HPV 20.01.12 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

2011. aasta kevadel peale vahekorda aeg-ajalt vähene veritsus tupest. Tehtud PAP- test ja muud uuringud, mis olid korras. 2 kuud hiljem tehtud ka HPV proov, mis oli positiivne (HPV 18) proov näitas ka kroonilist emakakaelapõletikku. Kuidas on see võimalik, et PAP test ei näidanud midagi kahtlast? Kas HPV 18 viirusest areneb igal juhul välja vähk? Soovin veel saada lapsi. Kas seda viirust kandes oleks see üldse mõeldav? Kas peaksin tarvitama mingeid rohte, et vähi riski vähendada?

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
HPV 18 on üks inimese papilloomiviiruse kõrge riski tüüpidest. HPV 16 ja 18 on kõige sagedasemad emakakaela vähi põhjustajad. Kui olete HPV 18-ga nakatunud, ei tähenda see, et haigestute emakakaela vähki. Peale kõrge riski viirusega nakatumist on tänu organismi immuunsüsteemile suure tõenäosusega võimalik sellest viirusest jagu saada. Juhul, kui immuunsüsteem viirusega toime ei tule, kahjustab viirus emakakaela rakke, tekivad vähieelsed muutused ja võib areneda ka emakakaela vähk. HPV-ga nakatumisest emakakaela vähi tekkeni läheb keskmiselt 10-15 aastat. Et võimalikult vara avastada vähieelseid muutusi ( düsplaasiat), on vajalik jälgimine 2 korda aastas (PAP, kolposkoopia). Mingeid ravimeid, mis viirust mõjutaks, ei ole. On vaktsiin, mis annab kaitse viirustega (HPV 16 ja HPV 18 ) nakatumise eest.
Antud juhul, kui teil on olnud vahekorra järgseid veritsusi ja diagnoositud HPV 18, on vajalik kolposkoopia (biopsia). Kui kolposkoopia ja PAP on korras, peate jääma jälgimisele 2 korda aastas. HPV kandlus ei mõjuta rasedust ega sünnitust.
Loe ka: www.emakas.ee
Parimate soovidega,
dr.Katrin Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi