PAPtesti vastused 18.04.12 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

käisin sünnitusjärgses kontrollis ning ühtlasi võeti ka PAP-test. Sain kõne ämmaemandalt, et oleks vaja kolposkoopiline uuring teha. Ütles, et muretsemiseks pole põhjust, kuid siiski oleks vaja edasi uurida.
Günekotsütoloogiline uuring
Alluuringud:
1. T8X310 emakakel/cervix/tsütoloogia/
Leukotsüüdid x Kepid xx Vähesed atüpismiga lameepiteeli rakud PAP ASC-US/lameepideelis/
2. T8X320 emakakaelakanal/endocervix/tsütoloogia/
Silinderepiteeli rakud. PAP NILM

Mida need vastused tähendavad? Ja millest sellised muutused tekkinud on?
Sünnitasin 2,5 kuud tagasi ning raseduse ajal tehtud PAP-test oli korras (ka varasemad PAP-testid on korras olnud). Elan mehega koos ning seksuaalpartnereid vahetanud ei ole, ei suitseta.
Kas vaktsineerida on mõtet või olen juba hiljaks jäänud? Kui kiiresti selliste tulemustega võiks järgmise lapse peale mõtlema hakata?

Tänan vastuse eest,
A.

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
emakakaela PAP analüüs hindab muutusi emakakaela epiteelirakkudes. ASCUS on lühend inglise keelsest väljendist "Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance" , mis tähendab, et tegemist on kindlaks määramata tähendusega lamerakulise atüüpiaga (rakumuutusega). Lihtsustatult öeldes tähendab selline analüüsi vastus, et vajalik on uurida, mis tüüpi muutustega emakakaelas on tegemist. ASCUS tähendab, et üksikud ebatüüpilised rakud on, kuid rakumuutuste iseloomu pole võimalik täpsustada. ASCUS on sageli seotud põletikuga emakakaelas ja tupes, samuti võib ASCUS olla esimene märk rakumuutustest, mis on põhjustatud HPV-st. ASCUS korral on soovitav teha analüüs HPV -le ( HPV PCR). Kui HPV test on negatiivne, toimub edasine tavapärane jälgimine kord aastas. Kui ASCUS-e põhjuseks on HPV kõrge riski tüvi, peab jääma jälgimisele 2 korda aastas. Kolposkoopia ASCUS-e ja teiste patoloogiliste PAP testide korral on vajalik, kuna see võimaldab hinnata HPV-ga seotud muutusi emakakaelas. Kui kolposkoopial on näha HPV-ga seotud muutused emakakaelas, on vajalik biopsia, mis täpsustab koeproovis muutuste iseloomu. Kuna Teil on regulaarselt tehtud PAP analüüsid olnud korras, pole suure tõenäosusega ASCUS seotud HPV-st tingitud emakakaela vähieelsete muutustega ja muretsemiseks pole põhjust. Mis puutub HPV vastu vaktsineerimisse, siis võib seda teha ka 35-aastasena- vaktsiini efektiivsus on tõestatud 9-55 a hulgas. Kui kolposkoopia on tehtud, rääkige vaktsineerimise soovist ja järgmise raseduse planeerimisest oma arstiga.
Parimate soovidega,
dr.Katrin Seeme

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Emakakaela rakumuutused, HPV ja rasedus

Mul on juba pikka aega olnud emakakaelal rakumuutused (ASCUS, CIN I-II) ja samuti on leitud kaks keskmise riskiga HPV tüve. Olen olnud mitu aastat jälgimisel ja pidanud tegema iga poole aasta tagant kolposkoopia ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Rasedaid ei vaktsineerita HPV viiruste vastu ega teostata ka konisatsioone. Nii, et jääte jälgimisele kuni raseduse lõpuni, siis ...

Loe edasi

Munasarja tsüst

Tere!
Günekoloogi vastuvõtul avastati paremas munasarjas paksuseinaline tsüst 5 x 4 cm vaba vedelik 8mm. Analüüsides CA 125 ja HE4 tõusu ei ole. Peale analüüside võtmist paar päeva hiljem algas verejooks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 52-aastane

Tsüst ehk vedelik munasarjas ehk munasarja (healoomuline)kasvaja on leitud munasarjast ja see lähtub munasarja koest. Tsüsti ...

Loe edasi

Kõrge FSH, normaalne LH

Nägin siin otsinguga üht teemat, kus kommenteerisite, et kõrge LH suhe FSH-sse viitab PCOS-ile. Minul on olukord vastupidine. FSH tsükli 4.päeval mõõdeti 15,5. Samas LH oli normaalne (7,8). Olen kodutestidega ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
FSH on folliikuleid stimuleeriv hormoon, tänu FSH-le folliiklid munasarjas kasvavad ja nendes olevad munarakud hakkavad küpsema. LH ( luteiniseeriv hormoon hormoon) mõjul toimub folliiklite ...

Loe edasi

beebipillid ja depressioon

Hakkasin Jeanine pille võtma märtsis (esimest korda elus). Algselt oli kõrvaltoime vaid iiveldus, arsti sõnul pidavat see kaduma kahe esimese kuuga. Kolm nädalat oli väga tugev, siis taandus ja nüüd tuleb ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Lõpetage palun praegu nende pillide tarvitamine,kui võimalik siis tehke kaks kuud vahet. Sellel ajal hoiduge rasestumisest mehhaanilisel teel . Ka teistel noortel naistel on sageli pillide tarvitamise ...

Loe edasi

Päevade edasi lükkamine

Tere,

Mure ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Pikk menstruatsiooni tsükkel


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

uroinfektsioonid


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Emaka müoom


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Emakakaelavähi sõeluuring

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 40-aastane

Järgmised PAP sõeluurungud ...

Loe edasi

Konisatsioon


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi