Hormoonid 30.08.11 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere, Maie!

Alustan algusest. Menstruatsioon mul algas, kui olin juba 16 ja oli ebaregulaarne (võisid 2-3 kuud pausid olla ja ka pool aastat). Kui pöördusin naistearsti poole, olin 18-19. Kontrolliti hormoone, naishormoone oli alla normi ja meeshormoone üle. Kirjutati välja Diana pillid. Neid ma võtsin umbes paar aastat ja hiljem Yarinat, juba 5 aastat olen kasutanud. Vahepeal proovisin umbes 4 aastat tagasi maha jätta, aga menstruatsiooni kaua ei tulnud. Naistearsti juures käin iga kuue kuu tagant, olen alati küsinud, mida saab teha, kas on looduslikud vahendid, äkki saab midagi muut teha... Mulle vastati, et võtke Yarinat edasi. Sünnitusi, rasedusi, aborte, suguhaigusi pole mul kunagi olnud.
Poolteist aasta tagasi mul hakkas iseenesest langema kaal. Dieete pole pidanud. Kaalusin 59 kg, vahepeal oli 52 kg, hakkasin rohkem sööma ja sain tasemele 55 kg. Sellega kaasnesid probleemid juustega, juba 8-9 kuud langevad välja... Olen võtnud igasuguseid vitamiine jne.
Suvel pöördusin perearsti poole. Tegin vereproovid, kõik normis (kilpnääre ka kõik korras).
Siis läksin naistearsti juurde. Rääkisin oma murest. Naisearst pakus vahetada Yarinad Dufastoni vastu. Palusin kontrollida hormoone, naishormoonid alla normi:
1-analüüs, 6 päev al. viimase menstruatsiooni algusest
S-TSH (türeotropiin) - 1,070 U/ml (norm 0,350-4,940)
S-fT4 (vaba türoksiin) - 14,5 proml/l (norm 9,00-19,00)
S-Prog (progesteroon) - 0,8 nmol/l
S-FSH (folliikuleid stimuleeriv hormoon) - 3,8 U/l (norm 1,11-21,63)
S-E2 (östradiool) - 88 pmol/l (norm 128-1567)
S-Testo (testosteroon) - 2,1 nmol (norm 0,3-3,78)
2-analüüs, tsükli 20-päeval:
S-Prog (progesteroon) - 0,8 nmol/l

Peale Dufastoni võtmist menstruatsiion tuli hilinemisega 38-tsükli päeval. Kaelal, seljal, rinna piirkonnas ja näol tekkisid kohe vistrikud, mõned päris suured ja valulikud.

Mis ravi soovitaksite Teie? Kas peaks olema östrogeeni hormoonasendusravi? See mure mul on terve elu, et naishormoonid alla normi. Ja see, et olen võtnud Dianat ja Yarinat 7-8 aastat ei aidanud. Ainult et nende võtmise ajal oli tsükkel regulaarne ja näonahk puhas. Nüüd kaal langes, juustega tõsine probleem. Ei oska edasi midagi teha. Ise lugesin, et soja tooted on head, lisaks võtan juba nädal aega kuningakepi õli kapsleid. Kas mul on väga madal naishormoonide tase ja see vajab hormoonasendusravi?

Ette tänades vastuse eest!

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere! Õnneks olete piisavalt noor ja seega on ka aega m.tsüklit reguleerida,Need 7-8 aastat olete saanud erinevaid kontratseptiive,pärssides sellega ovulatsiooni ja ravimite lõppedes tekib sageli postpillamenorröa.Teie hormoone interpreteerides esinebki munasarjade poolt produtseerivate hormoonide langus.Praegune ravi Dufastoniga ei võimalda reguleerida endomeetriumi talitlust ja see põhjustabki menstruatsioonitsükli häireid.Üks variant oleks siin manustada östrogeene koos kollaskehahormooniga,aga mitte ühes tabletis,vaid vaid alustades ainult östrogeeni sisaldava hormooniga ja jätkates seda ka teises faasis,siis kui lisandub kollaskehahormoon.Rääkige sellest variandist oma günekoloogiga,Küllap ta leiab Teile sobiva ravimite kombinatsiooni.
Juuste väljalanguse raviks soovitan apteegi käsimüügist osta EVONIA kapsleid.Üks kapsel päevas kolme kuu jooksul Ravim(toidulisand) on küll kallis,aga väga hea efektiga.Edu soovides,Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

voolused

mul on voolused juba pikemat aega aga menstruatsioon ei hakka. olen 12. kas te saaksite vastata mida ma tegema pean

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Kui Sul kaebusi ei ole, ei ole põhjust veel muretsemiseks.
Suurenenud tupevoolus näitab, et munasarja hormoonid hakkavad toimima.
Järgi õiget intiimhügieeni: pese välissuguelundeid ...

Loe edasi

HORMOONID

Tere!Mures hormoonide pärast.Tahaksin teada kas kELPAMAX-i söömine võib muuta mu hormoonide tasakaalu.Nimelt tahame last saada ja praegu teen hormooni proove.Tänades .. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Hormoonesee ei mõjuta.oluline on,et teeksite hormoonuuringud hommikul,eelõhtul ei tohi olla vahekorras,ega süüa teravaid ja rasvaseid toite,hommikul soovitaks olla söömata.Dr.Kadastik

Loe edasi

Depo-provera

Tere!

Peale depo-provera süsti 2 aastat tagasi läks enesetunne kehvaks (peapööritus,

iiveldus). Rohkem süsti ei teinud, päevad taastusid alles aasta pärast, kuid kehakaal hakkas ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Hormoonid ongi tasakaalust väljas.Võiksite registreeruda minu vastuvõtule kas TÄHE ERAKLIINIKUS (07 348145) või ELITE KLIINIKUS (07409930).Vastuvõtt toimub ka Maarjamõisa Polikliinikus (07319100).Sõltuvalt,kui ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: