Müoomi kasvu mõjutavad tegurid 16.09.11 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

5 kuud tagasi eemaldati polüüp või müoom (uuringu vastuses pole kirjas kumb), emaka seest ning osa paksenenenud emaka limaskesta.
Kuu aja pärastoli emakas ikka väga paks. 5 kuud hilejm ilus õhuke.... aga ultrahelis avastati uus müoom 3,5 cm emaka välisseinal.

Hetekel olen järjekorras uuringutel, kuna on alakõhu ja selja valu, iiveldus , puhitus, raskustunne kõhus, gaasid ja nõrkus.

Arst üteb, et müoom vaevuseid põhjustada ei saa, medikamentoorselt sellega midagi teha ei saa ja lõikame ainult juhul, kui muud põhjused on välistatud.

Kuna mu päevad on endiselt vererohked ja vaja oli mingit rasestumisvastast vahendit, siis kirjutati Nuvaring. Arst ütles, et on 1 oht, so trombioht, seegi vaid eelsoodumuse korral..

Siit mu küsimused:
Loen ma , et müoomi võib kasvatada östrogeen. Aga Nuvaring ju tõstab östrogeeni taset? Kas siis ei ole ohtu, et see paneb ka müoomi kasvama?
Kuidas lõigatakse müoomi emaka välisküljelt? Kas see on lahtine lõikus?
Teie arvamus, kas nimetatud vaevused ei saa olla kindalsti müoomist?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 46-aastane. Teie kahtlused on õiged: meditsiinis on sageli nii, et tuleb valida mitme halva variandi vahel ja valida neist parim. Milline on hemoglobiini väärtus peale menstruatsiooni juhul, kui te ei suitseta? Kui suitsetate, siis on vajalik lisaks aneemiamarkeri - ferritiini uuring.
Kui teil on aneemia ehk kehvveresus, siis oleks arukas emaka müoom koos emaka kehaga eemaldada. Olen nõus, 46-aastaselt ei ole vajalik NuvaRing mitmetel põhjustel. Kui oli tegemist hüperplaasiaga (emaka limaskesta paksenemisega) või endomeetriumi polüpoosiga (emaka limaskesta polüüpidega), siis on võimalik ka paigaldada ESS - emaka sisene süsteem: küll aga on see väga kulukas ja valulik ambulatoorne operatsioon. Ka tsükliline tablettravi on võimalik.
Soovitan broneerida aja vastuvõtule: perearstilt kaasa viimase kliinilise vereanalüüsi koopia, kui see on teostatud sel aasta. Kui suitsetate, siis ka ferritiin. Ise saab analüüse teha www.laborid.ee.
Kaasajal saab teatud haiglates eemaldada nii emakakeha (amputatsioon), kui ka kogu emakat koos emaka kaelaga (eksstirpatsioon ehk hüsterektoomia) laparoskoopiliselt.
45-aastaselt pidi olema PAP testi sõleuuring, võtke koopia kaasa otsuse tegemiseks, millist lõikust valida.
G.Litter, www.naistearst.ee, Piritalt-Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Müoom ja Nuvaring

Tere,

Kas Nuvaringi kasutamine võib mõjutada müoomi kasvu (1,6x1,6 cm), st suurendada? Müoom avastati korralisel hooldusel, kuu tagasi ultraheli uuringuga, PAP oli korras ning põletiku näitajad ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Nuvaring ei mõjuta müoomi kasvu. Kui sõlm hakkab kasvama, siis see võib hakata suurenema ka ilma plaastrita. Kuna sõlm on tõesti väga väike, siis arvestades teie vanust , peate seda küll jälgima ...

Loe edasi

Emaka müoom

Käisin naistearstil ja mul avastati emaka peal 2cm suurune müoom. Aasta tagasi käisin ultrahelis ja siis seda veel ei olnud. Sünnitanud pole. Arst arvas, et peaksin üritama kiirelt rasestuda, kuni see ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! ilmselt on Teil subseroosne müoomisõlm,mis kummub serooskesta alla.Selline müoom takistab harva rasestumist ja rasedus kulgeb tavaliselt häireteta.Teil on nii väike müoomisõlm,et seda tõenäoliselt ...

Loe edasi

Müoom

Paar aastat tagasi diagnoositi emaka müoom, mis viimasel aastal oli kasvanud ja praegu juba 4 cm suurune. Pidevalt valutab alakõht. Aasta tagasi arst soovitas panna Mirenat, rääkis et see võib olla peatub ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Teie kirjast jäi arusaamatuks,kas Teil on praegu Mirena emakas või ei ole.Kui Mirena on emakas,siis võiks küll veel oodata.Valu on müoomi puhul suhteliselt harv sümptoomSuur müoom võib vaagnapiirkonnas ...

Loe edasi

Müoom ja Mirena

Tere!
Alustan siis sellest,et olen 43 aastane ja 30.05.2007 paigaldati mulle seoses rohke vereerituse tõttu Mirena spiraal.Oktoober 2007 aga avastati mul müoom (2,2cm),mis eemaldati 06.11.2007(hüsteroskoopia),operatsiooni ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Helen!
Tegemist on emaka müoomiga ja seetõttu vererohkete menstruatsioonidega. Arvan, et Teil eemaldati vaid müoomi sõlm hüsteroskoopiliselt.
Emaka sisene süsteem Mirena on hea vahend ...

Loe edasi

müoom

Ma olen 36 aastane, kolme poja ema. Mul avastati müoom 2cm. Arst kes tegi ultraheli, soovitas spiraali mis pidi müoomi kasvu peatama. Raviarst ei rääkinud minuga, õde ütles,et see on nii väike.
Kas ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Müoomisõlm ei peaks tekitama Teile pidevat iiveldustunnet. 2 cm suurune müoomisõlm on tõepoolest väikene sõlm. Kliinik sõltub aga sellest , kus see sõlm asub. Kui sõlm kasvab emakast väljapoole, ...

Loe edasi

Kasvaja emakas

Uus arst lasi teha ultrheliuuringud. Leiti 2 kasvajat ja 1 tsüst, suurim läbimõõduga 4,9 cm. Ei oska öelda, kui kaua need moodustised on mul juba olnud. Valu nad ei tee. Kas, kus ja millal peaksin laskma ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kirjelduse järgi võiks Teil tegemist olla müoomisõlmedega ja tsüst on ilmselt munasarjas. müoomisõlm on,tihke ja hästi piirdunud.Mõnikord on aga müoomisõlmedes degeneratiivsed muutused ja kollageenkude ...

Loe edasi

Müoom

Tere. Olen 24 a ja olen juba 5 aastat kasutanud rasesestumisvastaseid tablette

Cilest. Arstlikkus kontrollis avastati mul müoom. Seetõttu tunnen huvi, kas

tohin Cilesti tablette ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere!

Soovitaksin teil tulla müoomi suhtes konsultatsioonile. Kui teil on tehtud emakast ka ultraheli uuring, siis oleks hea kui te selle ka kaasa võtate. Otsuse tegemise juures on tähtis ka ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi