks ei selgu, kumb uuring on enne tehtud: ASCUS on kõige leebemate muutustega vastus, ...

Loe edasi

Emakakaelavähi vaktsiin

Tere.
PAP-testi tulemusena määras arst kolposkoopiale mineku (CIN3). Kolposkoopias otsustas, et on vajalik kindlasti konisatsioon (kolposkoopia vastuseid ei hakanud ära ootama, nähtavasti on asi ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Emakakaela rasket düsplaasiat ( CIN3) põhjustab kõrge riski HPV, mille tüvedest on HPV 16 ja 18 kõige sagedasemad (70%). Soovitan alati peale konisatsiooni teha HPV vaktsiin. Juba vahetult ...

Loe edasi

HPV 16 ja 31

Tere, sooviks teada, millistel juhtudel tehakse kolposkoopiat?!
Või kuidas ma peaksin edasi toimima? Mul diagnoos on HPV tüüp 16 ja 31 on positiivsed. PAP on korras II.
Arst palus tagasi tulla ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
paljudel naistel, kes on nakatunud HPV kõrge riski tüvega, ei teki emakakaela vähieelseid muutusi e. düsplaasiat, kuna HPV viirus hävitatakse organismi immuunsüsteemi poolt. See toimub tavaliselt ...

Loe edasi

Vaktsineerimine HPV viiruse vastu

Tere
Kui mõttekas on vaktsineerida HPV (tüved 16, 18) vastu? Noortekeskuse kodulehel on info, et tõenäoliselt vaktsiini toime ainult 5 aastat? Tundub, et väga uus teema. Olen 22-aastane. Kas peaksin ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija! Vaktsineerimine genitaalkondüloome ja emaka kaela vähki põhjustavate kõrge riski viiruste vastu on soovitav kõigile. See on kaasja teadusliku meditsiini tippsaavutusi. Ideaalne oleks ...

Loe edasi

Konisatsioon

Tere!

Mul diagnoositi mõõdukas emakakaela düsplaasia. Kolposkoopia näidustus:LSIL;HPV 51,59 pos. ning 28.09 teostati konisatsioon. Saan aru, et konisatsiooni käigus eemaldatud tükk saadetakse ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
konisatsiooni käigus eemaldatud emakakaela osa koeproovi vastus näitab keskmise raskusega e. mõõdukat düsplaasiat. (CIN 2). Tegemist on healoomuliste muutustega, vähirakke ei ole. Emakakaela ...

Loe edasi

Konisatsioon ja vaktsineerimine

Tere.

Mul olid emakakaela rakumuudatused, põhjustajaks hpv 16 ja eelmisel kuul tehti konisatsioon. Nüüd küsib mult arst, millal tulen hpv vastu vaktsineerima. Tegemist on tähtsa otsusega ja ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV 16 on kõige sagedasem emakakaela vähi põhjustaja. 70% kõikidest emakakaela vähkidest on põhjustatud HPV 16 poolt. Peale emakakaela konisatsiooni võib aastate pärast probleem korduda, kuna ...

Loe edasi

HPV ja vaktsiin

Tere!

Kunagi diagnoositi mul HPV 33, kuid organism sai sellest ise võitu ja kolposkoopia oli korras. Arst soovitas teha HPV-vaktsiini. Samas võttis ka uue HPV- analüüsi ja selgus, et 33 ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
uuringud näitavad , et ligikaudu pooltel sinuvanustel noortel naistel esineb üks või mitu HPV tüüpi. HPV levib sugulisel teel ja peale nakatumist alustab organism võitlust selle viirusega. ...

Loe edasi

hpv

Tere,

2004 aastal tehti emakakaela konisatsioon, peale seda olen käinud proove andmas iga 6 kuu tagant, siiamaani on arsti sõnul proovid olnud täiesti rahuldavad. Nüüd on proovide andmise ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetd Küsija!
Unustasite kirjutada oma vanuse.
Uuringute sagedus sõltub sellest kui vana te olete, millline oli patoloogilise PAP testi tulemus enne konisatsiooni ja milline HPV tüüp teil ...

Loe edasi

hpv 16 ja sünnitamine

Tere!
2000.a avastati mul hpv 16 ja 2002.a. tehti konisatsioon. Pärast seda olen 2x aastas korralikult kontrollis käinud ja väidetavalt on kõik proovid siiani korras. Väikesed muutused on endiselt ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV 16 on kõrge riski viirus ja muutuste tõttu emakakaelas on Teile ravi tehtud. Konisatsiooni järgselt on tõenäosus viiruse taasesinemiseks 20%. Kuna analüüsid on olnud korras, siis on väga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi